Elképesztő terhelés – ez lehet Szoboszlai sérülésének hátterében

2024. február 06. 19:41

A magyar klasszis 28 Liverpool- és 6 válogatott meccsen lépett pályára nyár óta. Ez is benne van a fáradásos sérülésében, ami miatt kihagyja a Ligakupa-döntőt?

2024. február 06. 19:41
A gólszerző Szoboszlai Dominik, a Liverpool FC játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 4. fordulójában játszott Liverpool-Aston Villa mérkőzésen Liverpoolban 2023. szeptember 3-án. Szoboszlai a találkozó harmadik percében megszerezte első gólját a Liverpool színeiben. Az angol klubcsapathoz július elején igazolt magyar játékos góljával a Liverpool 3-0-ra győzött.

Mint arról a Mandineren is beszámoltunk, megint megsérült Szoboszlai Dominik, ezért kénytelen kihagyni az angol ligakupa, a Carabao Cup döntőjét. A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a Premier League idei nytómérkőzésén, január1-jén a Newcastle United elleni mérkőzésen szenvedett combhajlítóizom-sérülést, ami miatt pár mérkőzést ki kellett hagynia. A magyar klasszis január 28-án a Norwich elleni FA-kupa mérkőzésen visszatért és azonnal egy gólpasszt is jegyzett, majd a Chelsea elleni 4-1-es győzelemből is kivette a részét élete első fejesgóljával. 

Ezt is ajánljuk a témában

A vasárnapi Arsenal elleni bajnoki előtt óriási meglepetésként érte a szurkolókat, hogy Szoboszlait még a keretbe sem nevezték – egyértelmű volt, hogy a Klopp csapatában alapembernek számító magyar középpályást csak sérülés miatt hagyhatja ki a német szakember, és ez be is igazolódott. (Vereséget is szenvedett a Liverpool.) Szoboszlai állapotáról egyelőre nem tudni pontosabb részleteket, mindössze annyi ismert, hogy ugyanazon a területen érez fájdalmat, ahol korábban megsérült.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi lehet az oka Szoboszlai sérülésének?

Szoboszlai Dominik eddigi pályafutása alatt többször is szenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket, amelyek közül a legsúlyosabb talán az a szeméremcsont-gyulladás volt, amely miatt a részben magyarországi rendezésű Eb-t sem szerepelhetett 2021-ben. a jelenlegi probléma nem tűnik nagyons súlyosnak, az már aggasztóbb, hogy visszatérő sérülésről van szó. 

Dr. Tállay András ortopédsebész, a Magyar Sportorvos Társaság főtitkára az ilyen típúsú sérülésekkel kapcsolatban korábban úgy fogalmazott a Mandniernek adott interjúban: „A combhajlítóizom sérülése nagyon gyakori mindenféle sprinteléssel járó sportágban, különösen a labdarúgásban, ahol még a lövések is nagy erőkifejtést igényelnek. Sajnos manapság egy igazán jó játékos már 16 évesen óriási terhelésnek van kitéve, hiszen akár két korosztályban is játszik, nem beszélve a válogatottról, vagy esetleg a diákolimpiáról. 

Nem ismerem Szoboszlai Dominik mérkőzésszámait, de simán lehet, hogy ő is már egész fiatalon 50-60 meccset játszott egy évben.

 Tudjuk, hogy sajnos a legjobb rehabilitáció, a legjobb szakemberek és diagnosztikai eljárások mellett is előfordul, hogy egy sportoló szervezete egyszerűen egy sérüléssel jelzi, hogy pihenésre van szüksége”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Brutális meccsterhelés – sérüléshullám Liverpoolban és a válogatottban

Hogy van-e összefüggés Szoboszlai sérülése és játékpercei között, azt valószínűleg csak a Liverpool orvosai tudják megmondani, de az biztos, hogy a magyar labdarúgó óriási meccsterhelésnek van kitéve. 

A hivatalos statisztikák szerint Szoboszlai Dominik augusztus óta klubcsapatában 28 a válogatottban pedig 6 mérkőzésen játszott,

a Liverpoolban 1944 játékpercet kapott, a nemzeti együttesben pedig minden mérkőzést végigjátszott, azaz a hosszíbbításokkal nem számolva 560 percet töltött a pályán.

Mindezt úgy, hogy a Livepoolban Klopp próbálta kímélni, és bár a bajnokságban kezdőként ősszel szinte minden meccset végigjátszott, az Európa-liga csoportkörében csak akkor küldte pályára, ha nagyon kellett

A Liverpool viszont jelenleg még minden sorozatban (Premier League, FA-kupa, ligakupa, Európa-liga) versenyben van, ami elképesztő terhelést ró a csapatra. Jürgen Klopp együttese a következő 28 napban 8 mérkőzést játszik majd – ezek jó részét szinte biztosan Szoboszlai Dominik nélkül. 

Az Index információi szerint ugyanis a magyar klasszisra három-négy hét kihagyás vár, azaz nagyjából pont-hét nyolc meccsen nem szerepelhet. 

Válogatottunk csapatkapitánya egyébként az elmúlt néhány labdarúgóidényben is komoly meccsterhelésnek volt kitéve. A 2022/2023-as szezonban az RB Leipzig csapatában 46 meccsen, a válogatottban pedig további 9 találkozón szerepelt, egy évvel korábban pedig a lipcsei klub színeiben 45 a nemzeti együttesben pedig 13 találkozón játszott. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy bár a német bajnokság tempója is erős, nem veheti fel a versenyt a Premier League-gel, így ha arányosan nézzük, valóban erősen megnövekedett a magyar labdarúgó szervezetét érő terhelés. 

Persze nem Szoboszlai a Liverpool egyetlen sérültje. A vörösöket komoly sérüléshullám sújtotta ebben az idényben. 

A teljesség igénye nélkül, ebben az idényben megsérült többek közt Andrew Robertson (vállsérülés), Trent Alexander-Arnold (izomproblémák), Kostas Tsimikas (kulcscsontörés), Joel Matip (térdsérülés), Stefan Bajcetic (térdsérülés), Mohamed Salah (izomsérülés), Rhys Williams, Ben Doak, és Thiago Alcantara. 

De nem jobb a helyzet a magyar válogatottban sem, ahol csak az elmúlt fél szezonban egy csomó kezdőjátékos mellett számos keretteg megsérült. Szoboszlain kívül többek közt Sallai Roland, Gulácsi Péter, Willi Orbán, Kerkez Milos, Varga Barnabás, Kalmár Zsolt, Fiola Attila és Botka Endre is szüntre kényszerült egészségügyi problémák következtében. Minderre részben valóban magyarázatot jelethet, hogy legjobbjaink komoly bajnokságokban és a válogatottban is valóban rengeteget játszanak. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2024. február 07. 05:51
Előnytelen a kép.
bodrigyuri
2024. február 06. 23:24
Ó basszameg, most kapcsolok! Ez az egész pedoügy, bayerügy és a csúti vétótlansága terelés az izraeli népírtás melletti kiállásról, geci!
CubaLibre
2024. február 06. 21:58
Nem érdekel, mi van Szoboszlaival.....
akkor ki
2024. február 06. 21:11
Nem csak a játékidőket kell figyelembe venni, hanem az edzéseket is, ahol ugyan úgy nagy terhelésnek vannak kitéve, kvázi amit írtak kb annak a duplája az igénybevétel. Az NSZK válogatott bevett gyakorlata volt, hogy ólomsúlyokkal telerakott testtel, combokkal ügettették őket homokban a maximális izomzat felrakása érdekében. Voltak is bivaly erős hegyfaltipró focisták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!