A Gagaverzum tágulása

2012. április 13. 11:34

Lady Gaga azért korunk legnagyobb jelensége, mert ő az egyetlen, aki átfogó képet képes alkotni a minket körülvevő világról.

2012. április 13. 11:34
Békés Márton
Békés Márton
Jobbklikk

„A futuristák multimédiás művészet-szintézise, heroikus univerzalizmusa és voluntarista esztétikai felfogása méltó párját leli meg egy évszázad múlva Gagában, aki szintén egységes alkotásban fejezi ki korát, méghozzá provokatív, nonkonformista, agresszív és önkényes módon. S amint a XIX. század végének nietzschei pillanatában a futurizmus a kor ellenkultúrájaként a kultúra felbomlását és valami újjal való helyettesítését fogalmazta meg, a világháború előérzetével, a gépkorszak sebességével, a mozgókép vizuális felsőbbrendűségével és a zörejek kakofóniájával, a kulturális és anyagi katasztrófa sejtelmével; úgy Gaga is hasonlóképpen jár el, ötvözve számos formanyelvet és öntudatosan osztva meg a jövőre vonatkozó, zavaros üzenetet. Gaga valódi neofuturista tette mégis abban áll, hogy a mai kor kulturális lenyomataként viselkedik, vagyis önmaga a hegeli Zeitgeist aktuális változatának audiovizuális manifesztációja.

Ha technikailag és az életmű jövőre irányultságának tekintetében a futurizmussal vonunk párhuzamot, akkor kézenfekvőnek látszik, hogy a viselkedés, a képi világ és a tartalom tekintetében a szürrealizmus legnagyobb alakjával, Salvador Dalíval állítsuk párhuzamba Gagát. Érdekes momentum például, hogy mindkettejüknél visszatérő motívum a tojásból, burokból és vízből való születési bizarr rituáléja. Gaga számos produkciójában látunk ilyet, a klipektől és a színpadi show-kon át a díjátadókon való megjelenésig. A spanyol festő az ’50-es évek végén fehér karfiolokkal telerakott nyitott Rolls-Royce-szal érkezett párizsi előadására, Rómában hatalmas kocka-tojásból ugrott elő, Barcelonába tervezett bikaviadala megkoronázását úgy képzelte el, hogy egy mesterségesen épített hegyen meztelenül tör ki egy tojásból, New Yorkban pedig aranyszkafanderben lépett partra, egy átlátszó gömbben gurulva. Dalí változatos, szálanként katalogizált, védjegyévé vált égnek álló bajusza is visszhangra talál Gaga állandó, egyedi napszemüveg-frizura kombinációiban. (...)

Lady Gaga nem azért korunk legnagyobb jelensége, mert a legismertebb előadóművész, hanem mert az egyetlen, aki átfogó képet képes alkotni a minket körülvevő világról. Sokkal inkább baljós előfutár, mintsem a szórakoztatóipar véletlenszerű, mulandó terméke. Gaga a nagy jós-filozófusok nyomában járó morálon inneni és túli alkotó, aki a Dalí-féle »mágikus tömörség« segítségével tölti meg a poszt-posztmodern szürreál kötöttségektől mentesen készülő szakadozó vásznait. A gagaizmus kiteljesedése elárulja civilizációnk ezerszer leplezni igyekezett titkát, vagyis, hogy a modernitástól szabadulni képtelen ember válsága kibontakozóban van, és nincs senki, aki visszafordíthatná a folyamatot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lavor
2012. április 14. 09:23
Bullshit. Lady Gaga ezzel a provokatív, külsőségekkel teli stílussal tudja csak eladni, az egyébként b kategóriás, tökéletesen a mainstream vonalba illő zenéjét. Esetében nem kell belőle többet kinézni, mint ami. Mára a mainstream vonalon a zene egyre inkább háttérbe szorul, és több helyet kapnak a külsőségek, az egész már csak az értelmetlen, céltalan devianciáról, provokációról szól. Aki nem elég polgárpukkasztó, kiesik a versenyből...ennyi. Lehet hogy külsőségek terén lehet párhuzamot vonni közte és Dali között, de Dali amellett hogy provokálta a jó népet, vmi újat is tudott hozni a festészetbe, Gaga pedig zeneileg egy középszer, semmi különleges nincs a zenéjében. Bár lehet az a jövője a zenének, mint amivé az Andy Warhol féle popart vitte a festészetet, oda szarok a vászonra és az már művészet. Vagy csak én vagyok túl korlátolt...
peninsulavaldes
2012. április 13. 19:23
Elég furcsa egy nő, nekem érthetetlen, és túl mű
GY. F.űegér
2012. április 13. 19:18
Ja, és a kedves hozzászólók kommentjeit is már egy éve leírtam. :DDDD
GY. F.űegér
2012. április 13. 19:14
Ezt egy évvel ezelőtt már leírtam egy kommentben, csak tömörebben és frappánsabban. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!