A Nyugat nem minta többé

2012. március 24. 08:32

A Nyugat, azaz a centrumországok, a perifériákat folyamatosan a periférián tartják.

2012. március 24. 08:32
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Hírlap

„Valaha ábrándoztunk róla. Több száz éve viszonyítjuk magunkat hozzá; ám különösen a vasfüggöny lehullása óta, miután a Lajtán túlra alig-alig tudtunk eljutni a kommunizmus-szocializmus időszakában, a Nyugat szinte szakrálisan tökéletes világként jelent meg lelki szemeink előtt. Megtestesített mindent, a magasabb életszínvonaltól kezdve a technikai fejlettségen keresztül a szabadság eszményképéig.

A Nyugat volt a mentsvár számunkra. Nekünk, akik itt éltünk, elegünk volt a szabadság hiányából, a gazdasági tehetetlenségből, a mindennapi mutyikból, bratyizásból, a fejetlenségből és a továbbélő uram-bátyám viszonyokból, a fejlődésképtelenségből, a szervezetlenségből, a gazdasági irracionalitásokból és így tovább. De vigasztalt és reményt adott számunkra, hogy van a Lajtán túl egy világ, amelyik működőképes, amelyik kiválóan szervezett, amelyik egyszer talán majd befogad bennünket.

Egyetlenegy dolgot nem vettünk észre. Mégpedig azt, hogy az ő jólé-tüknek, árubőségüknek, hihetetlenül gáláns szociális és nyugdíjrendszerüknek, a magasan fejlett gazdaságnak nagy ára van. Nem más, mint hogy a Nyugat, azaz a centrumországok, a perifériákat folyamatosan a periférián tartják. Ha a periféria, illetve fél-periféria országait valóban engednék felemelkedni maguk közé, vagyis a centrumországok közé, vége lenne centrumpozíciójuknak. A Nyugat tehát nem tesz mást, mint használja és kihasználja a periféria energiáit, piacait, munkaerejét, kiszivattyúzza onnan az erőforrásokat, és ezzel újabb dinamikát ad a centrumszerep megőrzéséhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2012. március 26. 10:37
a ballibsi nyugat megint bekavart :D http://kitekinto.hu/europa/2012/03/26/keresztenydemokrata_siker_a_saar-videki_valasztason/
nyugi
2012. március 25. 15:15
Meg úgysem tudnál...
drieno
2012. március 25. 10:11
ez a cikk csak azt mutatja meg, milyen naivak voltak a bölcsészek "a nyugat a mentsvár volt a számunkra" szóval, a szu összeomlásakor mi ugye abba az érdekszférába tartoztunk hogy önhibánkon kívül, és hogy roosewelt adott el minket sztálinnak a japán elleni segítségért cserébe, az sajnálatos mellékkörülmény mint a hidegháború vesztesei egy majdnem versenyképes ipari kapacitással és egy nagyon versenyképes mezőgazdasággal rendelkeztünk azonban a hidegháború a vesztes oldalán ért véget, még ha tévesen "felszabadulás"ként is éltük ezt meg, ami azóta történt, bemutatta, hogy ez mekkora tévedés volt harc nélkül sikerült az iparunkat és mezőgazdaságunkat egy háború pusztításának megfelelő állapotba hozni, bár a háború után a weiss manfréd művek, a ganz termelése újraindult, ma ennek már semmi esélye, és elég valószínű, hogy a termőföld moratórium megszűnése után annak is lőttek felébredni kissé későnek tűnik, bár jobb későn, mint soha anno a rákóczi szabadságharc se csak úgy kitört, a császári megbízottak jöttek eljátszani a szokásosat meghódított területekkel, helyi vezetők lemészárlása (eperjesi vésztörvényszék), falvak, városok kifosztása, ellenállók, nem ellenállók, asszonyok öregek gyerekek lemészárlása, szabad rablás a szabad rablás gyakorlatilag állami támogatás mellett zajlik már több mint 20 éve, de legalább a mészárlások elmaradta
=nessuno=
2012. március 24. 23:53
Akkor mi a minta? Peking? Moszkva? Teherán? Phenjan? Szakmailag le tetszett nullázódni az utóbbi időben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!