„Ha végeztem, lesz 330 dolcsim, amiből betéphetek”: az adófizetők pénzéből támogatná a drogfüggőket a kaliforniai kormány

2021. szeptember 15. 08:30

A kábítószer-túladagolás okozta halálesetek száma rohamosan nő Kaliforniában, ezért radikális lépésre szánta el magát a kormány: fizetnének a függőknek azért, hogy tiszták maradjanak. 

2021. szeptember 15. 08:30
null

Fizetést kaphatnak a függők

A függők bizonyos időközönként egy negatív drogteszt felmutatásával „ösztönző” pénzhez juthatnak, ez legfeljebb pár száz dollárt jelent, amit ajándékkártyán kapnának meg. A szövetségi kormány már évek óta hasonlóan jár el a katonai veteránok esetében, kutatások bizonyítják, hogy ezzel a módszerrel lehet leghatékonyabban csökkenteni a metamfetamin és a kokain rendszeres használóinak számát, mivel a kábítószer okozta problémákat nem lehet gyógyszerrel kezelni. A veteránok esetében bevált a módszer, ezért most kiszélesítenék a lakosság többi tagjára is, hogy ezzel szorítsák vissza az elharapódzott drogproblémát.

A Medicaid a szegények és fogyatékkal élők közös állami és szövetségi egészségbiztosítási programja, amely közel 14 millió kaliforniai ember ellátását biztosítja.

Eközben egy hasonló javaslatot próbálnak keresztülvinni a kaliforniai demokrata többségű törvényhozáson, ami a szenátuson már ellenállás nélkül átment.

„Azt hiszem, ebben a stratégiában sok olyan elem van, ami mindenkinek elnyerheti a tetszését” – mondta Scott Wiener szenátor, San Francisco demokrata képviselője, a törvényjavaslat szerzője. „Az a legfontosabb az egészben, hogy működik” – állítja a képviselő.

A segítség ezen formája azért nem terjedt még el , mert nem egyértelmű, hogy az állami és szövetségi törvények lehetővé teszik-e a Medicaid pénzek kifizetését a függőknek. Kaliforniában ugyanis törvény tiltja, hogy az emberek kezelési programokon keresztül jussanak pénzhez.

Drogfüggőből tanácsadó

Tyrone Clifford, egy kaliforniai drogfüggő részt vett egy hasonló programban a San Franciscó-i AIDS Alapítvány keretein belül, ahol megígérték neki, hogy 12 héten keresztül minden negatív teszt után fizetnek neki. Az első heti fizetése 2 dollár volt, ami minden további negatív teszttel emelkedett, így a program végére összesen körülbelül 330 dollárt zsebelt be.

„Azt gondoltam, 12 hetet kibírok valahogy. Már csináltam ilyet korábban is, amikor a dílerem börtönben volt” – mesélte Tyrone.

– fedte fel milyen gondolatok jártak a fejében a program elején.

Clifford minden tesztje negatív lett a program alatt, viszont a pénzből drogok helyett egy laptopot vásárolt azért, hogy folytathassa a tanulmányait. Tizenegy éve tiszta, jelenleg pedig tanácsadóként dolgozik a San Franciscó-i AIDS Alapítványnál, ahol a hozzá hasonló – függőségi problémákkal küzdő – embereken segít.

Az 53 éves Clifford szerint nem a pénzszerzés hajtja a függőket, hanem a folyamatos motiváció. „Láttam ahogy gyarapodnak a dollárok a számlámon és ez egy bizonyíték volt arra, hogy tényleg a jó úton haladok” – mondta. „Semmiképp sem lehet meggazdagodni ebből a programból” – tette hozzá.

Biden is érdeklődik a program iránt

A Kaliforniai Egészségügyi Előnyöket Vizsgáló Program elemzése szerint a kezelés – a metamfetamin és a kokain esetében – működik, viszont a kutatások azt mutatják, hogy

sokan visszaesnek a 12 hetes procedúra után.

„Legalább megpróbálták” – fűzte hozzá véleményét Clifford, aki szerint akkor is sikeres a kezelés, ha néhány pozitív teszt is becsúszik a 3 hónap alatt. Szerinte a Medicaid támogatásával rengeteg hasonló program válhat majd elérhetővé. 

Wiener is támogatja a kezdeményezést és egy olyan törvény kidolgozására törekszik, amely a programot legálissá teszi. „Szerintünk nem sértené a szövetségi törvényeket sem” – jegyezte meg Wiener, majd hozzátette, hogy a Biden-kormány is érdeklődik a kezelés iránt. 

Fotó: Nick Otto / San Francisco Chronicle

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2021. szeptember 16. 10:09
A kínaivírus után a kínai szintetikus drog öli meg a legtöbb amerikait. A Európában szintúgy európait. Magyarországon meg a magyarokat öli ugyanez a kettő. És mindez miért történik vajon???
cutcopy
2021. szeptember 16. 10:09
Komoly, tán túl sok zombi filmet néztek hogy így rájuk ragadt, amúgy ha Kalifornia nem tudja hova tenni a sok pénzt, kísérletezzen csak, fizessenek a gyilkosoknak, hogy ne öljenek, fizessenek a drogosoknak hogy ne drogozzanak, kérdés mi lesz ha elfogy a zseton..
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. szeptember 15. 18:13
Ahogy a közgazdászok mondják, ha valamiből sokat akarsz, támogasd. Két kézzel hajigálják a pénzt a csövesek, drogosok és bűnözők közé és csodálkoznak hogy egyre több lesz belőlük
Burg_kastL71-C
2021. szeptember 15. 18:13
Erről a cikkről az jutott eszembe, hogy van nekünk egy gésánk, aki egy korábbi kaliforniai látogatása alkalmával büszkén, napsütésben, a járdára vizelt., ... ami akkor még tiltva volt. Mindez boldogsággal töltötte el..., és az ürítéséről készíttetett fotót fel is töltötte valamelyik közösségire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!