Új internet érkezik: ezt hozza nekünk a web3

2023. szeptember 19. 11:03

Más technológiákhoz hasonlóan az internet is hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. Azonban ahhoz, hogy megértsük, mi változott, járjuk körbe a web1, a web2 és a web3 közötti különbséget, és vizsgáljuk meg, mit tartogat számunkra az internet új verziója.

2023. szeptember 19. 11:03
Fekete Kíra

A Makronóm Intézet elemzőjének írása.

Web1: kezdjük a legelején 

Az 1990-es évek elejétől kezdve éveken át tartó kutatásokra volt szükség ahhoz, hogy végül 1983-ban létrejöjjön egy globális hálózat: az internet

A net az eddigi élettartama során nagyon sok változáson ment keresztül.  A világháló kezdeti megjelenésekor csupán olvasni lehetett az ott lévő szövegeket, írni és változtatni viszont nem lehetett azokon. A web1 tehát statikus webhelyek gyűjtőhelye volt, a web2 megjelenésével azonban ez megváltozott. 

Web2: a második lépcsőfok 

Az internet web2 nem sokkal később le is váltotta az egyes verziót. Olvasás mellett már írni is lehetett, így a felhasználók létrehozhatták és frissíthették az információkat a weboldalakon. Ezzel a statikus webhelyek helyett dinamikusokkal találkozhattunk. 

Mondhatni megnyílt a világ(háló). Egyre színesebbé, egyszerűbbé, vonzóbbá, emellett interaktívvá vált a rendszer. A web2 emellett felhasználóiprofil- és részletfunkciókat is biztosított, tehát innentől a felhasználói adat mentésre került. 

Elindult az e-kereskedelem: az Amazon, az Alibaba, az eBay és más weboldalak a fizikai piacukat online verzióra váltották, ami forradalmasította a mai vásárlás és eladás módját. 

A közösségi oldalak és más internetes platformok is megjelentek a web2 érkezésével, ezáltal az internetes fehasználók interakcióba léphettek egymással, és gyakorlatilag ők dönthették el, mi legyen a weben. 

A felhasználók mellett az alkalmazások is kommunikálhattak egymással. Az API segítségével az eszközök zökkenőmentesen kapcsolatba léphettek egymással az interneten anélkül, hogy a böngészőknek fel kellene dolgozniuk a webes kéréseket. Az Ajax nagy erőt jelentett a technológia kezdeti időszakában, de ma már más technológiák – például a frontend-keretrendszerek – nagyon egyszerűvé és elterjedtebbé tették az API-k használatát a weben. 

Az interaktív internettel együtt azonban egyre szembetűnőbbé vált az online adatvédelem hiánya, hiszen rengeteg személyes felhasználói információ kerülhetett a cégek kezébe. 

A web3 jelentése 

Ez az internet következő lépcsőfoka. Jelenleg még csak épül, ezért is nincs egységes, bevett definíció arra, hogy pontosan mi a web3 jelentése. 

Az új internetes rendszert az internetes decentralizáció fogja jellemezni, tehát az adatokat nem a vállalatok adatbázisaiban tárolják el, hanem maguk az internetes felhasználók rendelkeznek majd saját adataik felett. A decentralizált rendszerekben a támadási felület is kisebb általában, mivel nincs egyetlen központi „célpont”, mint egy nagy adatbázis, amit egy támadó feltörhetne. 

Ezen változtatások mellett a web3-on a digitális pénz natív módon jelenik meg,tehát azonnali, globális és engedély nélküli. Ez azt is jelenti, hogy a tokeneket és a kriptovalutákat teljesen új üzleti modellek és gazdaságok kialakítására lehet használni. 

A reklámokon pedig nem a cégek profitálnak majd, hiszen a továbbiakban nem tárolják a felhasználók adatait. Ehelyett tokenekkel jutalmaznák azokat, akik megnézik az adott hirdetést. 

Azonban ahhoz, hogy valóban elterjedtté váljon a web3, a felhasználóknak át kellene térniük a decentralizált appokra (dappokra). 

Címlapfotó: Shutterstock

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon


 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kondoros
2023. november 18. 23:51
"...Web1: kezdjük a legelején Az 1990-es évek elejétől kezdve éveken át tartó kutatásokra volt szükség ahhoz, hogy végül 1983-ban létrejöjjön egy globális hálózat: az internet. ..."
Akitlosz
2023. szeptember 19. 12:57
Még több reklámot, még több kéretlen tartalmat fog hozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!