Hitel

2012. április 28. 10:16

Ha a bankok arra kényszerülnek, hogy az MNB középárfolyamán számolják el devizahiteleik teljes történetét, azt az OTP talán kibírja, de rajta kívül senki más.

2012. április 28. 10:16
Iványi György
Hírszerző

„Szépen belevágta a kisbaltát a Szegedi Ítélőtábla a kocsmaasztal közepébe. Az OTP kártérítést köteles fizetni, mert eladási árfolyamon számította valamely (valamennyi) devizahitele törlesztő részletének forint-ellenértékét. Indokolatlanul nyerészkedett. (...)

Ahol gyenge a verseny és erős monopóliumok, avagy bölcs hatóságok befolyásolják a piaci feltételeket, ott számolni kell egy különleges kockázati tényezővel: az állami beavatkozás kockázatával, illetve az erős monopóliumok és az állam közötti alkuk hatásával is. Ilyen környezetben maga a kockázati költség is magasabb és Hamupipőke legyen, aki szétválogatja, az ezt fedező díjtételeken belül, az »indokolt« és nyereségképző elemeket. Nincs is a díjtételek növekedése ellen más védelem, mint a működés és szerződések transzparenciája, közérthetősége, és a szolgáltatók közötti minél szabadabb verseny. Mindebben a magyar törvényalkotás, felügyelet és bankrendszer teljesítménye egyaránt gyenge, 22 éve. Nem véletlenül egyaránt: ugyanaz a kultúra szülte mind a hármat. (A fejlett világ bankrendszere se lehet túl büszke a teljesítményére, ld. 2008, de azért vannak különbségek. Hajaj.)


Amiből a jövőre nézvést levonható több tanulság: törvényi, felügyeleti eszközökkel növelhető a transzparencia; a jogbiztonság növelésével csökkenthetőek a kockázatok és a verseny erősítésével csökkenthetőek a haszonkulcsok. Ami viszont a konkrét helyzetet illeti: a szegedi bírák döntésének következményei kiszámíthatatlanok.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. április 29. 15:58
Ez a csövesfosztogató szektásnak kije?
Agricola
2012. április 29. 08:56
„Ha a bankok arra kényszerülnek, hogy az MNB középárfolyamán számolják el devizahiteleik teljes történetét, azt az OTP talán kibírja, de rajta kívül senki más.” „Szépen belevágta a kisbaltát a Szegedi Ítélőtábla a kocsmaasztal közepébe. Az OTP kártérítést köteles fizetni, mert eladási árfolyamon számította valamely (valamennyi) devizahitele törlesztő részletének forint-ellenértékét. Indokolatlanul nyerészkedett.” „Ami viszont a konkrét helyzetet illeti: a szegedi bírák döntésének következményei kiszámíthatatlanok.” De hát a független bíróság az egyik hatalmi ág! Ennek létjogosultságát kérdőjelezi meg a szerző? Pedzegeti a szerző a monopóliumok kérdését, de nem bontja ki a valóság minden szeletét: „Ahol gyenge a verseny és erős monopóliumok, avagy bölcs hatóságok befolyásolják a piaci feltételeket, ott számolni kell egy különleges kockázati tényezővel: az állami beavatkozás kockázatával, illetve az erős monopóliumok és az állam közötti alkuk hatásával is. Ilyen környezetben maga a kockázati költség is magasabb.” Fél attól. mint ördög a tömjénfüsttől, hogy „a bölcs hatóságok befolyásolják a piaci feltételeket”, ehhez képest nem domborítja ki a monopóliumok szerepét. A kartellek is hasonló működéshez vezetnek. Ilyen környezetben maga a kockázati költség a bankok számára mitől lenne magasabb? Kételkedem abban, hogy „a bankok a deviza alapú hitelezéssel egy felelősségteljesnek és átgondoltnak hitt üzleti alapú döntést hoztak.” Hosszú lejáratú hitelek esetében józan ember nem gondolhatta, hogy a svájci frank árfolyama örökkön örökké kedvező lesz. Az élet ezt be is bizonyította. Ennek felismerése még egy laikustól is elvárható, még inkább elvárható az önkormányzati döntéshozóktól és leginkább elvárható a „profi” bankároktól. Persze, ha nálunk a bankok olyan szerződéseket köthettek, hogy ők kockázat mentessé tehették maguk számára az életet és megtehették azt, hogy minden kockázatot az ügyfelekre háríthattak, akkor semmiféle „fékek és ellensúlyok” nem voltak beépítve "a rendszerbe", amelyek őket ésszerű meggondolásra késztethették volna. Éppen hogy az volt a probléma, hogy „a bölcs hatóságok” nem befolyásolták a piaci feltételeket, hanem a hitel felvevőket kiszolgáltatták a bankok kénye-kedvének.
torresG4
2012. április 29. 00:24
egyedül csak az otp döglene bele.......
Sebaj Tóbiás
2012. április 28. 17:14
Ennek az egész írásnak a komolyan vehetőségét erősen megkérdőjelezi az az állítás, miszerint az OTP az egyetlen, aki egy ilyen változást túlélne. Ez azért nem egészen így van. A nálunk jelenlévő nemzetközi bankok nagyságrendekkel nagyobb kutyák, mint a Csányibank. Ha tőkésíteni kell az itteni leányaikat, megteszik. Ha menekülni kell a veszteségek elől, megteszik, legfeljebb pár száz alkalmazott az utcára kerül. Az OTP ide van ragasztva, ő nem mehet sehová, és tőkéje sincsen annyi, mint a nagyoknak, a részvényeit most is ide-oda rángatják a tőzsdén. Nem is véletlen, hogy ők reagáltak először a hírre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!