Az Eb csoportkörének legjobb kapusai – Mandiner rangsor

2021. június 26. 15:59

A nyolcaddöntők kezdete előtt azokat a kapusokat vesszük górcső alá, akik valamiben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

2021. június 26. 15:59
null

Ezen az Európa-bajnokságon láthattunk már kapusokat támadásokat építeni, büntetőt védeni, rolót lehúzni, öngólt véteni vagy éppen nagyot hibázni. De vajon kik teljesítettek a legjobban? A kapusok megítélése nagyban függ a csapatuk eredményességétől, a sajtó megítélésétől, de sokszor a szerencsétől is.

Ki a jó kapus? Aki egy meccsen hárít számtalan lövést, de egy góllal kikap a csapata, vagy aki nem kap gólt, viszont csapata nyer?

Elemzésünk még statisztikai szempontok alapján is sok nehézségbe ütközik, hiszen egy-egy döntés minőségét pusztán végkimenetelük szempontjából tudjuk értékelni. Emellett a kapusok szerepe is igencsak megváltozott az utóbbi időben. Már nemcsak pusztán a védéseikkel tudják segíteni a csapatot, de már-már középpályásokhoz méltó szinten kell hátulról szervezniük a támadásokat. Cikkünkben szeretnénk kiemelni öt olyan tényezőt, amely nagyban befolyásolja egy kapus teljesítményét és annak megítélését. 

Szokták mondani, hogy végy egy jó kapust, mi most hatot veszünk.

1. Kapott gólok száma

Talán egy kapus megítélése szempontjából ez a legfontosabb adat. Ha legegyszerűbben szeretnénk megfogalmazni, akkor azt mondhatnánk, az a jó kapus, aki nem kap gólt. Ebből a tényből kiindulva, az a kapus, aki három meccsen nem kap gólt nagyon jó kapus. Lássuk kinek sikerült ezt a bravúrt a csoportmeccsek alatt végrehajtania. 

Gianluigi Donnarumma

A milánói piros-feketéktől frissen elbúcsúzó, 251 tétmérkőzésen pályára lépő, még mindig csak 22 éves kapus a hírek szerint a következő idénytől a PSG csapatát erősíti. Donnarumma már 9 meccs óta nem kapott gólt az olasz válogatott tagjaként, ami egészen elképesztő teljesítmény a kapus poszton még mindig fiatalnak számító, de már 29 válogatott meccset maga mögött tudó játékostól. 

Donnarumma idei szezonja a Milan színeiben is kimagaslóan sikerült. Amellett, hogy csapata sikeresen kiharcolta ismét a bajnokok ligája szereplést, őt választották a szezon legjobb kapusának is. 

Donnarumma mutatói
Donnarumma mutatói

Jordan Pickford

Az angol válogatott egyik, ha nem a legnagyobb kérdőjele volt, hogy Gareth Southgate melyik kapusának szavazzon bizalmat a tornára. Pickford a 2018-as oroszországi vb óta nem igazán tudja hozni azt a formát a nemzeti csapat színeiben, amit a szurkolók várnának tőle. Melyik vérmes angol fanatikus ne emlékezne a Kolumbia elleni nyolcaddöntőben bemutatott fantasztikus védéseire, vagy éppen a végén kivédett tizenegyesre? Időközben, azonban az ő nem túl magabiztos, illetve a Manchester United-ben pallérozódó Dean Henderson kiváló teljesítményének köszönhetően óriási volt a várakozás, hogy vajon ki lesz az angolok 1. számú játékosa. Végül Southgate az egyszer már bevált Jordan Pickford mellett döntött, aki maximálisan meghálálta a bizalmat, hiszen a három mérkőzésen gólt sem kapva vezette a Háromoroszlánosokat a csoport első helyére.

Pickford mutatói
Pickford mutatói

 2. Védések száma

Amellett, hogy valaki nem kap gólt, megítélésének egy fontos szempontja, hogy mennyi védést tud bemutatni a mérkőzéseken. Gyakorlatilag ez az alfája és omegája a kapus posztnak. Lehet egy kapus magasan képzett, jó kiállású, hibátlan technikájú...stb., a nap végén egy dolog számít, kivédi-e a labdát vagy sem. Egy-egy védés mögött hatalmas mennyiségű munka áll, millimétereken múlik egy lövés sorsa, amin az sem segít, hogy a játék mellett a labdák is folyamatosan gyorsulnak. 

