Oroszország nem híve a szcientológiának, amit nemzetbiztonsági okokra hivatkozva inkább be is tilt

2021. december 06. 10:54

Oroszország lesz az első állam a világon, amely betiltja a szcientológia aktív gyakorlását az ország határain belül. Az orosz igazságügyi minisztérium már régóta csatározik a szcientológusok csoportjával.

2021. december 06. 10:54
null

Vallási irányzat vagy álcázott üzleti tevékenység?

A szcientológia életmódjavító eszméit 1952-ben fektette le L. Ron Hubbard alapító. A kezdetekben filozófiaként induló rendszer később vallási irányzattá nőtte ki magát, mára pedig a világon több mint 6000 egyházi szervezeti taggal és több millió követővel rendelkezik.

A bővülő követőszáma mellett egyre több és hangosabb kritikusai is vannak a szervezetnek és a világ több országában is állami szintű fellépések történtek ellene. A leggyakoribb kritika szerint

a rendszer csak egy vallásnak álcázott üzleti tevékenység, amit ráadásul az egyházi adómentességgel jól ki is tudnak használni.

Az elmúlt évtizedben különösen nagy reflektorfénybe került a szcientológia, miután számos híresség, mint például Tom Cruise, vagy John Travolta is csatlakoztak a követők sorához. A közszereplők nagy nyilvánosságokhoz elérve olyan szócsövei lettek a vallásnak, amik hamar felkavarták a port kétes megjegyzéseikkel. Emellett számos botrány alakult már ki a szervezet körül – például a Lisa McPherson-botrány, amely esetében a szcientológiai kezeléseket hibáztatják a 36 éves nő rejtélyes halálával kapcsolatban – ami egyáltalán nem vet jó fényt a szervezetre.

Orosz feketelistán a szcientológia

Az Orosz Föderáció nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tette meg ezt az lépést, a szcientológia gyakorlását lehetővé tévő intézmények pedig hivatalosan is felkerültek a „nemkívánatos” feketelistára, ami az orosz hatóságok legszigorúbb megjelölését takarja. A betiltott World Institute of Scientology Enterprises International és az ENEMO szervezetek állítólag kulcsfontosságú bázisok voltak a nemzetközi szcientológiai gyakorlatok során, Oroszország pedig minden ezzel kapcsolatos helyi irodát bezáratott és a vagyonukat befagyasztotta. 

Az orosz hatóságok már az 1990-es évek óta figyelik az állítólagos vallási szervezet tevékenységeit. Már 1996-ban jelentős erőfeszítéseket tettek a szcientológiai csoportok korlátozására, de igazi áttörést csak a 2010-es években értek el, amikor nyomozást indítottak a főbb moszkvai és szentpétervári fióktelepek ellen és azok vezetőit illegális üzleti tevékenységgel vádolták.

A hatóságok munkáját nem segítette, hogy a szcientológia követői között számos ügyvéd van, így ha bírósági perre is került a sor, a vádlottak jó érvelésükkel és gyakorlott ügyvédi mivoltukkal gyakran megnyerték a pereket.

Más európai országokban, például Németországban, Belgiumban, Franciaországban és Görögországban is számos szcientológiai eset került már a média kereszttüzébe, és ők is jogszabályokkal próbálják helyes keretek között tartani a szcientológia működését, jelenleg azonban Oroszországban érvényesülnek a szervezet elleni legszigorúbb törvények.

A cikk szerzője Blősz Dalma

(Borítókép: DocumentaryTube.com)
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2022. január 17. 07:01
Ajjaj, a Tótawé még a mostaninál is jobban meg fog bolondulni ettől a forgási sebességtől: https://w.blog.hu/2007/03/21/tisztelt_kibaszott_szcientologusok
voltospultos
2021. december 09. 16:04
Ki tudja? De... https://konteo.blogrepublik.eu/2012/02/07/a-szcientologia-konteo/
Járványfigyelő
2021. december 09. 16:04
Itthon is ezt kellene. Ennek semmi köze a valláshoz, még annyira sem, mint Iványi apó egyházának.
annamanna
2021. december 08. 09:45
"Széles körben nem ismert, bár tudható, hogy a Hubbard-féle szcientológia szellemi gyökerei Crowley-n keresztül a fekete mágiában, a szabadkőműves ideákban gyökereznek. A következő történt: a kaliforniai kalifátusi OTO főpáholyának nagymesterénél, Crowley személyes tanítványánál és mágikus gyermekénél, Alain Parsonsnál megjelent egy Hubbard nevű süvölvény, aki könyörgött, hogy megkaphassa az okkult tanításokat. Parsons, aki egyébként sikeres tudós, a NASA rakéta-hajtóanyag fejlesztő mérnöke volt (a Holdon még krátert is elneveztek róla), nem lehetett túl jó emberismerő, mert beleegyezett. A már említett szexuálmágikus gyakorlatok során – amelyet Parsons saját személyes skarlát szajhával űzött – Hubbard befurakodott a viszonyukba, majd a klasszikus vígjátékoknak megfelelően lelépett a nővel, és persze magával vitte Parsons pénzét is. (Parsons később emiatt felrobbantotta magát.) Hubbard ezzel "alapozta meg" mágikus hírnevét, innen – az OTO elpotyogatott tudásából – szedte összes tudását. De ő nyíltan állítja a dianetika sátánizmusát. Tejtán tudatnak nevezi, a 666-ra, a titánra, a megosztottságra, a megkettőzöttségre utalva, hiszen a ti vagy a di gyök az indoeurópai nyelvekben a titán, és egyben a kettő gyöke is. Hubbard tudása hermetikus szempontból egy felvizezett és populárissá alakított, műanyag tévéprédikátor-szintű sátánizmus. Ezért szomorú, hogy Magyarországon még ennek a társaságnak is komoly sikerei lehettek. Igen magas polcokra, kormányszervekbe, vezető hivatalokba sikerült befurakodniuk." https://epa.oszk.hu/00000/00005/00021/ot31-06.htm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!