Kettős mérce: így vesz mégis orosz olajat az USA…

2023. január 20. 13:18

Saját szankcióit cselezi ki a nyugat és különösen az USA, amikor de facto orosz, embargós olajból készült végtermékeket vásárol Indiából. Mutatjuk, mire világított rá egy profi szakértő. Katona Viktor, a Kpler adat- és elemzőcég vezető nyersolajelemzője rávilágít: mivel az USA most nem tud közvetlenül Oroszországtól finomított termékeket sem vásárolni, ezért indiai finomítókból vásárolja, amelyek természetesen orosz nyersolajból dolgoznak…

2023. január 20. 13:18
null

India januárban növelte az orosz nyersolaj vásárlását az előző havi rekordszintről. Meglepő módon pedig az Egyesült Államok vált a finomított termékek legnagyobb vásárlójává, annak ellenére, hogy Washington arra kérte a világ többi részét, ne vásároljanak orosz üzemanyagot.

„Az emberek azt kérdezték, hová mehet az összes orosz uráli nyersolaj, ha Európa nem vásárol. Amikor India decemberben rekordmennyiségű, 1,2 millió bpd-t (hordó/nap) orosz kőolajat vitt el, szakértők azt állították, hogy az ország biztosan nem tud már ennél többet vásárolni.

Idén januárban azonban az indiai kőolaj-megrendelések mégis tovább emelkedtek, egészen az 1,7 millió bpd szintig"

mondta el Katona Viktor, a Kpler adat- és elemzőcég Bécsben dolgozó vezető nyersolaj elemzője a neves Telegraph India portálnak nyilatkozva.

Az USA hagyományosan nagy vásárlója volt az orosz finomított terméknek, az úgynevezett szűz gázolajnak (VGO).

Most, mivel nem tud közvetlenül Oroszországtól VGO-t vásárolni, egész egyszerűen a Reliance Energy és a Nayara Energy vállalatok által üzemeltetett indiai finomítókból vásárolja. És jön a csavar: ezekből a finomítókból származó VGO-t az indiaiak természetesen orosz nyersolajból állítják elő. 

Katona szerint 

„Az indiai kőolajtermékek legnagyobb célországa meglepő módon az Egyesült Államok, a legnagyobb exportőrök pedig a Reliance és a Nayara."

A Reliance és a Nayara az orosz nyersolaj két legnagyobb indiai vásárlója, de a nagy állami olajipari óriások, mint az IndianOil Corporation (IOC), a Bharat Petroleum (BP) és a Hindustan Petroleum (HP) is nagyban beszálltak a játékba. „Mindenki vásárol. Ez nemzeti sporttá vált” – mondja a fent említett lapnak Katona.

„A grafikonok azt mutatják, hogy decemberben az USA a termékek első számú célországa. A második helyen az Egyesült Arab Emírségek, a harmadikon pedig Szingapúr áll." – zárja gondolatait az elemző.

A nyitókép forrása: 123rf.hu


 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixi
2023. március 12. 12:47
Hát, szerintem, legalábbis nem volt a mai csúcsvezetőknél rosszabb "ember".
Tarpibp
2023. február 18. 18:03
2014 után, mikor az első embargókat bevezették az európai élelmiszer előállító országok, melyek Oroszországba szállítottak megszívták, viszont az USA és Németorszag megsokszorozta az oroszországba irányuló exportját. Ez a nyugati mentalitás.
nyúlgerinc
2023. február 18. 18:03
Az ukrán tankokat is orosz gázolaj hajtja....furcsa egy háború ez....
putyliorkok
2023. február 18. 18:02
Ezt csak az orkok szopják meg mert kína meg india szarért-hugyért megkapja putylitól és ezután olcsón hozzájut az USA is:D Nem zsarol már az ork törpike már csak próbál túlélni:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!