Fekázhat Mészöly? Nem fekázhat?

2024. március 03. 06:10

Vajon sérti-e a szólásszabadságot, ha némely hangsorokat letiltunk, jóllehet jelentésük egyértelmű, és használatuk a magyar nyelvben hosszú ideje közmegegyezésen alapul?

2024. március 03. 06:10
MÉSZÖLY Géza
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Mandiner

Az ügy: Mészöly Géza (nem a XIX. századi festő, hanem a XXI. századi edző), a bajnokságban vergődő nagy múltú Újpest frissen kinevezett trénere, a diósgyőri győztes meccs után azt nyilatkozta a pályára lépő nigériai játékosával kapcsolatban, hogy „Nem szerettem én se játszani ilyen nagydarab feka ellen, aki megtartja a labdát és megcsúsztatja.” A szövegkörnyezetből nyilvánvaló a futballt kevésbé követők számára is, hogy a mester megdicsérte Franklin Saserét (ez a neve), a későbbi felhördülés tehát kizárólag a „feka” szó használata miatt következett be. Várható volt, hiszen tudjuk, mennyire fontosak a szavak (olykor megelőzik a tetteket), és mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy egyes kifejezések tabunak számítanak. Ezt a belső cenzúrát mindannyian használjuk, nem csak a médiában, hanem a nyilvános térben mindenütt. Vannak szavak (gondolatmenetek), amelyeket otthon, esetleg szűk baráti körben mondunk ki, és ezeket munkahelyen, tágabb közösségben, pláne az írott és elektronikus sajtóban nem használjuk. A trágárság ennek egy sajátos mellékterepe, mert azt illemből kerüljük, ellenben a tabuvá nyilvánított kifejezésekkel elsősorban egyfajta politikai-jogi fenyegetést vonhatunk magunkra.

Ezt is ajánljuk a témában

Kérdés, vajon sérti-e a szólásszabadságot, ha némely hangsorokat letiltunk, jóllehet jelentésük egyértelmű, és használatuk a magyar nyelvben hosszú ideje közmegegyezésen alapul.

Ilyen az afrikai őslakosság bőrszínének nyílt megnevezése: a magyar kultúrközegben semleges hangzású néger, vagy a csak bizonyos – nem a legfelső értelmiségi – körökben használt feka. Mivel nincs erre nézve hivatalos iránymutatás, az ember igyekszik megkerülni, hogy a szemmel láthatóan más rasszhoz tartozó embereket ez alapján azonosítsa be, mert ha mégis megteszi, azzal könnyen bűnbe eshet. Ugyanígy tabusították az utóbbi időben a cigány, zsidó, buzi, béna és más szavakat, amelyek helyett mesterségesen alkottak életszerűtlen vagy félreértésekhez vezetőket (roma, meleg, fogyatékkal élő). Ez olyan nevetséges helyzeteket is szült, mint amikor egy étlapra a polkorrekt jegyében valaki cigánypecsenye helyett romapecsenyét írt, vagy a testnevelés órán cigánykerék helyett romakereket hánytak a nebulók.

A „meleg helyzet” vagy lázas ismerősünknek szánt „szerintem meleg vagy” megjegyzések mosolyra vagy sértődésre adhatnak okot.

Miközben sokszor maguk a cigányok tiltakoznak a „roma” ellen, és úgy vettem észre, a „zsidó” szó egyre inkább elfogadottá válik (mentesen minden pejoratív hangulattól), az azonos neműek iránti vonzódásra nem sikerült normális kifejezést találnunk; a homoszexuális inkább orvosi szakszónak tűnik, a „meleg” a többség számára elfogadhatatlan, mert egy meghatározott fogalmunkra használt létező szót más jelentéstartományba utal, a többi pedig (meglehetősen gazdagon) mind negatív erejű, már-már szitokszó.

Mészöly Géza tehát darázsfészekbe nyúlt, szerintem kicsit direkt is, jelezve, valahogy mégis csak beszélnünk kell dolgokról, használva anyanyelvünk széles repertoárját.

A reakció: Az MLSZ rövid csend után eltiltotta egy hónapra Mészölyt, további két hónap felfüggesztettel megspékelve. A büntetés azt sugallja, hogy az edző bűnt követett el, amikor „fekának” nevezett egy színesbőrű játékost, viszont annak aránylag enyhe mértéke mindjárt relativizálja is. Vagyis azt jelzi – ami nagyjából az igazság –, hogy a nemzetközi szervezetek elvárásaira (UEFA, FIFA) tekintettel

nem hagyhatjuk figyelmen kívül a verbális vétket, de azért mégsem kell ilyesmiért derékba törni a nemrég elhunyt Szőke Szikla immár saját jogán is elismerést kivívott fiának karrierjét. 

Ezt is ajánljuk a témában

A kényes helyzetekben sem sumákoló, és általában határozottan állást foglaló Orbán Viktor ezúttal a tréner mellé állt egy „Je suis Mészöly” kommenttel. Ez iránymutatás olyan szempontból is, hogy a miniszterelnök nap mint nap szembesül azzal, mikor kell egy nemzetközi szervezet nyomásgyakorlásának engedni, és melyek azok a kérdések, amikben nem engedhetünk. Ez ügyben, úgy tűnik, ő bevállalta volna az MLSZ helyében az UEFA rosszallását is.

Ezt is ajánljuk a témában

A tanulság: Ne hagyjuk, hogy fogalmainkat, szavainkat elvegyék tőlünk vagy kívülről meghatározzák, miről mit mondhatunk. Természetesen kultúrember nem bánt meg másokat a származásuk miatt (Mészölynek ez egyáltalán nem volt a szándéka), gyűlöletet kelteni pedig nem csak bizonyos szavakkal lehet (sőt), hanem negédesen előadott szövegekkel is. A múltkor, a parlament ülését nézve, a DK-s és momentumos képviselők megnyilvánulásait hallgatva

kinyílt a bicska a zsebemben és az egekbe ugrott a vérnyomásom, szívemben pedig szárba szökkentek a gyűlölet magvai,

pedig egyszer sem használták a „feka” szót.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
l1b2r3l4s
2024. március 04. 18:52
Jó modor, műveltség, tisztelet, sportszerűség a mérleg egyik serpenyőjében, másikban a nagydarab feka. Megmérjük többször, egyenlőnek látszik. Je suis UEFA.
lazio154-2
2024. március 04. 14:50
A fekalógus jól kimagyarázta most magát. Tudok olyan kocsmát, ahová csak cigányok járnak, javaslom ott próbálkozzon a fekázással! Lehet nem éli túl! A feka szó tájegységenként mást jelent. Felénk "szar ember" a jelentése, de gyanítom ez a fővárosra is igaz.
fekalogus
2024. március 04. 02:10
Ilyen esetben azt hiszem egy figyelmeztetés pont elég, hogy az ne történjen meg újra, hisz figyelmetlenségnél és félreértésre okot adható szerencsétlen szóválasztásnál alig lehet többről szó.
fekalogus
2024. március 04. 02:05
Mindössze annyi állapítható meg, hogy talán a szóválasztás nem volt túl szerencsés és a helyzetnek megfelelő ebben a szituációban. Ennél többet azonban az elhangzottak alapján nem állítanék. Az szemantikailag nem levezethető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!