18 ezer embert rúg ki az Amazon

2023. január 12. 06:07

Novemberben még csak tízezerről volt szó, de a Big Tech vállalatok mélyrepülése egyre drasztikusabb döntéseket követel.

2023. január 12. 06:07
null

Az elmúlt esztendő egyértelműen katasztrofálisan sikerült a Big Tech cégeknek. A gigászok mindannyian a makrogazdasági nehézségekre mutogattak, amikor sorban elkezdték bejelenteni a tömeges elbocsátásokat. Ki így, ki úgy reagálta le saját döntését: Elon Musk vállvonogatva, Zuckerberg kezét tördelve, az Amazon pedig az elhibázott létszámnövelésre hivatkozva. 

Kiábrándító eredmények az IT óriásoknál

Nem félemlíti meg az óriási technológiai vállalatokat egy válság - sőt, inkább lehetőségként tekintenek rá. A technológiai szektort domináló óriások (az úgynevezett Big Tech vállalatok) a jelenlegi válságot a távoli elérésen alapuló felhőszolgáltatások fejlesztésére használják ki, hogy stratégiai előnyökhöz jussanak, és letarolják a piacot. Rövid távon azonban rosszak az eredményeik.

Tény, hogy az Amazon némileg túlvállalta magát, amikor a járvány idején akkorára hizlalta a munkavállalói létszámot, amellyel a vírusriadó végén – a vásárlói szokások visszarendeződésével – már nem tudott mit kezdeni. A vállalat a világ ötödik legnagyobb munkáltatójaként 1,5 millió alkalmazottat foglalkoztatott, ám a tavalyi év tőzsdei bedőlései (az Amazon esetében ez 40 százalékos értékvesztést jelentett) teljes újragondolásra késztette a vezetőséget.

A hatalmas létszámhoz képest a novemberben bejelentett 10 ezer fős elbocsátás valóban nem látszik erősnek, ám a vállalat jól láthatóan nem csak a HR területén, hanem minden szegmensben költségfaragásba kezdett. Az Alexa-projekt büdzséjének megnyirbálása, az újabb raktárok megnyitásának elhalasztása, a létszámstop bevezetése, az egyes kísérleti vagy folyamatban lévő fejlesztési programok befagyasztása mind megelőzték a humán munkaerő létszámának drasztikus csökkentését. 

Az Amazon rögtön 10 ezer fővel kezdi a kirúgásokat

Tízezer munkavállalónak postáz felmondólevelet az Amazon. A világ ötödik legnagyobb munkáltatójánál nagyjából másfél millióan dolgoznak. Ehhez a számhoz képest bagatellnek tűnhet a most elbocsátandók aránya, ám maga a tény jól jelzi, hogy a Big Tech cégek mélyrepülése tovább folytatódik.

A kirúgottak száma azonban így sem volt elegendő, Andy Jessy vezérigazgató végül a múlt héten bejelentette, hogy a korábban beígért 10 ezer helyett 18 ezer főt bocsátanak el a vállalattól, „követve az éves terveket”. A kirúgások alapvetően a kiskereskedelmi és a HR-részleget érintik a már említett virtuális asszisztens, az Alexa-projekt mellett – utóbbi az elmúlt években egyébként is több mint 5 milliárd dolláros veszteséget okozott a vállalatnak, így az elbocsátottak száma is jelentős, kétezer fő feletti lesz.

Az Amazon január 18-án kezdi meg a megbeszéléseket az érintett alkalmazottakkal, akiknek végkielégítést, átmeneti egészségügyi hozzájárulást biztosít, és egyben igyekszik nekik új munkahelyet is találni. 

A tőzsde már korántsem érzelmi alapon működik, így

a befektetők hangos örömmel reagáltak a kirúgások hírére és a várható profitnövekedésre:

a részvények majdnem 2 százalékot ugrottak a leépítések bejelentése után.

Hogyan rúgjuk ki szépen az alkalmazottainkat?

Egészen szokatlan léptékű leépítések zajlottak az idén a Big Tech cégek és a világ legnagyobb vállalatainak háza táján. Az Amazon néhány héttel ezelőtt kapásból 10 ezer fő elbocsátásával indított . Ez nem is tűnhet nagy számnak a másfél milliós alkalmazotti körhöz képest, de ez a tény nyilván nem vigasztalja azt a tízezret.

Fotó: 123rf
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. január 13. 10:45
"Évtizedek óta hallani, hogy az USA gazdasága recesszióban van. És érdekes, ha nagy a baj, pár ezermilliárd dollár valahonnan mindig előkerül. " Hat ugy konnyu hogy csak a nyomdagepet kell bekapcsolni es par trilliardot kinyomtatni...a gazdasag pont azert nincs recesszioban (meg), mert kiszortak egy kis ingyenpenzt a prolik koze a pandemia alatt amit azok elszortak meg most a haboru is csomo megrendelest jelent... Mas kerdes h az amcsi kozeposztaly nagyon megszivja ezt a kormanyzati penzszorast elobb utobb
triacus
2023. január 13. 10:26
"Az Amazon nem Big Tech ceg, hanem egyszeru kiskereskedelmi ceg" Hát de. Ezek szerint nem hallottál az Amazon Web Servicesról (AWS) - rendelkeznek világszintű tartalomelosztó hálózattal, adatközpontokkal (26 régióban, 84 helyszínen), felhőszolgáltatásuk a 3 legnagyobb - Microsoft Azure, Google Cloud Platform - között van, 2021-ben mindösszesen "csak" 62 milliárd dollárt bevételük volt.
Zsolakomarom
2023. január 13. 10:26
Az Amazon nem Big Tech ceg, hanem egyszeru kiskereskedelmi ceg, meg ha van is koze a tech-hez. Az Amazon kozvetlen alkalmazottainak a szama 1,5 millio, ehhez kepest tessek ertelmezni a 18ezret akit kirugnak alig tobb mint 1%. Eletuk legjobb napja ez, az Amazon legendasan geci munkaltato. Az USA munkanelkuliseg 50 eves minimumon van, szoval oriasi story nincs, egyelore.
Anonymtalan
2023. január 13. 10:19
Sokba fájt a Hatalom Gyűrűje, meg a hasonló nézhetetlen faszságok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!