Szlovákia saját légterét sem tudja megvédeni: a csehektől kért segítséget a válságban lévő állam

2022. június 23. 09:50

Szlovákia légterének ideiglenes védelmét kérte Csehországtól szombaton Prágában Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter.

2022. június 23. 09:50
null

Jaroslav Nad, miután tárgyalt Jana Cernochová cseh védelmi miniszterrel, újságírók előtt kijelentette: Szlovákia légterének védelmébe a lengyelek is bekapcsolódnak. Csehország a következő hetekben tárgyalni fog Szlovákiával a segítségnyújtás feltételeiről, mutatott rá Cernochová közleményében.

Szlovákia az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után előkészületeket tett arra, hogy mihamarabb befejezze az orosz gyártmányú MiG-29 vadászgépek használatát hadseregében. Az orosz gépeket amerikai vadászgépek váltanák fel, de ezeket a hozzáférhető információk szerint csak két év múlva kapja meg Szlovákia.

Magyarországra is fenyegetést jelent, hogy kiderült, Szlovákia képtelen megvédeni a légterét, számolt be a Makronóm korábban.

a Makronóm korábban.

„Nad miniszter úr levelet, kérvényt adott át nekem, hogy bizonyos ideig biztosítsuk a Szlovák Köztársaság légterének védelmét. Most a feltételekről fogunk tárgyalni” – közölte a cseh védelmi tárca vezetője.

A szlovák tárcavezető szerint Csehország, Szlovákia és Lengyelország közös projektjéről van szó. „Nagyon hálás vagyok azért, hogy a csehek és a lengyelek hajlandóak felelősséget vállalni légterünk védelméért” – jelentette ki Jaroslav Nad.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter áprilisi szlovákiai látogatása után nyilatkozott arról, hogy a lengyel F-16-os vadászgépek a szlovák légtér védelmekor lengyel repülőterekről szállnának fel. Szükség esetén a lengyel vadászgépeket Szlovákiában is elhelyezhetik. A szlovák védelmi minisztérium június elején azzal kapcsolatban bejelentette, hogy a lengyel-szlovák tárgyalások már folyamatban vannak, s Pozsony hasonló tárgyalásokat kezdeményez Csehországgal is.

Szlovákia négy évvel ezelőtt 14 darab F-16-os vadászgépet rendelt az Egyesült Államoktól. Az eredeti tervek szerint Pozsonynak az első gépeket már az idén meg kellett volna kapnia, de az Egyesült Államok jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak.

(MTI, Makronóm)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. október 08. 21:29
Mindeközben azzal foglalkoznak, hogy Bidének és Orsinak minél jobban megfeleljenek.
scion
2022. június 29. 15:31
érdekes, hogy nem tőlünk kérik a segítséget, olcsóbb és földrajzilag indokoltabb lenne, na de hát az a fránya Trianon. Visszacsuklik még a rablóreflex, kis komplexszusos szarrágók. Féltik az ebül szerzett vagyont (területet).
ZagerEvans2525
2022. június 24. 13:30
Szlovákot biztos nem, miután az nincs is. De tót van, s így igaz az állítás. Régi igazság: délig van esze a tótnak, mert egyre hülyébb (ez az eredeti, népi változat; azóta már interpretálták rendőrre is). Nem tudom, mi a baj a "tót" szóval Mikszáth "Tót atyafiak" c. kötete szerethetővé teszi a benne szereplő jámbor, túl egyszerű, de nem kiröhögtetett nép(ség)et. Meg aztán minket sem magyarnak neveznek egyik idegen nyelvbennyelvben sem: ungár, hungarian, vengerszkij. Akkor az egész világ fasiszta? Hja, kivétel ppen a tót: magyarszkó. Ebben mégsem hülyék, délután sem.
citromosParizer
2022. június 24. 02:46
azért azt is hátra kellene vinni, aki a saját hazáját ilyen jelentős biztonsági kockázatnak teszi ki... főleg, hogy évekig... főleg, hogy magyar területeket :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!