Ez nagyon meredek: már digitális, „tamagocsi gyereket” is nevelhetünk!

2023. január 03. 12:21

Unjuk a tinédzserek hisztijét, vagy éjszaka a csecsemő sírását? Már nem sokáig kell ezzel együtt élnünk. A mai fejlődő világban hamarosan már virtuális-digitális, eldobható(!) gyermekeket nevelhetünk. Na, de mi lesz a valódi gyermekeinkkel? Az internet és a virtuális világ gyakorlatilag felneveli őket helyettünk –  itt az ideje tényleg aggódni?

2023. január 03. 12:21
null

Catriona Campbell, az Egyesült Királyság egyik vezető szakértője a mesterséges intelligenciának. Nemrégiben megjelent könyvében kifejti, hogy mire számíthatunk a jövőben.

Campbell könyvében azt írja, hogy

„Mindez azt jelenti, hogy Mark Zuckerberg mindenki apukája lesz?” – teszi fel az élcelődő kérdést a The Guardian.

Campbell előrejelzése szerint fél évszázadon belül teljesen természetes lesz a virtuális gyereknevelés. A szakértő ezt a digitális demográfiai csoportot „tamagotchi generációnak” nevezte el, a japán digitális kisállatok után.

Campbell szerint a virtuális gyerekek úgy fognak kinézni, mint az élő emberek, lehet majd velük játszani, sőt, meg is lehet majd őket ölelgetni. A digi-babák képesek lesznek érzelmeket is szimulálni, valamint beszélni is: kezdetben csak gügyögnek, később viszont feleselni is képesek lesznek majd.

Életkorukat is meg lehet majd változtatni, bizonyos életszakaszokat (például a lázadó tinédzserkort) akár ki is lehet majd hagyni.

Mi történik, ha megunjuk őket? Egyszerűen csak le kell mondani az előfizetést, így nincs felelősség és a gyermek egy virtuális fogyasztási cikké válik.

Nem csak a Meta tervez virtuális gyermekeket

A Google keresőben nem kell sokáig keresgélni ahhoz, hogy ajánlatot kapjunk egy virtuális gyermek megvásárlásához. 

Pontosan az első lehetőség, amit a Google feldob, nem más, mint egy virtuális gyermeknevelő alkalmazás – természetesen nem ingyen. 

Az ára elég borsos, egy ilyen tamagochi-gyermekért nem kevesebb, mint 54.99 dollárt kell fizetnünk, ami jelenleg átszámítva mintegy 20 ezer forint (bár attól függ, mit nevezünk borsosnak, még mindig nagyságrendekkel olcsóbb egy ilyen utód-pótlék, mint egy valódi gyerek –  a szerk.)

A valódi gyermekeinket eközben a virtuális világ neveli

E témától azért nem független az sem, hogy manapság már nehéz elképzelni a gyermeknevelést, vagy akár az unokák „pesztrálását” elektronikus eszközök nélkül. Tilthatjuk azokat, vagy időkorlátot szabhatunk rájuk, ünnepek előtt mégis ezt hallhattuk vagy ezerszer nagy valószínűséggel: „Én egy új telefont (vagy tabletet/játékkonzolt) kérek a Jézuskától.”

Persze mi mit is tudhatnánk ezekről az új technológiai vívmányokról, végülis csak játszik rajta a gyerek. Ám valójában – amint azt ezerszer elmondták már a szakértők, és érzik is sokan – közel sem olyan ártalmatlanok, mint például egy közönséges hintaló.

A következő, angol nyelvű videóban megfigyelhető, mit is tanít a virtuális közösség egy fiatal kisfiúnak: 

A videóban kifejtik, hogy bár az édesanya nem engedi a kisfiát beszélni a Metaverzum játékában, a kisfiú így is sok olyan dolgot hall, ami egy természetes környezetben sokkal ritkábban fordul elő. A játékosok rasszista, trágár beszéd mellett szexuális töltetű megjegyzésekkel is bombázzák egymást. 

A Meta azzal védekezett, hogy egyébként sem ajánlják a készüléket 13 év alatti gyermekeknek, utalva arra, hogy a szülő hibája, hogy engedi ezt a fiúnak.

Az édesanya az üggyel kapcsolatban azt mondta, nem tudja lekorlátozni gyermekét és megvonni a játékot, ezért inkább kommunikációval próbálja orvosolni a helyzetet.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2023. január 04. 11:23
Hülyeség. Gyerekes. Méghogy haladó országok... Degenerálódó országok.
Tolókapu
2023. január 04. 08:02
Nem ez. Még nem. Csak akkor, ha teljesen kihal az humanity és marad a Mesterséges Intelligencia!
Bell & Sebastian
2023. január 04. 07:56
Németországban majd vita kerekedik arról, egy valódi kutya vagy a hologram gyerek a haladóbb megoldás-e? Ha addig ki nem halnak.
FreeEurope
2023. január 03. 19:41
Egyelőre a "valódi" kutyában még nagyon sok pénz van, de ha a digitális gyerek lekörözi, akkor mindenképpen az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!