Folytatódik a kínai hidegháború a melegek ellen: LMBTQ alkalmazásokat tilt be a kínai kormány

2022. március 13. 17:12

Bár a kínai kormány szigorú szabályokkal igyekszik felszámolni a „nőies” férfi bálványokat az országban, úgy tűnik, ez még nem elég – a szigorú szabályok ellenére a „sissy” fiúk egyre népszerűbbek.

2022. március 13. 17:12
null
Fekete Kíra

Keveset mozognak a fiatal fiúk, ezért nőiesek a kínai kormány szerint 

A kínai kormány azért vezette be az új intézkedéseket, hogy „megmentse a fiatal fiúkat” a „férfiasság válságától” – állítja az Open Democracy magazin. 

A kínai állami média szerint a testmozgás hiánya rontja el a fiatalokat, ezügyben a kínai oktatási minisztérium is hasonlóan vélekedik: több tornatanárt alkalmaznának annak érdekében, hogy fejlesszék a fiú diákok „férfias erejét”

A nőiesség felszámolására már korábban is voltak kísérletek: a kínai kormány 2012-ben alapította a Real Boys Club csoportot Pekingben, ahol a tagok golfozni, focizni és vitorlázni tanították a fiúkat.

Sminket és ékszereket hordanak a fiúk, hogy kedvenc sztárjaikra hasonlítsanak 

A kínai kormány elsősorban azért akarja felszámolni a „puhány” férfiak rétegét, mivel ezek az „abnormális kinézetű” fiúk elrontják a következő generációt – állítja az Open Democracy. 

Si Zefu politikus májusban azt nyilatkozta, hogy a tizenéves kínai fiúk „gyengeséggel, alacsony önbecsüléssel és félénkséggel jellemezhetőek”, és 

Feltételezésük nem alaptalan, hiszen számos tehetségkutatóban, például a Youth with You és a Chuang műsorban – ahol a nézők szavazással alakíthatnak ki popzene-csapatokat – több kisminkelt, nőies férfi tűnt fel, azóta pedig

a fiatal fiúk is a sztárok által viselt sminket és csillogó ékszereket hordják. 

„Az elmúlt évek legnagyobb kínai férfi sztárjai közül sokan intettek búcsút a hagyományos férfi-ideáloknak, ez nagyrészt a koreai popzene hatásának köszönhető” – állítja Dr. Wang Shuaishuai, az Amszterdami Egyetem digitális kultúra előadója. Megítélésünk szerint ez azt jelenti, hogy egy nyugati kulturális irányzat (amely relativizálni igyekszik a nemeket) teljesen áthatotta az elvileg zártabb kínai pártállamot.

A kormány szigorítása óta több ismertebb kínai férfi pop-sztár is változtatott a megjelenésén: miután a kormány érvénybe hozta az erre vonatkozó rendeletet, Kína egyik ismert popénekese, Cai Xukun azonnal megváltoztatta stílusát, és a csipkeinget sportmellényre cserélte.

Folytatódik a harc: több LMBTQ alkalmazást is betiltott a kínai kormány

A kínai kormány szerint nem csak a nőies férfiakat ábrázoló műsorok, de bizonyos alkalmazások is károsak lehetnek a férfias viselkedésre: a kormány kérésére az Apple a kínai app áruházból 27 LMBTQ témájú alkalmazást távolított el – derül ki a Protocol hírportál márciusi cikkéből. 

Benjamin Ismail,az Apple Censorship projekt koordinátora szerint „bár Kína ismert a széles körű és átható cenzúráról, 

Ismail kifejtette, hogy egy alkalmazás nem csak akkor nem érhető el egy országban, ha az Apple cenzúrázta azt, viszont Ismail továbbra is úgy gondolja, hogy „nagy valószínűséggel az Apple döntött úgy, hogy eltávolítja az alkalmazást”.

Az Apple szóvivője szerint nem az Apple távolította el a jelentésben említett LMBTQ témájú alkalmazásokat, gyakran az alkalmazások tulajdonosai döntenek úgy, hogy bizonyos országokban nem teszik elérhetővé az applikációt.

Kína betiltotta az LMBT tagok kapcsolatát ábrázoló videójátékokat is

Talán nem meglepő, hogy a kínai kormány szelektálja a károsnak vélt tartalmakat az Apple kínai App Store-jában, hiszen korábban a kérdéses identitású szereplőket tartalmazó videójátékok esetében is cenzúrát vezetett be.
A South China Morning Post (SCMP) szerint a kínai kormány csak a „helyes értékrendet” bemutató játékokat hagyják jóvá. A korlátozás kiterjed a homoszexuális és nőies férfiakat ábrázoló karakterekre, továbbá azokra is, amelyeknek a neme elsőre nem megállapítható.
„Ha a szabályozók nem tudják azonnal megállapítani a karakter nemét, akkor a karakterek ábrázolása problémásnak tekinthető” – idézte a Paper hírlap írását a Makronóm.

