Szabadság, légtérzár, nemzeti együttműködés

2011. március 12. 09:54

A repülőgépekről civilekre lövető elmebeteg rezsim megfékezése elengedhetetlen, de alapvetően nem erről van szó, hanem a megkerülhetetlen rendszerváltás intézményesítéséről.

2011. március 12. 09:54

„Reng a föld az araboknál, Európa pedig véget nem érő vitába kezdett a légtérzárról, hogy akkor kell-e vagy sem, ha igen, akkor ENSZ-keretben vagy anélkül, meg hogy most mi is van? Hát, forradalom, az van. Valószínűleg könnyebb eltávolítani egy ma már kétes értékű fotót a Justus Lipsius épületből, mint végre észrevenni, hogy a tegnapi és a tegnapelőtti status quo, a kétes értékű "stabilitás" elmúlt, most ma van, helyzet van, jó reggelt.(...)

A szabadság- és demokrácia-export természetesen nem elsősorban katonai beavatkozást jelent (ellenben nagyon fontos, hogy ne is zárjuk ki eleve, különben nincs, ami nyomatékosítsa az elvárásainkat). A repülőgépekről civilekre lövető elmebeteg rezsim megfékezése ezekben a napokban, rövid távon, elengedhetetlen, de alapvetően nem erről van szó, hanem a megkerülhetetlen rendszerváltás intézményesítéséről. A katonai akció melletti/mögötti politikai stratégia megtervezéséről. Nemzetépítésről, hosszú távon. A demokratikus, világi politikai ellenzék konkrét támogatásáról, képzésről, tanfolyamokról, ösztöndíjakról, mindarról, ami még szükséges, kell, éspedig most: civil társadalmi tréningek, laptopok és fénymásolók, internet-kávézók, mobilszolgáltatók, szabad vállalkozás, mikrohitelek, közigazgatási és rendőrségi reform, egyéni jogok, női és kisebbségi jogok, önkormányzatiság, önszerveződés, sajtószabadság, kábeltévé, joguralom, még több szabad vállalkozás.  

Ha mindez abszurd, liberál-imperialista rémálomnak tűnik, akkor hogy hangzik ez: »a Nyugat 2011 tavaszán magára hagyta az arab forradalmakat, így törvényszerűen a legszervezettebb erő, radikális iszlamizmus nyert teret mindenhol«. Amerika eddig évi közel 2 milliárd dollárral támogatta Mubarakot, amiért az elhitette vele, hogy ha nem ő kormányoz, akkor jön Juszuf al-Karadavi és a Muszlim Testvériség. Amerika és Európa ugyanezt az összeget, sőt még többet, összedobhatna esetleg a fenti célokra is - ha másért nem is, hát merő önzésből. Nincs abban az égvilágon semmi rossz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. március 12. 20:05
Az eddig leirtakon kivül lehet, hogy nagyon meglepődnek a Seres félék, mert az eddigi diktátorok bukása után nem a várt liberális demokráciák jönnek létre, hanem ha nem is radfdikális, de mindenképp az iszlám elvei alapján müködő államok. Emiatt a közelkeleti egyensuly/?/ fenntartása sokkal többe fog kerülni. Amit az amerikai és európai közvélemény is egyre nehezebben fog elviselni.
Peter252
2011. március 12. 18:26
Sajnos úgy néz ki, nem fog az USA és az EU semmit se tenni,..így pedig Kadhafi jól felszerelt és erősen felfegyverzett csapatai rövid időn belül teljesen le fogják verni a felkelést... Ez a tehetetlen Nyugat és az USA közös szégyene is lesz. Eddig még az USA- ban lehetett eddig bízni, ő nem volt olyan tehetetlen mint az ENSZ és az EU, de Obama óta az USA lett mindközül sajnos a legtehetetlenebb és hezitálóbb, szinte gőzük sincs mihez kezdjenek. Bár Obamáról sejteni lehetett, hogy semmiféle katonai lépést nem fog kezdeményezni sehol,..amolyan második Carter, de még gyengébb kiadásban.
Lew Archer
2011. március 12. 14:36
Majd pont magától fogják az arabok megkérdezni, Seres, hogy legyen tovább.
tevevanegypupu
2011. március 12. 13:00
Hat pedig apuskam jobb lenne ha nem avatkoznanak be ebbe az egesz ugybe, megoldjak ok egymas kozott. Mert ahol Amerika megjelenik ott fu nemigen terem evtizedekig, ezenkivul nezzek csak meg mi tortent Iranban es Irakban, mikor a "modern demokraciat" akartak volna - olajert meg joeg tudja miert - oda bevezetni. Mert az arabok (is) ugyan utaljak egymast, de ha valaki bantani akarja oket vagy diktalni szeretne akkor nagyon osszefognak am..Szoval Izrael is jobban tenne ha csendben kivarna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!