Uğurcan Çakır

Habár az Eb csúfos kudarcként könyvelhető el a török válogatott számára, az egyetlen pozitívum, amit ki lehet emelni az Uğurcan Çakır fantasztikus teljesítménye. A Trabzonspor 25 éves hálóőre a 3 mérkőzés alatt egészen elképesztő, 18 védést mutatott be. Csak, hogy érzékeljük ennek a számnak a súlyát, az Eb összes többi hálóőrének a védés átlaga a 3 meccsen 7.08. Çakır majdnem ennyit védett meccsenként. Amellett, hogy neki volt a legtöbb védése a tornán, egy másik mutatóval is büszkélkedhet, holtversenyben ő kapta a legtöbb gólt is. Erre mondják, hogy ilyen a kapussors. 

Çakır mutatói
Çakır mutatói

 3. Post-shot xg - kapott gólok:

Ez a viszonyszám tudja talán a legjobban meghatározni egy kapus teljesítményét.

A szám megmutatja, hogy a kapura érkező lövések minősége alapján hány gólt kellet volna kapjon egy átlagos kapus.

Amennyiben ez a szám pozitív, úgy azt jelenti, hogy a kapus több lövést fogott meg, mint ami a lövésekből elvárt lett volna tőle, tehát jól teljesített. 

Lukáš Hrádecký

Aki követte a német Bundesliga 2020/2021-es kiírását, annak minden bizonnyal nem okoz meglepetést Hrádecký neve ezen a listán. A Bayer Leverkusen 31 éves kapusa a magunk mögött hagyott szezonban 56 védéssel büszkélkedhet, 8 mérkőzésen nem kapott gólt, és a harmadik legtöbbet passzolta a kapusok között. A selejtezősorozat is remekül sikerült számára, 9 mérkőzésen lépett pályára és ebből hatszor nem tudták bevenni az ellenfelek a kapuját. Az Európa-bajnokság pontosan úgy zajlott számára mint ahogyan azt mindenki várta. Végig fantasztikus teljesítményt nyújtott, 80 %-os védési hatékonysággal védett, és az első körben egy büntetőt is hárított. Végül a finnek a csoport harmadik helyén végeztek és csak rosszabb gólarányuknak köszönhetően nem sikerült kiharcolniuk a továbbjutást. 

Hrádecký mutatói
Hrádecký mutatói

4. Támadások indítása 

A kapusok lábbal való játéka mára az egyik legfontosabb szegmense lett egy kapus teljesítményének. Ahogy az Eb-n is láthatjuk, a legtöbb csapat hátulról, már a kapustól induló kispasszokkal kezdi a támadásfelépítést. Ez a fajta labdakihozatal nagyfokú labdabiztonságot igényel a kapusoktól, hiszen, ha ő rosszul passzol, abból nagy valószínűséggel gól van. Láthatjuk, hogy a modern kapusok középpályásokat megszégyenítő módon forgatják a labdákat hátulról, komplett támadósorokat lebontva ezzel. 

David Marshall 

Ezt tényezőt talán a legnehezebb mérni, mi a legtöbb 40 méternél hosszabb indítást választottuk ki a lábbal való játék értékelésére. Ennek a kategóriának a legjobbja walesi David Marshall volt, akinek a 3 mérkőzése alatt 29 sikeres hosszú indítása volt. Hogy a saját bőrünkön érezzük milyen nehéz ezt rangsorolni, Hugo Lloris-nak 20 hosszú indítása volt eddig, de az az egy, amiből végül kiegyenlítettek a Franciák ellenünk, igazán sokat ért nekik. 
A Derby County 36 éves kapusának teljesítményéhez valószínűleg az is hozzájárul, hogy az Eb egyik leghórihorgasabb támadójának, a 195 cm-es  Kieffer Moore fejét kellett eltalálnia. 

