Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Két héten belül tízszer emelték az üzemanyag árát Indiában, itthon továbbra is véd minket az árstop

2022. április 14. 18:50

Delhiben a közelmúltban kevesebb, mint két hét alatt a benzin és a gázolaj ára 7,20 rúpiával emelkedett literenként – Magyarországon szerencsére a benzinárstop miatt nem kell tartanunk hasonló áremelkedéstől.

2022. április 14. 18:50
null

12 nap alatt tizedik alkalommal emelték ismét az üzemanyagárakat Indiában

Bár az üzemanyagárakat Indiában az olajforgalmazó vállalatok szabályozzák, gyakran megfigyelhető, hogy a választások idején az árak változatlanok maradnak, majd az eredmény kihirdetését követően megemelik azokat.

Tavaly március és április között 18 napon keresztül maradt változatlan a benzin és a gázolaj ára, mivel négy államban is választásokat tartottak – azonban a május 2-i eredményhirdetés óta az árak folyamatosan emelkedtek, sőt, rekordszintet értek el.

Idén öt államban tartottak választásokat, így az üzemanyagárak is be voltak fagyasztva, pedig ebben az időszakban a nyersolaj ára 30 dollárral emelkedett hordónként. 

Néhol érdekből, nálunk a családok védelméért vezették be a benzinárstopot

Bár az indiai és a magyar módszer hasonló, a cél mégis eltérő: Magyarországon a benzinárstopot azért vezették be, hogy az elszálló benzinárak ne a magyar családok pénztárcáját terheljék – írta korábban a Makronóm.  

A két ország közötti különbséget az is alátámasztja, hogy itthon nem közvetlenül a választások után szüntették meg az intézkedést, hiszen 

A kormányzat közlése szerint a magyar családok az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában az áram és a gáz mellett az üzemanyagért is. Az intézkedés a gazdaságra is jó hatással van, az üzemanyagárstop fél százalékkal hozzájárul az infláció csökkentéséhez” – ismertette az árstop pozitív hatásait a Pénzcentrum, azóta pedig már sokkal jelentősebb mértékben vág vissza az inflációból az árstop. Emlékezzünk: mára egyedül a magyar infláció egyszámjegyű a nagy régiós gazdaságok közül.

A benzinkutaknak is segítő kezet nyújt a kormány 

Amennyire nagy segítséget jelentett az embereknek a benzinárstop, annyira hozhatta nehéz helyzetbe a benzinkutakat, miután 480 forintban maximálta a kormány a benzin literenkénti árát.

A magyar kormány azonban időben érzékelte, hogy a kisebb benzinkutak számára az intézkedés nagyobb bevételkiesést jelenthet.

Ez nem érdeke a kormánynak sem, amely éppen ezért tárgyalást kezdeményezett a Vállalkozók Országos Szövetségével és leszögezte, hogy továbbra is elkötelezett a benzinárstop fenntartása mellett, hiszen ez a magyar emberek érdekét szolgálja, viszont nyitott a konstruktív javaslatokra is.

„A kormány kitart a benzinárstop mellett, de kész az egyeztetésre a kis kutak képviselőivel” – szögezte le György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Facebook bejegyzésében, majd az ITM számos megnyugtató választ dolgozott ki a legkisebb vállalkozások megsegítésére.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!