Nem csoda, hogy be akartak szállni Paks II-be: Szerbia nyolcszor többet költ áramra, mint tavaly

2022. április 14. 12:00

Az év első két hónapjában Szerbia nyolcszor többet költött villanyáramra, mint a múlt év ugyanezen időszakában, nyilatkozta a szerb sajtónak Ivan Nikolić (Ivan Nikolity), a Makrogazdasági elemzések és trendek (Makroekonomske analize i trendovi – MAT) című folyóirat szerkesztője. Kiemelte, az ország januárban és februárban 86 millió eurót fordított az áramimportra, amíg tavaly ugyanebben az időszakban csupán 10 milliót.

2022. április 14. 12:00
null

A kiadások növekedése nem az áramfogyasztás növekedésével magyarázható, hanem a villamosenergia-ellátásban a tavalyi év végén felmerülő válsággal, amikor az ország áramellátásáért a legnagyobb mértékben felelős Nikola Tesla Hőerőművet (Termoelektrana Nikola Tesla – TENT) nem tudták kellő mennyiségű szénnel és fűtőolajjal ellátni. Sőt december folyamán iszapos szén került a hőerűműbe, ami meghibásodást, az áramtermelésben pedig jelentős kiesést okozott.

 A fokozott áramimportra éppen abban az időszakban szorult az ország, amikor a világpiaci árak az egeket érték. A Szerbiai Villanygazdaságban (Elektroprivreda Srbije – EPS) egymás után bekövetkező újabb meghibásodások miatt – amelyek megkövetelték ugyan a megbízott igazgató leváltását –, a fűtési idény alatt jelentkező hiányt az udvarnoki földgáztározóból kellett pótolni. Ezzel bár az év elején csökkent az árambehozatal, ám a kiadások még ekkor is jóval magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, miközben a földgáztározó szinte teljesen kiürült.

A Srbijagas gázszolgáltató közvállalat így a napi szükségletek pótlására újabb földgázmennyiséget kénytelen vásárolni az orosz Gazprom vállalattól. Ez a gázmennyiség azonban már nem az Oroszország és Szerbia közti földgáz-megállapodásban foglalt árakon történik (hiszen a kért földgázmennyiség meghaladja a szerződésben foglalt napi igényeket),

A napi hiány pótlására tehát a Srbijagas naponta 3,1 millió eurót költ.

A gazdasági elemezésekkel foglalkozó folyóirat rá is mutat az energiahordozókra fordított kiadások növekedésére. Adataik alapján miután az év első két hónapjában emelkedett a gáz és a kőolaj behozatala, az országnak 575 millió euróval többet kellett fizetni az importért, mint egy évvel korábban. A költségnövekedést a folyóirat szakemberei kizárólag az energiahordozók drágulásával magyarázzák.

A MAT rámutat ugyanakkor arra is, hogy a magas árak mellett Szerbia energiaimportja tekintélyesen nőtt, ez év februárjára 92 százalékkal haladta meg a múlt évi átlagot. Az év első két hónapjában a beszállítás értéke a kiszállítás értéként kétszeresére emelkedett, mégpedig a nyers kőolaj és a földgáz, a koksz, a kőolajszármazékok, a vegyszerek és a villamosenergia importja miatt.

A szerb elnök egyébként októberben nyilatkozta, hogy 0,5-1 milliárd euróval beszállna Szerbia Paks II. megépítésébe, hogy cserébe áramot kapjanak, azonban erre végül nem lett lehetőségük.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 10. 11:42
Ha megmarad ez a térség, elkel nekünk még két blokk, akár Szerbiával közösen is.
Ólat a trolloknak
2022. július 10. 11:42
Ha nem lövik pusztává egy szép hosszú hagyományos háborúban, vagy ha nem teszik nukleáris sivataggá egy rövid villanásnyi idő alatt.
h040183
2022. április 21. 03:38
Bocs, igen Krsko. 80-as évekből a gyerekkoromból emlékszek, hogy állandó téma volt a hírekben, mint itthon a Bős-Nagymaros. Aztán a háború alatt és után is folyton szopatták vele egymást, de legjobban a horvát EU-csatlakozás előtt. https://gag.wiki/article/Croatia%E2%80%93Slovenia_relations Vagy mehet horvátul is? :) https://web.archive.org/web/20151220224141/http://www.hrt.hr/arhiv/98/08/04/h1_hrv.html https://www.index.hr/vijesti/clanak/slovenija-prijeti-hrvatskoj-blokadom-pregovora-s-eu-zbog-nuklearke-krsko/312910.aspx
konfucius
2022. április 18. 11:08
Már most el kell kezdeni Paks III. tervezését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!