Az állásunkat is elveheti az új ChatGPT?

2023. január 11. 13:01

Egy új mesterséges intelligencia jelent meg nemrég az OpenAI jóvoltából: a ChatGPT. A „csevegőbot” tud válaszolni a kérdéseinkre, kódol, akár még szerelmes levelet is ír, ha azt kérjük tőle. Vajon milyen feladatokat képes átvenni az emberektől? Elveheti a munkánkat?

2023. január 11. 13:01
null

Mire képes egy „chatbot”?

A Harvard Business Review egy decemberi cikkében Ajay Agrawal, Joshua Gans és Avi Goldfarb a mesterséges intelligencia (MI) képességeit boncolgatták: szerintük az új chatbot alkalmas lehet arra, hogy bizonyos kognitív feladatokat átvegyen az emberektől, például a szövegírást, az e-mailek megválaszolását, de akár a híradások megírását is. 

Mint azt már a Makronóm is megírta, hatalmas lehetőség rejlik a MI-ban, a szakértők szerint akár új munkahelyeket is létrehozhatnak. 

„A kérdés nem az, hogy az AI elég jó lesz-e ahhoz, hogy több kognitív feladatot is elvégezzen, hanem az, hogy hogyan fogunk alkalmazkodni a helyzethez” – írják a cikkben. 

A Nobel-díjas Daniel Kahneman, az emberi ítélőképesség témájának egyik legnagyobb szakértője egy életen át dokumentálta annak hiányosságait. Igen, a mesterséges intelligenciának lehetnek hibái, de az emberi gondolkodás is mélyen hibás. Ezért „egyértelműen az AI fog győzni” – jegyezte meg Kahneman 2021-ben.

Hogyan alkalmazkodjunk egy új, MI-barát gazdasághoz? 

Első lépésként meg kell terveznünk, hogyan alakítsuk át gazdasági rendszereinket úgy, hogy az emberek és az MI „karöltve” dolgozzanak együtt. Ehhez azt is fontolóra kell venni, vajon elég, ha az MI átveszi az emberek bizonyos feladatait? A szakértők szerint ennél bonyolultabb a képlet:

olyan új rendszerekre van szükség, ahol mind a munkafolyamatok, mind a problémamegoldás megváltozik, és teljesen új munkahelyek és megoldások jönnek létre.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, lássunk egy példát: a GPS-t. Körülbelül tíz éve MI segítségével jutunk el egyik pontból a másikba, amennyiben nem ismerjük az útvonalat. Az MI figyelembe veszi az útlezárásokat, az aktuális forgalmi viszonyokat és az útdíjakat. Ezt a hullámot először a taxisok lovagolták meg, hiszen nagyban megkönnyítette a munkájukat. A taxisofőrök hatékonyabb útvonalakat találhattak az MI segítségével - ám a rendszer, a vezetés nem változott, ebben az esetben a megoldás gyakorlatilag ugyanaz maradt.

Az Uber és a Lyft azonban teljesen új rendszert alkotott: egy MI alapú alkalmazás segítségével keresik meg a fuvart rendelő utasokat, így akár „útközben”, nem célirányosan is felvehetik őket. Ennek az a hátulütője, hogy az eredetileg nem „taxisként” dolgozó fuvarozók, akik néha-néha felvesznek utasokat, gyakran főállásban folytatják azt, hiszen egyre népszerűbbé válik az alkalmazás, egyre több a megrendelés, megéri nekik így cselekedni. Ez azonban erős konkurencia a taxisoknak, akik már korábban is ebből éltek. 

Az írókat, de akár a programozókat is helyettesítheti az MI

Nem csupán a taxisok érezhetik veszélyben a munkájukat az MI népszerűsödésének köszönhetően: az új chatbotnak köszönhetően most már bárki képes lesz helyesen, választékosan írni. Eddig gyakran határokat szabott a helyes és választékos írás, bizonyos munkakörökben elengedhetetlen ez a készség, azonban innentől kezdve olyan emberek is betölthetik ezeket az állásokat, akiknek nem ez a fő erősségük. 

Ám az AI-nak is négy lába van és megbotlik. Ezt írja az Egri csillagokról:

Az MI azonban nem csak helyesen írni képes: kódolni is tud. Csupán le kell írni a feladat szövegét, a gép pedig leírja nekünk a teljes kódot. 

Persze ez néha működik, néha nem, de nem is várhatjuk el, hogy egy 2022 decemberében megjelent MI alapú rendszer azonnal tökéletesen működjön. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az MI folyamatosan tanul és fejlődik, így nem tudhatjuk, mit tartogat számunkra a jövőben. 

Bár a programozóknak ezek nem feltétlenül jó hírek, a kkv-knak annál inkább: nem kis összeget spórolhatnak az informatikusokon, akiknek átlagfizetése igencsak magas: itthon körülbelül bruttó 750 ezer forint

Amennyiben a kkv-k csökkentik az informatikusok számát, és aktívan használják például az ingyenes ChatGPT-t, úgy százezreket spórolhatnak a munkaerőn. Azonban törvényszerűen ami olcsóbb, kevésbé kényelmes: a rendszer képes túlterhelődni, és lekorlátozza a felhasználók számát.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2023. február 07. 07:55
tegnap kellett egy 120-es cső csatlakozó, speciális karmanytúkkal. kisérletképpen megadtam a paramétereit és kértem egy opescad scriptet. megírta és tökéletes. nekem 1-2 óra lett volna az ai-nak 20sec. reggelre ki is nyomtattam. 40k lett volna az ebay-ről, meg kb 2 hét mire idér. btw csak akkor tudod használni bármire ha eleve tuddo mit csinálsz. kb olyan mint a láncfűrész a kőbalta helyett. és ezt a verset írta a kommentem témája lapján: A gépek nagyszerűek, A technológia fejlődik, A cső csatlakozót kerestem, Speciális karmanytúkkal. A scriptet megadtam, Az AI megírta, Tegnap reggel már nyomtattam, Egy kis idő és pénz megtakarítva. A láncfűrész a kőbalta helyett, Használni kell tudni, Hogy megvalósítsuk álmainkat, A technológia segít bennünket. A kisérleteknek nincs vége, Mindig van valami új, Az AI segít bennünket előre, A jövőnk egyre jobb lesz.
Jacques Foche
2023. február 04. 00:05
Ezzel meg kellett volna várni április elsejét.
Royce2.0
2023. január 15. 20:22
"most már bárki képes lesz helyesen, választékosan írni." Persze csak az Újbeszél szókészletéből, milyen örömteli :( Az Outlook-tól is a fasz ki van már, hogy helyettem akar fogalmazni. Anno örültem, hogy megtanultam vakon gépelni, mostanában már bánom... A csetbotok a jobb ficakba meg csak idegesítőek, szerintem nulla ügyet tudtak eddig korrektül elintézni. A Mandiner/Makronóm "újságíróinak" az állását igazán elvehetné már az AI, na az jó lenne! :DDD
kbs_real
2023. január 15. 20:21
Az a vicc, hogy őket valószínűleg tényleg tudná helyettesíteni. Bizonytalan eredetű, angol nyelvű cikkeket úgy-ahogy lefordítani már a gugli is tud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!