Kezdődik: az Amazon is beszáll a mesterségesintelligencia-versenybe

2023. április 15. 07:59

Az Amazon csütörtökön jelentette be, hogy jelenleg a Bedrock nevű mesterséges intelligencián (MI) dolgozik. Ez pedig csak egyet jelent: az Amazon is beszáll a technológiai versenybe.

2023. április 15. 07:59
null
Fekete Kíra

Az Amazon által fejlesztett Bedrock egy olyan MI-eszközcsomag, amely nem egy egyszerű chatbot, hanem több annál: segíthet az Amazon ügyfeleinek chatbotok létrehozásában, szövegek generálásában és összegzésében, valamint képek készítésében és osztályozásában.

Nem az Amazon az első vállalat, amely követi az OpenAI és a Microsoft közös munkájának gyümölcsét, a ChatGPt-t. Bár évekkel ezelőtt már két Google-nél dolgozó mérnök megpróbálkozott egy MI chatbot létrehozásával, a Google akkoriban elvetette a tervet. Azonban látva a ChatGPT népszerűségét Sundar Pichai vezérigazgató úgy döntött, nagyobb energiát és több erőforrást állít az MI-termékeinek fejlesztésére és bevezetésére,  ezért megalkotta a Google Bardot, amely gyanúsan hasonlít a ChatGPT-hez. 

Azonban az Amazon – A Google-lel ellentétben – nem egy újabb ChatGPT-t akar létrehozni. Míg a Microsoft MI-je egy kész nyelvi modell, amely két kattintással elérhető az interneten, addig az Amazon MI-alapú szolgáltatásokat kínál az ügyfeleinek, amelyek segíthetik őket és hozzájárulhatnak a felhőalapú infrastruktúrájukhoz. Ez azt jelenti, hogy az AWS ügyfelei programjaikban (például weboldalak vagy alkalmazások esetében) felhasználhatják az Amazon MI-alapmodelljeit. 

Vegyünk egy példát: egy AWS ügyfél készíthet egy olyan weboldalt, ahová beépíti az alábbi képen is feltüntetett chatbotalapot vagy egy Bing-hez hasonló keresőmotort (Search). 

Az Amazon is felül az MI-vonatra

Az Amazon bejelentésre azt követően került sor, hogy Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója éves részvényesi levelében azt írta, hogy cége nagyban támogatja a generatív mesterséges intelligencia fejlődését – tehát az e-kereskedelmi óriási mértékben fektet majd be szöveggeneráló mesterséges intelligenciába és nagy nyelvi modellekbe. Az Amazon generatív MI-csomagja egyelőre csak bizonyos AWS-ügyfelek számára elérhető.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
síróbohóc
2023. április 15. 15:50
Már megint egy libsi techcég ... hogy van ez? Ti a sivalkodáson kívül máshoz nem értetek?
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. április 15. 15:48
Nem baromság, csak egy kelendő új termék amit a buta prolik nem értenek, mint amikor a vasút, szikratávíró vagy elektromosság be lett vezetve.
renoman
2023. április 15. 15:48
Számítógépesjáték, minden cég készít magának egyet.
világbéka
2023. április 15. 00:20
"mesterségesintelligencia-versenybe" HVG_s tipusú szóösszevonás. Magyartalan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!