„Az olimpiára való kijutás még hiányzik a listáról” – Kempf Zozo a Mandinernek

2024. április 21. 05:54

A 27 éves világbajnok személyében először juthat ki magyar bmx-es az olimpiára. A DSI sportolóját freestyle körökben már jól ismerik, pár éve pedig a tévénézők is a szívükbe zárhatták. Mindezek mellett a legfelkapottabb influenszerek egyike. Zozót a kezdetekről, a legmeredekebb helyzetekről és az olimpiára való felkészülésről is kérdeztük. Interjú.

2024. április 21. 05:54
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Kempf Zozo Facebook-oldala

***

Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt években új sportágak kezdtek hódítani világszerte, melyek közül több be is került a legrangosabb verseny, az olimpiai programjába. Az utcai szakágak számára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új, kétfordulós megméretést hirdetett. A második, egyben utolsó állomásnak Budapest ad majd otthont. Június 20-a és 23-a között a Ludovika Campuson mérik majd össze tudásukat a bmx freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai.

Köztük lesz Kempf Zoltán, művésznevén Zozo is, aki bmx freestyle-ban képviseli majd hazánkat. A fiatal világ- és országos bajnok sportolót, –akit március végén igazolt le a Debreceni Sportiskola (DSI) – többek között az első gurulásokról, a nagyobb esésekről, a tévés szereplésekről, valamint a közelgő olimpiáról is kérdeztük.

Mikor kezdődött a bmx-ek iránti „szerelem”? Milyen lépések, pontosabban gurulások vezették el a profi sport világába?

2010-ben láttam egy Youtube-videót, ami nagyon megtetszett, így a barátokhoz csatlakoztam, akik akkor már bmx-eztek. Jól ment, így hamar sporttá vált.

A családja és a közvetlen környezete hogy fogadta, hogy e sport mellett köteleződött el? 

Az elején hobbiként kezelték ők is, utána hamar bebizonyítottam, hogy jó leszek benne, ezért elkezdték ők is komolyan venni, támogatni.

A freestyle bmx számos veszélyt hordoz magában. Melyek voltak a legmeredekebb helyzetek, balesetek?

Kezdetben, mivel nem nagyon voltak tapasztalt támogatók, oktatók mellettem, több zúzódásom, rándulásom volt, de a profi védőfelszerelések és a rutin, a tapasztalat segített.
Műtötték a bokámat, volt izomszakadásom, de a legrosszabb egy pályán kívül történt közúti kerékpáros baleset volt, szilánkosra tört arccsonttal.

Pár hónap, és itt az olimpia. Hogy zajlik a bmx-eseknél a kvalifikáció? 

Nagyon bonyolult a kvalifikáció, a szövetségek és versenyzők sem tudják pontosan értelmezni, így még nem tudjuk pontosan. 

Összesen, az egész bmx-es világ számára 12 helyet osztanak ki, 

van esélyünk, de több nagyobb, rutinosabb országot kell magunk mögé utasítani, ami borzasztó nehéz feladat lesz!

Ezt is ajánljuk a témában

Fürjes Balázs a Mandinernek: Ez egy nagy egymásra találás lesz

Bréktánc, sportmászás, bmx és gördeszka: soha nem látott olimpiai fesztiválnak ad otthont Budapest, magyar sportolók szerezhetik meg hazai környezetben a párizsi kvótát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja szerint lépést kell tartani az idővel az ötkarikás játékoknak is.

A legfelkapottabb influenszerek között tartják számon. Sportolóként ez milyen pluszt tud adni?

Sok lehetőséget nyújt, többet tudok utazni, szabadabb az időtervem és jobban koncentrálhatok az edzésekre.

Sokan a 2020-as Exatlon című műsorban ismerték meg, és zártak a szívükbe. Azóta pedig több műsorban is láthattunk. Mit adtak Önnek ezek a produkciók?

Mindegyik egy-egy külön, életre szóló kalandot. Imádtam őket, bármikor mennék újra.

Milyen volt a biciklit egy időben táncos cipőre cserélni?

Maradjunk abban, hogy a biciklis cipő jobban állt.

Mennyire fontos a társadalmi szerepvállalás, a fiatalok ösztönzése?

Próbálok minél több fiatalt a sportolás felé mozgatni, példát mutatni. Fontos számomra, hogy megismerjék ők is a sport szépségét, fontosságát!

Milyen érzés volt ilyen fiatalon átvenni a szülővárosa, Gyula sportolói díját?

Nagyon jó a viszony a várossal, 

csak itt tudom elképzelni az életemet,

 így nagy megtiszteltetés volt.

A kezdet kezdetén milyen célokat tűzött ki maga elé? Hogy érzi, hol tart most a megvalósításukban?

Egész jól haladok, szeretnék egy olimpia kijutást még bezsebelni, az hiányzik a listáról!

Kempf Zozo 2023-ban a 12. helyen végzett a Forbes legértékesebb magyar influenszereket felsorakoztató listáján. Mint írták, „a bmx-es Kempf a YouTube után több tévés realityben is szerepelt. Köztük az Exatlon Hungary vagy a Dancing With The Stars is segítette megismertetni a nevét. Egyebek mellett bringástáborokat szervez, és ismertségét hosszú távú szponzorszerződésekkel kamatoztatja”.

 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­ö­­g­ö­­­s­­­ ­­l­á­­n­­y­­­o­­­k­ ­­­v­á­­r­­n­­a­­k­­­ ­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
2024. április 21. 13:47 Szerkesztve
Sok sikert Zozo! Nagyszerű,okos, humoros,maximalista, fiatal sportoló, vállalkozó, fiatalokat támogató,inspiraló ember.
Novicsok-5
2024. április 21. 08:14 Szerkesztve
Ez nem sport, hanem bohóckodás. BMX, gördeszka meg a többi ökörködés. Arra ott az X Games. Az öttusát halálra kínozzák, a birkózás veszélybe kerül, klasszikus sportágak szabályait kicsinálják, transznemű férfi nők között indulhat... meghülyült a világ.
Búvár Kund
2024. április 21. 07:41
BMX, gördeszka, és egyéb hasonlók, nem mondom, hogy ez nem sport, mert valóban sportteljesítmény. De sztem ezeknek egyáltalán nincs keresnivalójuk az olimpián... Csináljanak nekik egy saját rendezvényt, ha jól tudom van is, de semmiképp ne nevezzék olimpiának ! Amúgy le a kalappal ezen sportokat művelő sportolók teljesítménye előtt !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!