Talán nem meglepő, hogy a kínai kormány szelektálja a károsnak vélt tartalmakat az Apple kínai App Store-jában, hiszen korábban a kérdéses identitású szereplőket tartalmazó videójátékok esetében is cenzúrát vezetett be. A South China Morning Post (SCMP) szerint a kínai kormány csak a bemutató játékokat hagyják jóvá. A korlátozás kiterjed a és nőies férfiakat ábrázoló karakterekre, továbbá azokra is, amelyeknek a neme elsőre nem megállapítható. – idézte a Paper hírlap írását a .

Egy elmélet szerint az USA akarja el puhítani a kínai férfiakat

„A »puhány bálványok« elleni jelenlegi kemény fellépésnek több oka is van. Az egyik az a meggyőződés – amellyel nyilvánvalóan egyes tisztviselők is egyetértenek –, miszerint egy nyugati trükk célja az ázsiai férfiak »elnőiesítése«. Szeretem az összeesküvés-elméleteket, úgy mint bárki más, de ez az elmélet viszi a pálmát. Wat Wing-yin, Leung Chun-ying volt hongkongi kormányfő kedvenc rovatvezetője és írója azt állította, hogy ez a nyugati összeesküvés a háború utáni Japán amerikai megszállása idejére nyúlik vissza, és ma Kínában folytatódik, sőt fokozódik. Az ilyen összeesküvés-elméleteket vallók általános elképzelése az, hogy a Kína felemelkedésének megfékezésére irányuló nyugati-amerikai kampánynak több frontja is van. A kulturális fronton pedig az a cél, hogy a kínai férfiak kevésbé legyenek képesek fizikailag felvenni a harcot az amerikai katonákkal, ha valaha is kitörne egy háború” – idézte az SCMP újságírója, Alex Lo írását a Makronóm.

Egyesek szerint halálos is lehet a kormány szigorú korlátozása

Az Open Democracy baloldali lap szerint úgy tűnhet, hogy a szigorú szabályozás már most szedi az áldozatait.

Tavaly novemberben Zhou Peng, egy

26 éves blogger öngyilkosságot követett el, holttestét Zhoushan településen találták meg.

Zhou a Sina Weibo platformon november 28-án írt egy bejegyzést, ahol arról beszélt, hogy a gyerekkori zaklatás miatt szenvedett, mert „úgy nézett ki, mint egy lány”, és „puhánynak” nevezték.

Bár Zhou hangsúlyozta, hogy halálának „semmi köze senkihez”, a kínai internetezők vitatják, hogy az állam férfiasságot erősítő kampánya milyen hatással van a fiatal fiúk mentális egészségére.

„A társadalom elvárja, hogy a férfiak harcosok legyenek, a nőies fiúkat pedig perverznek nevezi” – nyilatkozta a 23 éves, főiskolát végzett Pan Ning.

Pan szerint szinte lehetetlen nőies jellemű férfiként élni.

„A társadalom lenézi a nőket és az LMBTQ+ közösségeket” – jelentette ki a férfi, majd hozzátette: „Azt hiszem, csak a kemény, hetero pasik vehetnek levegőt ebben az országban”.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2022. március 19. 20:29
Nem vagyok hormon-szakértö, de meglepö, hogy ahhoz képest amilyen fontos befolyást gyakorolnak a nemek szerepével kapcsolatban is, milyen kevés szó esik róluk.
hasznosidiota
2022. március 16. 12:12
Igazad van kisköcsög. Rühellünk benneteket, mert undorítóak vagytok, ahogy az arcunkba az életünkbe, a mindennapjainkba és nem beszélve arról, ahogy a gyerekeink közelébe akarjátok tolni a szarságaitokat.
Nehidd El
2022. március 16. 12:11
"Pan szerint szinte lehetetlen nőies jellemű férfiként élni. „A társadalom lenézi a nőket és az LMBTQ+ közösségeket” – jelentette ki a férfi(???), majd hozzátette: „Azt hiszem, csak a kemény, hetero pasik vehetnek levegőt ebben az országban”." Vehettek levegőt, csak ne akarjatok példaképek lenni és terjeszteni ezt a fertőt. Ha helyette inkább dolgozni akarnátok, az égvilágon senkinek semmi baja sem lenne veletek.
vati8
2022. március 16. 12:11
Mit szól ehhez a fejlett libcsis nyugat, hogy a kinaiak nem hajlandók a modern nyugati fejlődésnek behódolni. Ők maradnak a realitás talaján a férfi az férfi a nő az nő legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!