Körtér 2.0

2012. augusztus 07. 18:28

Nehéz vele azonosulni. Nehéz kötődni. Nehéz szeretni. Móricz Zsigmond szobra ismeretlen helyre bujdokolt innen.

2012. augusztus 07. 18:28
Tallián Hedvig
Gondola
„A körtéri zűrzavar és katyvasz örök. A pozdorja falas, csikkes, óriásplakátos újkori esztétika marad, csak az évszakok változnak. Mostanában épp monszun tombol a körtéren is. Minden tapad és ragad. Kellemetlen a légkör. Csak a nyári fény vidámkodik a katyvaszon.(...)

Nehéz vele azonosulni. Nehéz kötődni. Nehéz szeretni. Korábban már megírtam, Móricz Zsigmond szobra ismeretlen helyre bujdokolt innen. Jobbnak látták bölcs hivatalnokok nem fájdítani az író szívét e látvánnyal és elvitték a bronzszobrot.(...)

S ahogy megállítottam az időt, egyre csak figyelem a körtérieket. Ébredő halvány mosolyok díszítik az arcokat, amint dobálják az aprót. Az ismeretlenből előbukkanó rohanó emberek, ahogy testet öltenek a körtéri valóságban, a markukban szorongatott fémet egyre csak dobálják - csörög a forint -, majd ahogy jöttek el is tűnnek. A fiúk meg jókedvűen egyre csak húzzák a magyar népzenét a monszun kellős közepén. »Nem hiszek a fülemnek«, pillantások teszik széppé a teret.(...)

A 47-es villamos megállójából visszanézek a szokatlan műsor hallatán csoportképpé merevedett buszmegálló közönségére. Vajon ők is érzik e dimenzióváltást? Tényleg helyre akar zökkenni a rohanó idő?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arrow's
2012. augusztus 08. 09:40
Ez szép volt! (A Kőr tér, és a Széll Kálmán tér, Budapest szégyene..! A Demszky Gábor féle tehetségtelen libsi-szoci szarházi senkik életműve.
Hajdú Sógor
2012. augusztus 07. 19:13
6. A köztérkavicsok megvalósítása A megvalósításban a tervezők segítségére volt, a tér átalakításáért felelős építész Turányi Gábor, a metróberuházásban részvevő cégek, a DBR Metró Projekt, a FŐMTERV, és a Reneszánsz Rt., akik vállalták a kövek elkészítését szponzori támogatás formájában. Továbbá: - Dr. Demszky Gábor, Budapest Főpolgármestere - Dr. Schiffer János, Budapest Főpolgármester helyettese - Horn Gábor, politikai államtitkár, Miniszterelnöki Hivatal, Koordinációs Politikai Államtitkársága - Dr. Schneller István, Budapest Főváros Főépítésze - Tisza Zoltán, Bp. Főváros Önkormányzata, Főpolgármesteri Hivatal, PR. iroda vezetője - Aba Botond, BKV Rt. Vezér igazgatója - Gulyás László, DBR Metró Projekt igazgatja - Elekes Márton, Eurometró igazgatja - Turányi Gábor DLA, építész, a Magyar Iparművészeti Egyetem Építész Tanszék vezetője - Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács, és a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke - Pohárnok Mihály, a Design Center vezetője, Magyar Formatervezési Tanács tagja Ezek baszták oda észrevétlenül a Gellért szálló elé a forráskutat, amiből nem forrásviz jön, és amiről állitólag a tér felujitói nem is tudtak, csak utólag csodálkoztak, hogy eccercsak ott vót. A kurva anyátokat.
kjkj945
2012. augusztus 07. 19:11
http://hampage.hu/trams/moricz/index.html http://urbanista.blog.hu/2009/10/11/ilyen_lesz_a_moricz_zsigmond Vannak verziók.
Hajdú Sógor
2012. augusztus 07. 19:07
"2004.05. (Fűtéstechnika témakör) Érdekességek- Fűtőkavicsok a Móricz Zsigmond körtéren Fűtőkavicsokat helyeztek el a Móricz Zsigmond Körtéren. A merően új utcabútorokat a fiatal formatervezők - Szölőssy Barbara és Pyka Zsolt – tervei alapján készültek. A felújításokból egyelőre még kimaradt a tér központi épülete, annak kivitelezése másfél éven belül várható Február 19-én adták át a megújult Móricz Zsigmond körteret a gyalogosoknak. Első ránézésre az ember kicsit furcsállja, hogy mit keresnek ekkora kavicsok a téren, de még hogy meglepődik, mikor odamegy hozzá, megérinti, és konstatálja, hogy az meleg. „Az ember melegségre vágyik”. Örkény idézet a szlogenje a Városi tájkép XXI. elnevezésű művészeti programnak, melynek keretében a fűtőkavicsokat felállították. A kavicsoknak az a céljuk, hogy bekapcsolják a nagyvárosok megújuló közösségi tereit a település kulturális életének egyéb hagyományos helyszíneinek sorába. Az alapötlet a két formatervezőtől, Szölőssy Barbarától és Pyka Zsolttól származik, akik komoly nemzetközi elismerést vívtak ki a Gaz de France által kiírt nemzetközi design pályázaton elért második helyezésükkel. " Fel kéne dugni a seggükbe, de nagyon dulván.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!