Jeff Bezos négyszer annyi pénzt adott a volt feleségének, mint amennyit a klímaharcra szán

2021. december 12. 13:34

Az Amazon sokaknál kihúzza a gyufát az egész világon, háborognak, hogy alávernek a versenytársaknak, megtehetik, amikor nem kell ugyanazokat a szabályokat betartani. A fogyasztói vallás nagy ünnepén, a Black Friday időszakában ráirányul a figyelem a hiperfogyasztói társadalomra. Az elégedetlenek pedig lázadoznak.

2021. december 12. 13:34
null

Pedig hasznos az Amazon, nem kell a boltokba menni, közelharcot vívni a vágyott kütyükért. A megszerzendő árut már nem a konkurens másik vadász kezeiből kell kicsavarni például az elektromos cikkek boltjában.

Már csak azon múlik minden, hogy milyen gyors a net, és milyen gyorsak az ujjaink. Így még hatékonyabban fogyaszthatunk, és még közelebb juthatunk a klímaösszeomláshoz.

Az Extinction Rebellion (XR) környezetvédelmi csoport, úgy döntött, hogy a kereskedelem legjövedelmezőbb napján kényszeríti a legnagyobb online kiskereskedőt, hogy állítsa le tizenöt raktárközpontját az Egyesült Királyságban, Németországban és Hollandiában. Bekötőutakat és raktárbejáratokat zártak le. A blokkolt raktárközpontok adják például az Amazon angliai forgalmának a felét.

Az akciót nevezzük sikeresnek, több mint harminc letartóztatásra került sor, amivel a környezetvédelmi csoport felhívta a figyelmet az Amazon pazarló üzleti gyakorlatára, az adóelkerülésre és a munkavállalók kizsákmányolására.

De nem csak ők, a szakszervezetek, esélyegyenlőségi és klímavédelmi csoportok nemzetközi koalíciója, a Make Amazon Pay is nagyszabású akciót szervezett aznapra az Amazon ellen. A Make Amazon Pay azt nehezményezi, hogy az óriáscég nagyon keveset oszt vissza a hatalmas bevételeiből a dolgozóknak. Arra szólították fel az Amazon munkavállalóit, hogy a Black Friday napján tagadják meg a munkavégzést és tüntessenek az igazságosabb bérekért, bánásmódért. Az Amazonra nem jellemző, hogy engedélyezné a szakszervezetek alapítását, így a munkavállalók hivatalosan nem tiltakozhatnak.

Azért érdemes elgondolkodni az Extinction Rebellion állításán, hogy míg a vállalkozásokat a járvány megcibálta, az Amazon és annak alapítója, Jeff Bezos ebből megerősödve jött ki. Míg az épített boltok zárva tartottak, az emberek online vásárlásra tértek át, és az Amazon részvényei 8 százalékot emelkedtek. 2020 júliusában egyetlen nap alatt a világ leggazdagabb embere 13 milliárd dollárral gyarapította amúgy sem kicsi vagyonkáját.

Nettó vagyona a 2020 márciusi 113 milliárd dollárról mára 200 milliárd dollár fölé emelkedett.

Persze hogy Bezos rászolgált erre a gazdagságra, mert még az internet bölcsőjénél előrelátott, és elindította az Amazont. Akár egy szorgalmas, jóindulatú zseninek is nevezhetnénk. Ugyanakkor úgy is vélekedhetünk, hogy Bezos és online birodalma egy meghibásodott rendszerből profitált. Sok főutcai kereskedő koporsójába verte be a szöget, és mire a járvány végre véget ér a vásárlóutcák felismerhetetlenné válnak.

Azokat az üzleteket váltotta fel egy globális behemót, amelyek addig az adóbevételt hozták a társadalomnak az oktatás és az egészségügy költségeinek kifizetésére.

A behemót, amelynek bevétele 2018-ban 233 milliárd dollár volt, piaci értéke pedig megközelítette az 1 billió dollárt, szövetségi jövedelemadót mégsem fizettek, és valójában 129 millió dollár adó-visszatérítést kaptak.

Az Amazon bárhol és bármikor el tudja kerülni az adókat, és meg is teszi.

Európában a működési nyereségének 90 százalékát Luxemburgba utalja, ahol 29 százalék helyett csak 7,25 százalékot kell fizetnie.

