A világ imitt-amott foltokban

2012. augusztus 31. 15:04

A zseniális riporterünk helyett könnyen kaphatunk egy csapnivaló videoújságírót. Ami lehet, hogy menő dolog, de igazából, minek.

2012. augusztus 31. 15:04
Tóth Szabolcs Töhötöm
Első leütés

„Amikor valaki azzal hozakodik elő, hogy ezentúl az újságíró kezébe nyomjunk videokamerát, és a megírt cikkek mellett szállítson filmeket is az online oldalra, mindig egy szakállas vicc jut eszembe. Az, hogyha emellett a farkára seprűt kötnénk, akkor mindeközben, jártában-keltében a szerkesztőséget is kitakarítaná.

A Wall Street Journal most mégis ilyesmivel kísérletezik. Okostelefonnal felszerelt újságírói 10-15 másodperces klippeket töltenek fel az erre a célra fejlesztett szerkesztőségi rendszerre. Ezek a rövid videók aztán – szerkesztői jóváhagyás után – megjelennek a nyilvános oldalon. A WorldStream-en lévő videók tehát nem igazán mozgóképre írt sztorik, mint inkább impressziók, az újságíró benyomásai, a világ lehangképezése, imitt-amott foltokban.

A WorldStreamen  jelenleg leginkább az országos republikánus jelöltállító-gyűlésről szerzett benyomások szerepelnek a friss videók között. Felszálló luftballonok (nagyon szép), rendőrsorfal (ilyenünk nekünk is van) elmosódott arccal beszélő Mitt Romney (ebben a formájában is hazudik).

Nekem úgy tűnik, mintha a projekt tipikus példája lenne annak, hogyan kötelezzük az újságírót olyan tevékenység végzésére, amiben nem jó, ahelyett, hogy azt csinálná, amiben jó. És amelyért lapját megveszik, illetve online változatára ellátogatnak az olvasók.

Talán ennyiből is érzékelhető, azok közé tartozom, akik szerint nem minden zseniális riporter születetett fotós vagy kameraman – persze vannak kivételek. A zseniális riporterünk helyett könnyen kaphatunk egy csapnivaló videoújságírót. Ami lehet, hogy menő dolog, de igazából, minek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2013. január 30. 20:13
Kérlek jelentkezz már be a Klubrádióba a drágajó Albán úrnak mert szerinte te nem is létezel.
Zatvorodverazsdnyikov
2012. szeptember 05. 21:38
Azért nemm kell annyira aggódni: ez a laterna magica csak a hírközlés és tudósítás helyett van. A sanda, mocskolódó kommentárok, "háttérelemzések", szlogengyártás és manipulációs kampányok megmaradnak az írott nyelvnél.(Nem mintha ez utóbbi pusztán a nyelvi formától újságírásnak minősülhetne...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!