Kutatás: hangyákra vadászik az 50 millió éves parazita

2021. július 02. 15:13

Agykontroll, zombi hangyák, rovartestből kinövő gomba… Horror filmbe illő elemeknek tűnhetnek, pedig csak egy parazita gombáról van szó, amely hangyákat támad meg, hogy rajtuk keresztül terjessze el spóráit.

2021. július 02. 15:13
null

Hangyákra vadászik

Az Ophiocordyceps unilateralis parazita gomba hangyákra vadászik. Miután a gyanútlan rovar megfertőződik a gombaspórákkal, gombafonalakat kezd növeszteni az állat testében. Sejtjei megtámadják a hangya agyát és idegrendszerét, így zombifikálva áldozatát. Amikor a gomba felkészült, hogy a spórák elhagyják a gazdaszervezetet, utasítja a hangyát, hogy hagyja el a bolyt és másszon fel egy magas növényre meghalni. Csáprágóival belekapaszkodik a növénybe, hogy rögzítse a testét, majd elpusztul. A gomba ezután szárat növeszt az állat fejéből, amely spórákat szór szét a földön, hogy megfertőzze a következő hangya generációt és ezzel újrainduljon a ciklus. 

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói nemrég felfedezték a hangyára vadászó parazita legrégebbi mintáját; egy borostyán darabba fagyott 50 millió éves példányt.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az alapfolyamat ugyanaz, mint a korábban említett parazita esetén, de a gazdaszervezetben máshogy fejlődik ki. A gomba azon része, amely elengedi a spórákat a potrohból nő ki, a vegetatív része pedig a fejből és a torból. 
De nem a hangyák az egyetlen olyan élőlények, akiket zombikká változtatnak az őket megtámadó paraziták. Olvashatunk öngyilkos tücskökről, zombi legyekről és megszállt csigákról is, hogy néhány példát említsünk.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. július 12. 10:18
"De nem a hangyák az egyetlen olyan élőlények, akiket zombikká változtatnak az őket megtámadó paraziták. Olvashatunk öngyilkos tücskökről, zombi legyekről és megszállt csigákról is, hogy néhány példát említsünk." És ugyanez a mechanizmusa, ahogyan az OSF támadja az európai őslakosokat. Van olyan zombivá tett áldozat, amelyik akkor érzi beteljesültnek a küldetését, amikor a saját megbecstelenített és megölt lánya temetésén szólal föl a migránsok védelmében, a migráció kiteljesítéséért.
AKissLaci
2021. július 10. 20:02
Értem. Tehát a hangya a demokrácia, aminek a fejébe és a torába belenőtt a kommunizmus, és a potrohából "progresszív liberálisokat" enged ki. Akik aztán további demokráciákat megfertőzve terjesztik tovább a kommunizmust.
tartarossz.blog
2021. július 09. 19:03
https://www.youtube.com/watch?v=XugA2m9neuE A gomba ismét válaszol!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!