Marshall mutatói
Marshall mutatói

5. Kijövetelek (%)

A magas labdákra való kijövetelek jelentik a kapusposzt egyik legnehezebb feladatát. A játékosok egyre erősebbek, egyre nagyobbat ugranak és a beadások is gyorsabbak, mint valaha. Emellett már a régi beidegződés, miszerint az ötösön belül nem lehet bántani a kapust, érvényét vesztette, szóval minden kijövetelnél támadók garmadájával kell egy-egy kapusnak megbirkóznia a labda megszerzése érdekében. Fontos a technikai kivitelezés, illetve a megfelelő időzítés is. Továbbá nem elhanyagolható egy kapus mérete sem, hiszen egy alacsonyabb kapus nehezebben fog megbirkózni egy beadással, mint esetleg egy igen magas társa. 

Stole Dimitrievski

Ebben a listában az élen a 27 éves, 190 cm magas északmacedón kapus végzett. A spanyol másodosztályú Rayo Vallecano hálóőre jelentősen a többi kapus fölé nőtt ebben a rangsorban, hiszen a tizenhatoson belülre magasan beérkező labdák 25 %-át kaparintotta meg. Hogy tisztán lássuk ennek a számnak az értékét, a szlovák Dúbravka, aki őt követi a listán mindössze 14.3 százalékkal hárította ezeket. A mai fociban, főleg egy kisebb csapat kapujában óriási segítség tud lenni egy kapus, aki a levegő uraként kontrollálni tudja a kapu előterét. 

Dimitrievski mutatói
Dimitrievski mutatói

 Összehasonlítás

Végezetül, nézzük meg a hat kapust az öt különböző mutató összehasonlításában. Az itt bemutatott statisztikákból is láthatjuk milyen nehéz és szerteágazó egy kapus megítélése. 

Összehasonlítás
Összehasonlítás

+1 Gulácsi Péter

Habár Gulácsi Péter egyik válogatásba sem fért bele, mégsem tudunk elmenni szó nélkül a magyar hálóőr fantasztikus teljesítménye mellett. A Lipcsében védő kapus az Eb-re az idény egyik legjobb mutatójával érkezett: vagyis a találkozók 43 százalékát – 20 összecsapást – hozta nullára, aminél jobb mutatót csak a Lille és a Dinamo Zagreb futballistája tudhat magáénak (48 százalék).

Gulácsinak nemcsak az Eb-n volt hihetetlenül fontos a szerepe, de a selejtezősorozat alatt, illetve a nemzetek ligája rájátszásban is nagyszerűen védett.

Ezen a kontinenstornán sem hazudtolta meg önmagát, 11 védéssel és majdnem 70 százalékos hatékonysággal járult hozzá a magyar válogatott várakozásokon felüli szerepléséhez. 

Ráadás

Hogy milyen a kapussors, illetve mennyi tud múlni egy-egy szerencsétlen labdába érésen talán az mutatja a legjobban, hogy eddig az Eb-k történetében soha nem szerzett kapus öngólt. A jelenleg félidőnél járó tornán a lengyel Wojciech Szczesny, a finn Lukas Hradecky és a szlovák Martin Dubravka révén már háromnál tartunk, és még ki tudja hol van a vége.

 

Nyitóképen: Gulácsi Péter kapus a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a müncheni Allianz Arénában 2021. június 22-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kòn bandi
2021. július 12. 01:43
Ha nincs az a potya gól akkor most nem ez az állás! Gulácsi a potyagól kapus.
Csernobil - Kurszk - Lada Granta
2021. július 04. 07:11
ÉÉÉéééssss! Ma indult az egyenes kieséses kör !!! Az erősekkel, alkalmasokkal, és a legéletrevalóbbakkal! Néztétek micsoda párosítások vannak?? (Belga-portugál az milyenn??!) Oroszok, lengyelek sehol, már otthonról nézhetik a nyugatot a világ legnépszerűbb sportjában, amiben mindenki jó akar lenni!
zenitaph
2021. július 04. 07:10
egy rendes orbánista kivédte volna!
bunko_jobbos
2021. július 04. 07:10
"Semmi baj nem lett volna Gulácsival, ha nem áll neki előzőleg politizálni. Akkor senkiben föl sem merült volna a kérdés, hogy miért pont a németek ellen kapott potyagólt." Meg pont az izlandiak ellen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!