Az amerikai embargók ellenére orosz olajat vesz az eladósodott Srí Lanka

2022. június 09. 17:06

A 90 ezer tonnás orosz olajszállítmány több mint egy hónapig várakozott a tengeren, mivel Srí Lanka nem tudott fizetni a szállításért.

2022. június 09. 17:06
null

Nem mindenki teheti meg, hogy szankciókkal sújtsa Oroszországot

Srí Lanka a függetlensége óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal küzd, az üzemanyag és más alapvető cikkek hiánya rendkívül megnehezíti a szigetország 22 millió lakosának életét.

Az ország akkor tett lépéseket az üzemanyag-ellátás megoldására, amikor az Európai Unió vezetői tárgyalásokat folytattak az Oroszországgal szemben bevezetendő újabb szankciókról, köztük egy olajembargóról. Az orosz olajra már most is érvényes az amerikai embargó.

Srí Lanka nemrégiben átvette az orosz olajszállítmányt, így újraindíthatja az ország egyetlen olajfinomítóját – közölte Kanchana Wijesekera energiaügyi miniszter.

Az orosz nyersolajszállítmány – amely hamarosan európai embargó alá is kerülhet – több mint egy hónapig várakozott a tengeren, mivel Srí Lanka nem tudta előteremteni a szállítás kifizetéséhez szükséges milliókat – jelentette ki az energiaügyi miniszter, majd hozzátette: Srí Lanka 72,6 millió dollárt fog fizetni a 90 000 tonnás orosz olajszállítmányért.

„Több országot, köztük Oroszországot is megkerestük, hogy támogassuk a nyersolaj és más kőolajtermékek importját.(...) A következő szállítmányt is ugyanattól a cégtől rendeljük meg. A következő két héten belül újabb szállítmányra lesz szükségünk ahhoz, hogy a finomítónk folyamatosan működhessen” – mondta Wijesekera.

Colombo (Sri Lanka fővárosa) jelenleg Moszkvával tárgyal a nyersolaj, szén, dízel és benzin közvetlen szállításáról, annak ellenére, hogy globális diplomáciai felháborodást váltott ki Oroszország ukrajnai inváziója és az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az orosz bankok ellen.

„Hivatalos kérelmet intéztem az orosz nagykövethez az orosz olaj közvetlen szállítása érdekében” – mondta Wijesekera.

A nyersolaj önmagában nem elégíti ki az igényeinket, szükségünk van más finomított [kőolaj]termékekre is” – szögezte le Srí Lanka energiaügyi minisztere.

Az infláció a legszegényebbeket sújtja

Ahogyan a Makronóm is megírta, Srí Lanka gazdasági válsága miatt az autósok hosszú sorokban állnak a benzinkutak előtt, órákig, sőt néha napokig várakoznak a szűkös benzin- és gázkészletekre, de olyan is volt, amikor egyszerűen elfogyott a benzin.

A helyiek az importált élelmiszerek és gyógyszerek hiányával is küzdenek, valamint a rekordszintű inflációval és a mindennapos áramszünetekkel.

Az IMF nemrégiben közölte, hogy elkötelezett Srí Lanka megsegítése mellett, de minden segélyprogram feltétele, hogy az ország fenntarthatatlan adósságállományát kezelni lehessen.

Srí Lanka nem teljesítette 51 milliárd dolláros külföldi adósságát, és kedden nemzetközi tanácsadókat nevezett ki, hogy segítsenek a nemzetközi államkötvények és a hitelek átstrukturálásában. A kormány emellett rekordmagasra emelte az üzemanyagárakat, és ezzel gyakorlatilag megszüntette az üzemanyag-támogatásokat.

A dízel ára 230 százalékkal, a benziné pedig 137 százalékkal emelkedett az elmúlt hat hónapban.

Az ország teljes inflációja a múlt hónapban megdöbbentő 33,8 százalék volt éves szinten, az élelmiszer-infláció pedig még ennél is magasabb, 45,1 százalék – fedte fel májusban a Srí Lanka-i népszámlálási hivatal.

A Johns Hopkins Egyetem közgazdásza, Steve Hanke – aki a világ problémás pontjainak árait követi nyomon – szerint Srí Lanka inflációja még a hivatalosan közöltnél is magasabb volt.

„A széleskörű adatok és a vásárlóerő-paritásos technika segítségével pontosan 122 százalékos inflációt mértem éves szinten” – mondta Hanke, utalva a márciusi inflációra, amely hivatalosan 21,5 százalék volt.

„Az infláció eltiporja Srí Lanka legszegényebbjeit” – húzta alá Hanke.

Borítókép: MTI szerkesztett

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2022. június 10. 15:44
Szerencsések, nem szívatják őket az uniós zsidócsicskák.
Kivűlálló
2022. június 10. 15:44
Aki lepaktál az USA-val, az előbb-utóbb megfogja szívni a nagy faszt! Nem kell az USA-val foglalkozni, hadd mondjon amit akar, minden ország járja a saját útját! Az oroszokban még nem csalódott senki üzleti téren, de az USA-ban csak csalódni lehet!
budapesti
2022. június 10. 15:43
"Sri Lanka azért szegény, mert igencsak lelakja azt a szigetet. Több mint háromszor akkora ott a népsűrűség, mint Magyarországon. Kétharmad ekkora országban több mint kétszer, csaknem két és félszer annyi ember él. Harmadekkora népességgel jól élhetnének." Ez nem ilyen egyszerű. Japánnak vagy Indonéziában Jáva szigetének sem kisebb a népsűrűsége, mégis prosperálnak. Sri Lankát az ütötte ki, hogy megpróbáltak "radikális zöld fordulatot" végrehajtani a gazdaságukban. Egy ilyen pedig legfeljebb károsítja a német gazdaságot, de egy harmadik világbeli ország gazdaságát teljesen tönkre tudja tenni. Főleg, ha akkor vágnak bele az "okos" vezetők, amikor a világjárvány miatt a turisták is elmaradnak, ami önmagban nagy veszteség.
minekkellregisztralni
2022. június 10. 15:43
Hajrá, Srí Lanka! Minden fronton erodálni kell az USA hatalmát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!