Petőfi, a márkanév

2010. április 23. 13:13

Mit értett Petőfi "nép" alatt, és mit értenek alatta 2010-ben a szavazók, illetve a kampányoló pártok?

2010. április 23. 13:13

„Ki tehát a Petőfi-vers tükrében, jobbikos értelemben a nép? Az, amelyik harcos ellenállóként, a tettek áhított mezejére lépve végre »fölkel és nem kér, de vesz, ragad«? Vagy a nép metaforája volna az a versbeli kéz, mely ugyan nem tulajdonosa a bányának, mégis ő az, aki »a földet kihányja, amíg feltűnik az arany ere...«? Esetleg az alkotmány rózsájából nem, csak annak tövisében részesülők? Persze e képeket könnyedén fordíthatjuk némi nagyvonalúsággal a jelenbe: az ellenfél ma az uralkodó, de tunya nemesi elit helyett a hatalmat birtokló, semmirekellő politikus; a bánya most a külföldi multi kezében van, és az egymás közt mutyizó, adókerülő gazdasági elitnél a jog.

Petőfi valóban mozgósít, ha kellőképpen hozzáigazítjuk »nép« fogalmunkat. Azaz elsősorban nem a »magyar« értelmében használjuk a kifejezést, hanem az alávetett, kiszolgáltatott szociális helyzetet tesszük meg közös alapjául. Tekintettel arra, amit a Jobbik szavazóbázisának társadalmi összetételéről mondanak a kutatások, nem is járunk messze a versbéli Dózsa Györgytől. (Egy kis bökkenő: a »mi Sándorunk« nem számolhatott azzal, hogy 150 év múlva félmilliónál is több cigány származású magyar is részese lesz a »nép«-nek - őket azonban jelenkori ifjú követői nem biztos, hogy szívesen sorolnának magukkal együvé.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kanpalisoda
2010. április 23. 19:13
Ha majd saját magát sikerül elhelyezni a térképen a kedves Zsófikának, akkor majd megvilágosodik a magyar nép fogalmáról is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!