A közösségi rádiók támogatása

2012. április 10. 10:48

A frekvenciapályáztatás eddigi gyakorlatáról szóló jelentésünk szerint az új frekvenciák egyharmadát is vallási tematikát nyújtó rádió kapta.

2012. április 10. 10:48
Nagy Krisztina
Mérték Médiaelemző Postr

„Az eddig lezárt három forduló mérlege szerint az eddig kiosztott pénz 45 százalékát vallási tematikájú rádiók nyerték el. (Tavaly ez az arány 14 százalék volt.) A frekvenciapályáztatás eddigi gyakorlatáról szóló jelentésünk szerint az új frekvenciák egyharmadát is vallási tematikát nyújtó rádió kapta. Úgy tűnik, a Médiatanács az odaítélt frekvencia mellé a működési költségek finanszírozásába is beszáll. A legnagyobb nyertes a református egyházhoz kötődő Európa Rádió, amelynek jelenleg öt nagyvárosban van rádiója, Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden és Győrben. A 2012-es rezsipályázaton összesen közel 27 millió forint körüli támogatásban részesült, ami a teljes keretösszeg 20%-a. A frekvenciapályázatok sikeres szereplői a Lánchíd Rádió és a Mária Rádió ugyancsak sikeresen szerepeltek a támogatási pályázatokon is, a kapható maximális összeget költhetik el működésükre 2012-ben.

Ahogy a frekvenciapályázatokon is voltak azonosítható vesztesek, ezekben az eljárásokban is találunk olyan rádiót, amely korábban részesült működési költség-támogatásban most viszont, legalábbis az eddigiek alapján úgy tűnik, kérdéses a beadott pályázatuk sikeressége. Például a közösségi rádiózásban nagy hagyományokkal rendelkező budapesti Civil Rádió már az első fordulóra is adott be pályázatot, aztán a másodikra és a harmadikra is, de eddig még nem nyert. A Tilos Rádió is túl van már két pályázati körön, mindkét esetben tartalmi okokra hivatkozva utasították vissza a pályázatát. A 2012-es rezsipályázat eddigi mérlege tehát az, hogy a Médiatanács a frekvenciához juttatott rádiók működését támogató figyelemmel kíséri a későbbiekben is. Emellett persze néhány szerencsés rádió is részesül támogatásban, a közösségi rádiózás ügyének is csurran-cseppen stúdióbérlést fedező havi apanázs.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!