Lehet böködni a vudubabát

2010. október 26. 11:53

Nem lehet nem észrevenni, hogy milyen észvesztő mértékben zsugorodik évről-évre a lemezpiac. Ebben a torrentezés szerepe letagadhatatlan, baromi nagy kárt okoz. Interjú.

2010. október 26. 11:53
- Becslése szerint mekkora bevételtől eshet el az illegális letöltések miatt?

- A  Fehér Sólyom nevű kiadóm csak a saját kiadványaimat jelenteti meg, ennél kisebb, egyszerűbb vállalkozás aligha létezik. Négy év munkája van A katona imája című új albumban, sok érzelmi és anyagi ráfordítás: vonóskari felvételek, nagy stúdió, rengeteg munka, aki akarja, csaknem kétórányi werkfilmben ellenőrizheti le a videómegosztókon vagy a CD-hez adott ajándék DVD-n. Ha a saját munkát nem számolom, a konkrét anyagi ráfordítás valahol hatezer példánynál térülne meg. Viszonylag egyszerű belátni, hogy nem ez a világ legnagyobb biznisze. Nem lehet megmondani, hányan töltik le hobbiból, esetleg kifejezetten károkozási szándékkal az anyagot. Mindenesetre biztos, hogy potenciális vásárlók is töltenek: nem lehet nem észrevenni, hogy milyen észvesztő mértékben zsugorodik évről-évre a lemezpiac. Ebben a torrentezés szerepe letagadhatatlan, baromi nagy kárt okoz, elsősorban olyan kis országok zenészeinek, előadóinak, mint Magyarország. Pásztor László, a Neoton gitárosa és az mTon kiadó vezetője ezt úgy fogalmazta meg, hogy a torrentezés elvégezte itthon azt a piszkos munkát, amit a kilencvenes évek kazetta- és CD-hamisítóinak nem sikerült. (...)

- Ön min hallgat zenét? Előfordult már, hogy egy számot, albumot nem tudott beszerezni semmilyen legális formában, ezért letöltötte mondjuk torrentről?

- Nincs különbség, csak jobban indokolható. Ódivatú srác vagyok, CD-n hallgatok zenét, ha mp3-at töltöttem le, akkor is CD-re írtam ki. Ritkaságokat régen a lemezboltból lehetett beszerezni: ma azért nem lehet, mert a lemezboltok bezártak és a nagyobb műszaki boltok lemezosztályai is egyre kisebbek. A minden képzeletet meghaladó fájlmegosztás miatt néha már az sem tud lemezt venni, aki szeretne, mert egyszerűen nincsen hol.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2010. október 26. 23:51
Van pár dolog, amit torrenteznék, de nincs sehol! :) pl. Meiko Kaji, mert nemcsak az Urami bushi-t tudja. Ehelyett hónapokig kerestem a Zenkyokusyu-t és pont 3x annyiért vettem meg, mint egy Ákos cd-t.(amit szintén megveszek:) És ha már ilyen rendes vagyok általában, szeretnék néha megbillenni, szóval ha valaki tud egy olyan torrentoldalt, ahol megtalálom a Cindy meséit és a Sólyomasszonyt, az szóljon! :)))
MakkA
2010. október 26. 20:17
Valóban, túlfeszült a húr. Amikor az adathordozóért is fizetünk, amikor azért is fizetnem kell, ha saját szerzeményeimet játszom ingyen, de mások által is hallhatóan, akkor ne csodálkozzanak, hogy beintenek. A mohóságban odáig mentek, hogy egyszerűen értelmetlen és ostoba szabályokhoz ragaszkodnak - a világ meg elment mellettük. Aki megtalálja az új lehetőségeket (mondjuk Amazon a könyvkereskedésben, Google, vagy EBay), azok köszönik elvannak, akik nem tudnak lépni, azok bizony így járnak. Amúgy ha kevesli a pénzt, kérdezze meg a jogvédőket, hogy mennyit is nyúlnak ők le. Aztán az is megérne egy misét, hogy melyik szarházit mennyire nyomatják, hogy igazolni lehessen a nekik nyújtott több zsét. A KEX szerintem nem sokat kapott az Artisjustól - akik a számaikat játsszák, azok kapnak. Szar ez az egész, Ákoskám, a Te panaszod pedig ezen a szarkupacon egy koktélcseresznye. MA
Jancsipapa
2010. október 26. 20:10
Valóban nagy kárt okoz.Persze nem a letöltők tömegeinek(Ákos esetében?),
Jancsipapa
2010. október 26. 20:01
Túlfeszítették a húrt,már nincs visszaút. Egyébként,ha autózom és Ákos szól a rádióban,nem kapcsolom el.Ennyi elég.Meg nem veszem,le nem töltöm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!