Heti abszurd: hadat üzen Japán a flopiknak. Igen, a flopi lemezeknek

2022. szeptember 10. 08:20

Azt hihetnénk, hogy a hajlékonylemezek emlékét gépeinken már csak a mentés ikon őrzi, de nem: Japánban a mai napig használják őket. Ebből lett elege a kormánynak.

2022. szeptember 10. 08:20
null

A flopi lemezek mára múzeumi kiállítási tárgyak lettek – gondolhatnánk, de nagyot tévednénk. Az 1970-es évek csodatechnológiájáról például kiderült, hogy a 2010-es években a Pentagon még bőszen használta, elöregedett számítógépes rendszerével együtt.

A csúcstechnológiával felszerelt Japánban hasonló eset csapta ki a biztosítékot Taro Kono digitális ügyekért felelős miniszternél. Egy felmérés ugyanis kimutatta, hogy az államigazgatás 1900 területén még mindig használják a minimális adat tárolására képes hajlékonylemezeket, CD-ket vagy az olyan retró eszközöket, mint a nálunk még jóval az ezredforduló előtt nyugdíjba küldött telefax.

A közismerten hagyományszerető Japán bürokrácia elavult eszközeinek hadat üzenő miniszter most szabályfrissítést jelentett be, amelynek részeként

gyakorlatilag meg fogja tiltani az elavult technikai eszközök használatát.

Kono kétségbeesetten tette fel a kérdést: „Hol lehet manapság egyáltalán hajlékonylemezt venni?”

Nem ez az első eset, hogy a technológiai innovációban élen járó Japán megmosolyogtató helyzetbe kerül informatikai területen. 2018-ban az ország kiberbiztonságáért felelő miniszter okozott közfelhördülést, amikor bevallotta, hogy soha életében nem használt számítógépet.

Fotó: MTI/EPA/PAP/Tomasz Waszczuk
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. szeptember 12. 11:41
Ha nem használsz számítógépet gyakorlatilag akkor vagy a legnagyobb kiberbiztonságban.
Jaznaju
2022. szeptember 11. 02:42
Nem véletlen ám ez. A hidegháborúban megírt rendszerek az elavult hardvereken és oprendszereken gyakorlatilag támadhatatlanok online eszközökkel. A mai online HW-FW-SW-kombinációk nem védhetők meg. Marad az "ócska" cucc, ha biztonságot akarnak.
makám
2022. szeptember 10. 16:55
1. floppy 2. "Nem ez az első eset, hogy a technológiai innovációban élen járó Japán megmosolyogtató helyzetbe kerül informatikai területen" talán a 80-as években még igaz volt. azóta sehol nincsenek.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. szeptember 10. 16:55
Nagyon nem azok, pont ezt a bárgyú hitet használják ki a hackerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!