Por és hamu

2012. augusztus 07. 10:57

Nem kell semmiféle statisztikai hivatali összesítés, elemzés, folyamatábra, hogy megállapítsuk: azért nem temetünk, mert nincs pénz.

2012. augusztus 07. 10:57
Doros Judit
NOL

Beszédes a statisztika, amely vidéki tudósítóink jelentéseiből összeállt: tíz családból kettő már nem temetteti el hozzátartozóját, hanem hazaviszi a hamvakat tartalmazó urnát. Így van ez a szegény Miskolcon és a tehetősebb Győrben, a hagyományokat még úgy-ahogy őrző kis falusi közösségekben és az elidegenedett nagyvárosokban. Országos jelenségről van tehát szó, nem furcsa, elszigetelt szokásról. Meg is születik rá hamarosan a bürokrata válasz, várhatóan ugyanis ősztől módosítják a temetkezési törvényt, s így követhetővé teszik a hamvak sorsát, a hazavitelhez, Dunába, Tiszába szóráshoz pedig jegyzői vagy kormányhivatali engedély kell majd. (...)

Nem kell semmiféle statisztikai hivatali összesítés, elemzés, folyamatábra, hogy megállapítsuk: azért nem temetünk, mert nincs pénz. Ennél érzékenyebb lakmuszpapír nemigen kell arra, hogy lássuk, milyen állapotban van ez az ország, már legalábbis az a része, amelyik nincs benne a »tutiban«, és a való élet porondján kénytelen helytállni nap mint nap.

A temetkezési törvény módosítása ebben a helyzetben a valóság ismeretének teljes hiányát tükrözi.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogo
2012. augusztus 07. 15:04
Szerintem jobb is ha mindenki hazaviszi a hanvakat! Miért kell a leszebb telkeket ilyesmire használni! Ôseink is megéltek temetö nélkül.. és emlékeztek szeretteikre! Rengeteg elhanyagolt emlékhely van! ..
kjkj945
2012. augusztus 07. 12:53
"isa, por ës homou vogymuk"
durrbele
2012. augusztus 07. 11:29
Mert itt is szétverték az évszázados hagyományokat.Orvos megállapította a halált megadta a temetési engedélyt.A Háznál felravatalozták a holtat,elbúcsúztatták.Ismerősök ,rokonok megásták a sírt és eltemették.Most százezreket fizetnek olyanoknak akik ebből élnek és hiénásodnak.Vissza kellene adni a régi temetkezési szokást.A világ sok táján temetnek úgy hogy az a család magánügye és nem avatkozik bele az állam.
Krupp Skya
2012. augusztus 07. 11:08
A kommunizmus 65 éve és a bokrosnyugdíj hozta ezt magával panamába valószinűleg csak belelökik a halottat a Panama-csatornába, ezért nem számolt a temetkezési költséggel Bajusz Lasla és azt is elvonta, hogy fel tudja tőkésíteni a BB-t (Bajuszos Bank)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!