Dél-Korea lett a befutó a második lengyel atomerőmű építésére

2022. november 02. 11:45

Lengyelország forgatókönyv szerint halad: USA, Dél-Korea. Jöhet Franciaország.

2022. november 02. 11:45
null

Lengyelország azok közé az EU-s tagállamok közé tartozik, amelyek a leghangosabban követelték az orosz energiahordozókra kivetett szankciókat, de a legkevésbé voltak felkészülve arra, mi történik a saját energiaellátásukkal azok hiányában. 

A szénerőművekre támaszkodó ország az egyetlen a régióban, amely nem rendelkezik atomerőművel, érthető hát, hogy a kormány hosszú távon az atom- és a szélenergiában látja a megoldás kulcsát. Az átállásra egyébként évtizedek óta készülnek, az orosz-ukrán háború azonban most lépéskényszerbe hozta a lengyel kabinetet, hogy villámgyorsan megtalálja a szén kiváltására alkalmas alternatív energiaforrásokat.

Mateusz Morawiecki szeptemberben jelentette be a nukleáris erőművek projektjére vonatkozó elképzeléseket. Többek között azt, hogy

2043-ig hat reaktort építenek, továbbá azt is, hogy az USA a legesélyesebb a lehetséges kivitelezők közül.

Ám mivel Lengyelország nukleáris kapacitási igénye az eredetileg tervezett 9 gigawattot immár jócskán meghaladja, nem tartja kizártnak, hogy többféle technológiát fognak vásárolni. Ezért az összes ország, amellyel jelenleg tárgyalnak, befektetési partner lehet az erőmű-projektben. 

Az „összes ország” akkor az Egyesült Államokat, Dél-Koreát és Franciaországot jelentette, és úgy tűnik, a kormányfő nem a levegőbe beszélt. Lengyelország néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy az első atomerőművet az amerikai Westinghouse fogja felépíteni. Rövid időre rá újabb bejelentés érkezett, ezúttal a második erőmű építése kapcsán.

A nyertes ezúttal Dél-Korea és a Korea Hydro & Nuclear Power lett,

amely a Varsótól 230 kilométerre lévő Patnowban kezd bele az építkezésbe.

Amennyiben Morawiecki ennyire tartja magát az általa vázolt forgatókönyvhöz, a harmadik erőmű kapcsán francia érdekeltségek várhatóak: az Électricité de France ajánlata mindenesetre ott hever a kabinet asztalán. 

Fotó: 123rf
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2022. november 04. 11:29
Demokratikus atomerőművek, mert manapság ez is számít.
falcatus
2022. november 04. 08:08
Kínkeservesen talán egy pár év késéssel majd 2040 táján felépül. Addigra megint a gáz lesz a sláger, sőt a saját palagázuk révén és nem fogják elfelejteni a szenet sem.
falcatus
2022. november 04. 07:56
Kínkeservesen talán egy pár év késéssel majd 2040 táján felépül. Addigra megint a gáz lesz a sláger, sőt a saját palagázuk révén és nem fogják elfelejteni a szenet sem.
nyúlgerinc
2022. november 03. 15:26
Hogy milyen pénzügyi konstrukcióval/és mennyibe kerül? és mekkora referenciát tud felmutatni egy cég az smafu. A lényeg a lényeg. Ne legyen véres, azaz demokratikus legyen. Khm. A működéshez szükséges urániumot is majd jóval drágábban veszik Kínán keresztül az oroszoktól. Sebaj, a népet már megetették az orosz gyűlölettel...és a nép süket és vak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!