Ügyes. Így könnyen belátható, hogy amikor nem kell ugyanazokat a szabályokat betartania, mint a hagyományos üzleteknek, az Amazon miképp tudja ilyen olcsón kínálni a termékeit, alákínálni a hagyományos versenytársaknak.  

Extinction Rebellion arra is felhívta a figyelmet, hogy a legális adóelkerülés mellett az Amazon hírhedt az embertelen munkakörülményeiről is.

A dolgozók rendszeresen panaszkodnak, hogy robotként kezelik őket, és még az alapvető WC-szüneteket is megtagadják tőlük.

A dolgozók arra panaszkodnak, hogy elbocsájtják őket, ha a járvány idején betegnapokat kértek, a sofőrök pedig arról beszélnek, hogy palackokba és zacskókba kell vizelniük, mivel még erre sem engedhetnek meg maguknak szünetet.

Bezos is érzi, hogy egyre negatívabban tekintenek rá, így 10 milliárd dolláros ígéretet tett az éghajlati és biodiverzitási válság leküzdésére.

A környezetvédők természetesen köszönetet mondanak Bezosnak ezért, de megemlítik: négyszer annyi pénzt fizetett azért, hogy boldoggá tegye volt feleségét, és hogy 2020-ban egyetlen nap alatt többet keresett, mint amennyit az emberiségnek a túlélésért folytatott harcára biztosít.

2020-ban Bezos nevezte meg Földalapjának első kedvezményezettjeit, 791 millió dollár tizenhat természetvédelemmel foglalkozó szervezethez jutott. Ugyanebben az évben egymilliárd dollárt fektetett be az önmagát fényező űrprojektjébe, talán abban a reményben, hogy ez lesz a B-terve, amennyiben az ökoszisztémáink és társadalmaink összeomlanak.

Az Extinction Rebellion azt is állítja, hogy az Amazon az egyik legnagyobb szennyező az Egyesült Államokban. Nemcsak azzal, hogy működésük az önhitt fogyasztásra ösztönöz, amely hajtóereje a bolygó összeomlásának, hanem az általa felhasznált fosszilis tüzelőanyagok után több mint 44 millió tonnát (MMT) üvegházhatású gázt termel.

Összehasonlításképp az Amazon szénlábnyoma nagyobb, mint Svájc (38,95 MMT), Írország (36,92 MMT), Norvégia (39,8 MMT) és Dánia (37,45 MMT) karbonlábnyoma.

2019 elején nyolcezer Amazon-alkalmazott kérdezte meg levélben Bezostól, miképp is tervezi a vállalat a környezetszennyezés kezelését, szeptemberben pedig Seattle-ben 3000 dolgozója távozott tiltakozásul a cég az éghajlati válsággal szembeni tétlensége miatt. De arról is beszélnek, hogy további 1800 alkalmazott tiltakozásul távozott az Amazontól, 14 ország több mint 25 városban.

Érdekes állítások a Extinction Rebellion mozgalomtól, ami viszont csak a civil ellenállás eszközeit tudja kínálni az olyan cégek, mint az Amazon ellen. Hogy továbbra is igazi emberként sétáljunk be a városközpontba, egy igazi boltba, ahol azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van.

Szép dolog Bezos marsi küldetése, de ne mi finanszírozzuk, hogy maga mögött hagyjon egy éghajlati káoszba keveredett barátságtalan bolygót.

A Make Amazon Pay koalíció viszont már közös követeléseket fogalmazott meg, ahol többek között a raktári dolgozók fizetésemelését, veszélyességi és csúcsidőszaki pótlékokat követeltek, vagy a  munkavállalók megfigyelésének leállítását, csökkentését a szigorú termelékenységi kvótáknak, hosszabb betegszabadságokat, szigorúbb nyomon követését a Covid-19 terjedését, és hogy adóparadicsomok és jogi kiskapuk kihasználása nélkül fizessenek adót.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2022. január 20. 12:01
Ez a zsidó gnóm messze többet árt a világnak, mit amit valaha is használhat. És nem tudjuk mennyit fog még ártani.
Paskai
2022. január 15. 21:14
Ha Mészárosékon műlna, elvennák a Bezos vállalatát a Bigéével együtt.
Párhuzamos különvélemény
2022. január 11. 18:51
..., ahogy a FOS (független, objektív sajtó) sem dübörög.
Párhuzamos különvélemény
2022. január 11. 18:51
Inkább elege van, mint melege.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!