ChatGPT: mi történik, ha rossz kezekbe kerül a mesterséges intelligencia?

2023. február 10. 05:50

A ChatGPT-t létrehozó OpenAI technológiai vezetője szerint a chatbotot mindenképp szabályozni kell, mivel „rossz emberek” kezébe is kerülhet. Kérdés, hogyan lehet visszaélni ezzel a mesterséges intelligenciát (MI) használó csevegőrobottal?

2023. február 10. 05:50
null

Az AI chatbot világszerte hatalmas érdeklődést vált ki az előző év november 30-i megjelenése óta, de aggodalomra is ad okot, hiszen sokan félnek például attól is, hogy végül elveheti a munkájukat – adta hírül korábban a Makronóm.

Mira Murati a Time magazinnak adott interjújában elmondta, a vállalat nem számított arra, hogy alkotásukat ekkora lelkesedéssel fogadják majd. 

Népszerűsége azonban etikai aggályokat szül – mondta el Murati, hozzátéve, hogy az ilyen eszközökkel „vissza lehet élni, amennyiben rossz kezekbe kerülnek”, ezért egyre sürgetőbbé válik a globális szabályozása – idézi Muratit az Insider.

Arra a kérdésre, hogy az OpenAI-hoz hasonló vállalatoknak vagy a kormányoknak kellene-e az eszköz szabályozásáért felelniük, Murati azt mondta: „Az OpenAI és a hozzánk hasonló vállalatok számára fontos, hogy az MI alapú technológiát ellenőrzötten és felelősségteljesen használják a felhasználók”.

Azt is hangsúlyozta, hogy a vállalatnak minden segítségre szüksége lesz, amit csak megkaphat, beleértve a szabályozó hatóságokat, a kormányokat és mindenki mást is. 

Széles körben használható a ChatGPT

Januárban a ChatGPT vezérigazgatója, Sam Altman, a StrictlyVC-nek adott interjúban azt mondta:  „a generált szöveg olyan dolog, amihez mindannyiunknak alkalmazkodnunk kell”.

A lehetőségek tárháza pedig igen széles, hiszen azóta már nagyon sok területen kipróbálták az eszközt. 

Kutatók a ChatGPT-t az Egyesült Államokban az orvosi engedélyezési vizsga mindhárom részének teljesítésére késztették. Azt mondták, hogy „kényelmesen” átment.

Emellett az iskolákban is egyre népszerűbb – ennek azonban nem örülnek felhőtlenül a pedagógusok. Kiderült, egyre több amerikai egyetemista használja dolgozatának vagy beadandójának megírásához, a tanárok pedig igen nehezen tudják megkülönböztetni a gépi és ember által írt szöveget

A tanárok kétségbeesésükben letiltották az iskolai számítógépeken a ChatGPT-t, ám ez valószínűleg nem akadályozza meg a tanulókat abban, hogy otthon vegyék hasznát az MI chatbotnak. A tanárok egy része úgy reagált az újdonságra, hogy visszatért a papír alapú dolgozatiratáshoz. 

Az éremnek azonban mindig két oldala van, így most sincs ez másképp. Egy középiskolai tanár feltárta, hogy ők is hasznát vehetik a programnak, ugyanis a dolgozatai értékeléseinél Mi-t használt. Nagy örömére a chatbot sokkal részletesebb értékelést adott, mint amilyet ő maga adott volna – nem mellesleg jóval kevesebb idő alatt.

Google Bard, a ChatGPT konkurense

Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a ChatGPT mesterséges intelligencia alapú chatbotot nyilvánosságra hozták, a Google egy nagyon hasonló technológiával rukkolt elő.

A Google vezére, Sundar Pichai megjegyezte, hogy Bard a webről származó információkból gazdálkodik, így valójában mindig naprakész, friss választ kaphatunk. Ez azt is jelenti, hogy néhány lépéssel a ChatGPT előtt jár, hiszen a korábbi chatbot csupán 2021 végéig képes feldolgozni az adatokat, mert korlátozták az internethez való hozzáférését. 

Itt olvashat részletesebben a Google Bardról: 

Döbbenetesen okos ChatGPT konkurenst alkotott a Google

Egy új mesterséges intelligencia jelent meg nemrég az OpenAI jóvoltából: a ChatGPT. A „csevegőbot" tud válaszolni a kérdéseinkre, kódol, akár még szerelmes levelet is ír, ha azt kérjük tőle. Ahogyan a Makronóm is beszámolt róla, a mesterséges intelligencia (MI) alapú chatbot robbanásszerűen tört be mind az IT világba, mind a közéletbe.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amaurote
2023. február 18. 18:29
amit publikus ezekből az AI-kból, azok nagyon erősen moderálva vannak, ami jó, csak egyben nagyon nagy korlátozást is jelent. nyilvánvaló hogy nagy cégek, állami szervek, tehát akinek van pénze, az hozzáfér a korlátozatlan verziókhoz is. amik nagyon brutálisak lehetnek... valszeg évek vagy évtizedek óta használják már ezeket, akiknek van rá pénzük... és sajnos nem csak jó célra. pl. marketinges hazugságok gyártására biztos kiváló... hazudni mindig könnyebb mint igazat mondani... talán már a fideszes hazugság-okádás propagandát is AI segítségével találta ki a habonydémon.
pandalala
2023. február 18. 18:28
Szerintem, ez a Gelimerxx is ezzel írja a rakható hozzászólásait!! ... :-))
Lombi
2023. február 18. 18:26
Semmi. Lehet néha igazat írna, nem a fősodor véleményét. Gond akkor lesz, ha valódi inteligenciája lesz, tehát tud gondolkodni. Akkor meg mindegy kinek a kezében lesz. De az ha lesz, még nagyon, nagyon messze van. Ahhoz saját magát kell programoznia, mint az agy.
Szabó A. Imre
2023. február 18. 18:25
Ha engem kérdeztek, minden gőzgépet szét kell verni, mielőtt még végomlásba sodorják a Nyugati civilizációt. És ez nem vicc!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!