Már alig van olyan amerikai, akinek ne lopta volna el személyes adatait Kína

2021. szeptember 27. 10:53

Amikor a nyomozók januárban felfedezték a Microsoft Exchange-szervereken végrehajtott hackertámadást, azt hitték, hogy pusztán e-mailek ellopásáról van szó. Most úgy vélik, hogy Kína a mesterséges intelligencia (AI) tökéletesítése érdekében szívta el az információk tömkelegét.

2021. szeptember 27. 10:53
null
Fekete Kíra

Ha a halakat halásznák úgy, mint ahogy Kína az amerikaiak személyes adatait, már jóllehet hal se lenne az óceánban

Steven Adair megélhetésből vadászik hackerekre. Januárban fedezte fel, hogy egy kémprogram a háttérben e-maileket tölt le a kliensei hálózatáról. 

Adair a Volexity nevű kiberbiztonsági cég alapítója, és állandóan csapdákat állít a behatolók elfogására. Épp egy rutinszerű ellenőrzést tartott az egyik kliense szerverén, amelyet ügyfele a Microsoft Exchange futtatására használt, és megdöbbenve látta, hogy olyan kéréseket lát, amelyekre nem számított – e-mail fiókokhoz és bizalmas fájlokhoz kért hozzáférést a kliens fiókja.

Amit Adair felfedezett, az a Microsoft Exchange – a világ egyik legnépszerűbb e-mail szoftverének – masszív feltörése volt.

A behatolók közel három hónapon át tetszésük szerint szolgálták ki magukat, az e-mailektől kezdve a naptárakon át a névjegyekig mindenből feltankoltak.

Aztán magasabb fokozatra kapcsoltak, és egy második támadási hullámot indítottak, hogy gyanútlan áldozatok tízezreinek Exchange-adatait söpörjék be. A támadók kisboltokat, fogorvosi rendelőket, iskolai körzeteket, helyi önkormányzatokat támadtak meg - mindannyian arcátlanul próbálták felszívni az információkat.

A Fehér Ház és a Microsoft is egyértelműen kijelentette, hogy a kínai kormány által támogatott hackerek a felelősek.

Az NPR (az Amerikai Egyesült Államok leghíresebb közszolgálati rádiója) hónapokig tartó vizsgálata a támadásról – amely több tucatnyi szereplővel készített interjúkon alapult, a cégek tisztviselőitől kezdve a kiber-törvényszéki szakértőkön át az amerikai hírszerzés tisztviselőiig – megállapította, hogy az e-mailek és a szellemi tulajdon ellopása talán csak a kezdet volt.

A tisztviselők úgy vélik, hogy a betörés egy nagyobb cél szolgált, mégpedig hogy Kína a mesterséges intelligenciában egy új szintjére lépjen.

A pekingi vezetés célja, hogy a világ élére álljon egy olyan technológiában, amely lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy olyan feladatokat végezzenek, amelyekhez hagyományosan emberi intelligenciára van szükség – mint például a mintázatok észrevétele és a beszéd vagy az arcok felismerése.

Információtolvajok egy új generációját neveli ki Peking

Még 2017-ben a Kínai Kommunista Párt bejelentette, hogy a világszínvonalú mesterséges intelligencia fejlesztését nemzeti prioritássá teszi – hasonlóan az amerikai holdutazáshoz. Ennek érdekében Kína világossá tette, hogy két dologra fog összpontosítani: olyan informatikusok kinevelésére, akik képesek algoritmusokat írni, és olyan információk felhalmozására, amelyekből a világszínvonalú algoritmusok tanulhatnak.

Kínának több mint 1000 mesterséges intelligenciával foglalkozó cége van, ami a második az USA után, és az egyetemek rohamos sebességgel ontják magukból az informatikusokat”írja az NPR hírportál.

Kína Amerika magánadatai iránti étvágya a modern hírszerzés egyik legnagyobb nyílt titka. Hírszerzési tisztviselők becslése szerint Kína mostanra az amerikai lakosság mintegy 80 százalékának minden személyes azonosításra alkalmas adatait ellopta, és jó úton halad a maradék 20 százalék begyűjtése felé.

Képzeljük csak el, hogyan tudja egy kínai hírszerző ezeket az adatokat felhasználni arra, hogy valakit szóra bírjon, vagy hogy olyan kapcsolatot teremtsen, amelyet hírszerzési célokra lehet felhasználni. „Mindent tudnak rólad, mielőtt még egy hajóúton vagy nyaraláson összefutnának veled” – érzékeltette William Evanina, a Nemzeti Kémelhárítási és Biztonsági Központ korábbi igazgatója, hogy milyen hatalmat adhat a mesterséges intelligencia.

Borítókép: Michael Borgers/Getty

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. október 23. 13:20
Érdekes cikk de botzasztó magyarsággal készült a fordítás. "ellenőrzést tartott az egyik kliense szerverén ... és megdöbbenve látta, hogy ... e-mail fiókokhoz és bizalmas fájlokhoz kért hozzáférést a kliens fiókja." Mi az hogy "kliens"? Nem utcalányról van szó! Miért nem ügyfél, vagy megbízó?
Akitlosz
2021. október 23. 13:17
Már alig van olyan magyar, akinek ne lopta volna el személyes tulajdonait cigány.
cartwright
2021. október 23. 13:17
nézzük meg fordítva, nincs olyan ember akinek ne lopta volna el az adatait a google, microsoft, facebook
Fekete Ló
2021. október 23. 13:17
Pontosan. Tökéletes profilképpel bír mindenkiről a Big Brother, aki csak számítógépet használ. Kína ennek a nyomában sem jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!