Térképen mutatjuk, hol növekedtek a legjobban a bérek

2023. január 06. 07:36

A gazdaságpolitikusok számtalan mutatót elemeznek, ám ezek közül mindannyiunk számára talán a bérek emelkedése a legfontosabb. Európa nagyon vegyes képet mutat ebben a tekintetben, mi azonban nem állunk rosszul e téren.

2023. január 06. 07:36
null

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

Az egyéni jólétet leginkább a munkajövedelmek alakulása határozza meg. Különösen igaz ez magas inflációs környezetben. Ha a fizetésünk nem tart lépést az árak emelkedésével, akkor az anyagi lehetőségeink beszűkülnek. A dinamikus béremelkedés ezzel szemben magasabb fogyasztást és jobb vagyoni helyzetet eredményez. Nézzük, hogy áll Magyarország ebben a versenyben.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a magyar bérek nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő mértékben növekedtek az elmúlt időszakban. Ahogyan azt az 1. ábra is mutatja, a TradingEconomics statisztikái szerint egész Európában nálunk volt a legnagyobb arányú béremelkedés. 

2022. szeptemberében a magyar munkavállalók 17,5 százalékkal vittek haza több pénzt, mint egy évvel korábban. 

1. ábra: Éves bérnövekedési ütemek Európa országaiban. Forrás: TradingEconomics
1. ábra: Éves bérnövekedési ütemek Európa országaiban. Forrás: TradingEconomics

 

A magyar bérnövekedési ütem még a globális második helyezett Bosznia-Hercegovinában mért 14,6 százalékos növekedésnél is lényegesen több,

de a hozzánk hasonló gazdasággal rendelkező V4-ek viszonylatában is egyedülállóan magas.

A lengyelek13,9 százalékos bérnövekedése ugyan még szintén kiemelkedőnek számít, ám a szlovákok már 4 százalékos bérbeli csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni, ami a negyedik legrosszabb mutató. Azonban még ez is sokkal jobb, mint a csehek -9,8 százalékos értéke. 

De nem csak a két közelebbi V4-es társunkban csökkentek a bérek a legújabb statisztikák alapján. A fizetésük zsugorodását kellett megtapasztalni a macedónoknak (-4,5 százalék), a németeknek (-4,4 százalék), és az izlandiaknak is (-1,4 százalék). De nem büszkélkedhetnek a franciák (mindössze +1,1 százalékos bérnövekedés) és az olaszok (+1,5 százalék) sem. 

A magyar bérdinamika világviszonylatban is kiemelkedő

Oroszországban mindössze +0,4 százalékos emelkedést mutatnak az utolsó adatok, Japánban +1,8 százalékkal vittek haza többet a munkavállalók, de Ausztrália +3,1 százalékos és Kanada +3,4 százalékos értéke is roppant alacsonynak számít. Sőt, még az Egyesült Államok +6,2 százalékos bérnövekedése is csupán nagyjából harmada a magyar értéknek. 

Magyarország kiválóan teljesített a kontinens átlagához képest is. Az Eurozónában ugyanis csupán +2,1 százalékkal növekedtek a bérek, és az Európai Unió egészében is mindössze +2,8 százalékkal emelkedett a dolgozók fizetése. Ezek az értékek kevesebb mint hatodát teszik ki a magyar +17,5 százalékos mutatónak. 

Összegzés a magyar bérek helyzetéről

Elmondhatjuk tehát, hogy a magyar gazdaságpolitika kiválóan vizsgázott az orosz–ukrán háború okozta gazdasági forgószél idején is. A hazai munkavállalók 17,5 százalékos bérnövekedése éles kontrasztban van a többi V4-es ország nulla százalék körüli átlagos mutatójával. 

A magyar dolgozók bére tehát úgy emelkedett közel közel hatodával, hogy eközben a másik három V4-es országban összességében nem változott az átlagos jövedelem. Ez a tény jól mutatja a hazai gazdaságvédelmi lépések sikerességét, egyben a magyar gazdaságpolitika válságállóságát is. 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2023. január 08. 07:43
a böszme helóták ilyenkor is csak nyafogni tudnak
Akitlosz
2023. január 08. 07:43
"Térképen mutatjuk, hol növekedtek a legjobban a bérek" Leginkább sehol. A Mandiner már megint az inflációt akarja béremelésnek bemesélni. Nem a bérek emelkednek, hanem a forintot rontják. Ezért aztán ugyanakkora munkabér forintban egyre magasabb számot eredményez.
Deba
2023. január 08. 07:43
Még az inflációt sem fedezi ez átlagbéremelés.
Akitlosz
2023. január 07. 17:59
S azt is kihagyja a Mandiner a számításból, hogy ez csak százalék, nem rendes mértékegység. Az EU-ban már csakis Bulgáriában alacsonyabbak a bérek, mint Magyarországon, így a magyarországi béremelés százalékban töredék annyit ér, mint a németországi béremelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!