Bíróság elé rángatnák az EP energiadöntését a zöldek

2022. szeptember 20. 11:10

Július elején az Európai Parlament környezeti szempontból biztonságos és fenntartható energiává nyilvánította az atomot és a földgázt. Erre lilultak be a környezetvédők, akik úgy vélik, gáz nélkül nagyobb biztonságban lesz az energiaellátás Európában.

2022. szeptember 20. 11:10
null

Jövő év elején lép életbe az a döntés, amelynek értelmében az Európai Parlament (az energiaválság közepén) környezeti szempontból „átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények között” biztonságos és fenntartható energiává nyilvánította az az atomot és a gázt. 

Az előkészítést végző Európai Bizottság már a javaslat megfogalmazásakor készült a környezetvédők támadására.

Mint fogalmaztak: tudják, hogy a gáz- és az atomenergia nincs tökéletesen összhangban a környezetvédelmi célokkal, de fontos átmeneti szerepet tölthetnek be a szén-dioxid semlegesség kialakításáig fennmaradó időben. 

Az már akkor is nyilvánvaló volt, hogy a döntő érv az orosz energiaforrások szankciója miatt kialakult európai ellátási zavar, ami a jelenlegi helyzetben felülírja a klímacélok eléréséhez szükséges ütemtervet. Az Európai Parlament Strasbourgban tartott ülésén végül 328 igennel 278 nem ellenében megszavazta a javaslatot. A döntés meghozatalakor a környezetvédők valóban nem fogták vissza magukat. „Zöldmosást” emlegetve kijelentették: a gáz- és nukleáris projektek további támogatása ellentétes mindazokkal az európai erőfeszítésekkel, amelyek célja, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás, 2050-re pedig elérjék a teljes semlegességet.

A zöld szervezetek most komolyabbra fordították a szót. A WWF, a Greenpeace, a ClientEarth, a Transport&Environment, valamint a német környezet- és természetvédelmi szövetség indítványban kérik az Európai Bizottságtól, hogy helyezzék a döntést hatályon kívül. Érvelésük szerint

a rendelet lábbal tiporja a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodást, a gázenergia támogatása pedig ellentétes az EU tiszta energiával kapcsolatos céljaival.

Érdekes, de nehezen értelmezhető módon az egyik indokuk a döntés eltörlésére éppen az energiaellátás biztosításának védelme. Beadványukban előre jelezték: amennyiben a brüsszeli testület nem tesz eleget a kérésnek, az Európai Unió Bírósága elé viszik az ügyet.

Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. szeptember 21. 12:38
" A WWF, a Greenpeace, a ClientEarth, a Transport&Environment, valamint a német környezet- és természetvédelmi szövetség indítványban kérik az Európai Bizottságtól, hogy helyezzék a döntést hatályon kívül." Ennél tisztábban nem vallhatták volna meg, hogy ők Amerika ökleként funkcionálnak, az európai őslakosság elleni harcban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!