Lekerülhet a tiltólistáról a ChatGPT Olaszországban

2023. április 20. 10:21

Olaszország szerint a ChatGPT-nek korhatárhoz kellene kötnie a program használatát, és fel kellene tüntetnie azt, hogy adatokat gyűjt – amennyiben ennek a kéréseknek eleget tesz, úgy hamarosan az olaszok is újra hozzáférhetnek a csevegőbothoz.

2023. április 20. 10:21
null

Visszatérhet a ChatGPT Olaszországba

Ahogyan a Makronóm már beszámolt róla, az olaszok adatvédelmi aggályok miatt korlátozzák a hozzáférést a népszerű chatbothoz. Az olasz nemzeti adatvédelmi hatóság (DPA) szerint nincs olyan jogalap, amely indokolná „a személyes adatok tömeges gyűjtését és tárolását”, amit a ChatGPT mögött álló algoritmusok betanítására használnak. A DPA emellett azt is kifogásolta, hogy nincs korhatár a használatára, és az adatok gyűjtésére sem figyelmeztet a weboldal. 

A DPA 20 napot adott a programot fejlesztő OpenAI-nak arra, hogy bemutassa, milyen intézkedéseket tesz a hatóság aggályainak eloszlatására, különben – az uniós GDPR-szabályok megsértése okán – akár 20 millió eurós bírságra vagy a vállalat éves globális forgalmának 4 százalékával megegyező mértékű büntetésre számíthat. Az intézkedések betartását április 30-ig kell bizonyítania a cégnek.

A hatóság kérései között szerepelt, hogy a ChatGPT kérdezze meg a felhasználók életkorát, és tüntesse fel, hogy milyen indokból gyűjti és tárolja el az adatokat, ehhez pedig kérjen jogosultságot is. Emellett lehetőséget kell adniuk a felhasználóknak arra, hogy kérhessék a személyes adataik törlését. E kérések az ismert GDPR-szabályokkal vannak összhangban, és hasonló okok miatt az uniós hatóságok igen komoly büntetéseket szabtak már ki korábban is, például az Instagramra.

Az OpenAI-nak emellett május 14-ig az olasz televízióban, rádióban, weboldalakon és újságokban kampányt kell indítania, amelyben tájékoztatja az embereket arról, hogyan használja fel a személyes adataikat az algoritmushoz – állítja a neves Politico friss írása. 

Amennyiben a vállalat bevezeti és tiszteletben tartja a hatóság kéréseit, úgy az „felfüggeszti az olasz felhasználók adatainak feldolgozására vonatkozó, az amerikai céggel szemben hozott ideiglenes korlátozó határozatot, és a ChatGPT ismét elérhetővé válik Olaszországból” – áll a DPA sajtóközleményében.

Ha az előbb említett szabálycsokor nem lenne elég,

az OpenAI-nak május 31-ig egy részletes tervet is be kell nyújtania, amelyben biztosítja, hogy a 13 évnél fiatalabbak csak szülői beleegyezéssel férhetnek majd hozzá a ChatGPT-hez.

Az OpenAI egy blogbejegyzésben közölte, hogy a későbbiekben a 18 év alattiak szülői beleegyezés nélkül nem használhatják a chatbotját.

„Örülünk, hogy az olasz Garante felülvizsgálja döntését, és örömmel várjuk, hogy velük együttműködve hamarosan újra elérhetővé tegyük a ChatGPT-t ügyfeleink számára Olaszországban” – mondta az OpenAI szóvivője.

Nem mindenki ért egyet a korlátozásokkal

A nyugati országok többsége nem tesz radikális lépéseket a mesterséges intelligencia ellen, azonban óvintézkedéseket igen: az uniós törvényhozók nemrégiben arra kérték a világ vezetőit, hogy tartsanak csúcstalálkozót a fejlett mesterségesintelligencia-rendszerek, például a ChatGPT fejlődésének ellenőrzésére, mondván, hogy ezek a vártnál gyorsabban fejlődnek.

Olaszország volt az első nyugat-európai ország, amely nem habozott, és letiltotta a ChatGPT-t, ám ez nem minden országnak nyerte el a tetszését.

Pasquale Stanzione, a DPA vezetője szerint azonban szükséges volt az azonnali, radikális döntés, hiszen „egy európai határozat legalább három-négy hónapos késedelemmel járt volna”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!