Ki tiltja majd be a vuvuzelát?

2010. július 02. 08:37

A kínaiak őrületes tempóban álltak neki a vuvuzela gyártásának. Dél-Afrikába eddig egymillió vuvuzelát szállítottak, a világ fennmaradó részébe pedig már úton van a többi.

2010. július 02. 08:37
„Mi, amerikaiak gyakorlatiasan reagáltunk a kellemetlen jelenségre: a vuvuzelát egy kissé fura idegen játék kissé fura idegen adalékának tekintjük, és egy online eszközzel szép csöndben lehetővé tettük a zümmögés szűrését. De a németeknek a vuvuzela morális problémát jelent. Néhányan a betiltását követelik dühödten. Mások a »dél-afrikai futball tradicionális elemének« tekintik a műanyag dudát, betiltását pedig azon a címen ellenzik, hogy az a más kultúrákkal szembeni eurosovinizmus bizonyítéka lenne. A jobbközép Die Welt ellenzi »azok intoleranciáját, akiket zavar a vuvuzela«, és felszólítja olvasóit, hogy fogadják el a tényt, hogy »a vuvuzela éppúgy hozzátartozik a dél-afrikai labdarúgáshoz, mint a harci dalok a német játékokhoz«. A bal-közép Die Tageszeitung arra bíztat, hogy »kapcsoljuk ki a hangot«, ha nem tudjuk elviselni az egzotikus szokást. Német régészek feltehetően már Afrika déli része felé vették az irányt, hogy felkutassák a színes műanyag ősi mintáit. (...)

Nagy-Britanniában nem ennyire megengedők. A bulvárlapok a hangszer halláskárosodást, felduzzadt ajkakat, roncsolt légcsöveket eredményező káros hatását emelik ki. A kilátások rosszak: a brit szupermarketekben embertömegek vásárolták fel a vuvuzelát, újabb több tízezernyi darab pedig már úton van. Épp idejében érkeznek majd, hogy ősszel tönkrevágják a bajnoki szezont, lehetőleg véglegesen.

A vuvuzela-invázió természetesen nem Dél-Afrikából jön majd. Néhány nemzetnek a vuvuzela lehetőség, nem pedig akadály. Zajkeltés vagy a zaj okán való kesergés - illetve saját felelősségünk vuvuzelára való hárítása (lásd argentin kapus) - helyett a kínaiak őrületes tempóban álltak neki a vuvuzela gyártásának. Dél-Afrikába eddig egymillió vuvuzelát szállítottak Zsejdzsangból és Kvandongból, a világ fennmaradó részébe pedig már úton van a többi. A Guangda játékgyár 20 ezer darabot gyárt egy nap, és a beszámolók szerint a tulajdonos addig nem szándékozik leállni a termeléssel, amíg arra »a piacon kereslet van«.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2010. július 02. 20:22
A kommunisták azt mondják, hogy a szocializmus és a nemzetiszocializmus között csak egy szó az egyezés. Szerintem marhára nem. A totális rendszerek - szerintem - legfontosabb közös jellemzője, hogy működő, jól működő dolgokat akarnak és próbálnak lerombolni anélkül, hogy lenne ötletük arra, mi hogyan épüljön fel.
Serio
2010. július 02. 15:31
Vuvuzelát a parlamentbe!
drienovác
2010. július 02. 09:54
a vuvuzelát az fogja betiltatni, akinek a legjobban rontja az üzletét egyébként nincs mit csodálkozni rajta, hogy ez a "kedvenc hangszer" egy hangot tud, az is riasztó, tökéletes következménye illetve követője a gangsta-rep-nek
Arma Gedeon
2010. július 02. 09:29
Ki tiltja be Applebaumot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!