Magyarország, a vesztes

2012. szeptember 07. 09:44

Mit tehetett volna okosabban Magyarország? Nagyobb nyilvánosságot kellett volna szentelni már az előkészületeknek? Bevonni esetleg az EBESZ-t?

2012. szeptember 07. 09:44
Árok Norbert László
Mos Maiorum

„Kétségtelen az is azonban, hogy a Karabakh faktor valamelyest lejjebb csúszott az örményországi politikai toplistán. Összességében elmondható egyrészt, hogy épp Kocsarian két elnöki ciklusa okozta ezt. Lévén karabakhi származású, hatalma megszilárdítása érdekében el kellett távolítania a »karabakhi fiúk« nagy részét és saját hű embereivel kellett helyettesítenie őket. Másrészt, hogy a konfliktus mindig az aktuális politikai diskurzus titkos fegyvere. Amennyiben az elnök, a kormány, vagy a kormányzó párt állít valamit a Karabakh kapcsán, úgy az ellenzék szinte mechanikusan annak ellenkezőjét állítja. Ami pedig a legfontosabb: az örmény társadalomban konszenzus van a Hegyi Karabakh tekintetében, annak területi integritását, jogi és politikai státuszát illetve az azeri fél megítélését illetően.

Azerbajdzsánban a Nagorno Karabakh faktor sokkal kisebb szerepet játszik. Bár az is igaz, hogy a független Azerbajdzsán első elnökének bukását is ez eredményezte. Elcsibejev elnök hadászati sikertelenségét katonai puccskísérlet követte. Az események rendezésére meghívott Hejdar Alijev ki tudta használni a Nakicsevánba menekülni kényszerülő elnök hagyta hatalmi vákumot és 1993 októberében elnökké választották. Az idősebb Alijev hatalomgyakorlásának módjában rejlik a Karabakh mérsékeltebb azeri hatása. Hejdar Alijev egy meglehetősen monolisztikus hatalmi mátrixot alakított ki (személyi kultusza pedig a mai napig nagyon erős az országban) – gyakorlatilag gyorsabban, mint akár Lukasenka Belorussziában vagy Sakaashvili Grúziában. A hatalmi mátrix rácspontjain az egyes klántagok foglalnak helyet, ezzel biztosítva a rendszer stabilitását. Ugyanezt az egyensúlyozó taktikát örökölte a fia is, a jelenlegi elnök. Így a rendszer fenntartásához nem szükséges a Karabakh faktor bevonása. Azonban a lakosság az örményhez hasonlóan konszenzust alakított ki a Karabakh kérdéséről, amely az azeri külpolitikában is artikulálódik, természetesen ellenkező előjellel. Ennek legfontosabb eleme az, hogy a rendezés kizárólag Azerbajdzsán területi integritásának visszaállításával lehetséges. Mindkét állam közvéleménye tehát a zéró összegű játszmában hisz, Illetve az azeri állam gondoskodik a megfelelő történelmi emlékezet ápolásáról is.

A Safarov-ügyet nem kezelte igazán jól Magyarország. Bár a fentiek tükrében talán világos, hogy ebből a helyzetből nem lehetett igazán jól kikecmeregni. Az örmény álláspont végletességét pedig jól jelzi a diplomáciai kapcsolatok megszakítása, amely az államok közötti kapcsolatokban tényleg ultima ratio jellegű. Mit tehetett volna okosabban Magyarország? Nagyobb nyilvánosságot kellett volna szentelni már az előkészületeknek? Bevonni esetleg az EBESZ-t? Ezen kérdésekre adandó válaszok talán mára okafogyottá is váltak. A legsajnálatosabb talán az, hogy az egész történetből hazánk került ki a legnagyobb vesztesként.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felfújta a szél
2012. szeptember 07. 23:49
Annyi Árok van már nálunk mint annak idején Doberdónál
oskar
2012. szeptember 07. 14:28
Egyébként ebben a konfliktusban a magyar ellenzék szerepelt le csúfondárosan!!!!!
kjkj945
2012. szeptember 07. 11:20
Mikor nem volt az?
tarackos
2012. szeptember 07. 11:00
"A felháborodással szembesülve az illetékesek valószínűleg súlyos politikai mérlegelési hiba eredményével szembesültek. Ilyen helyzetben egy módja van a hiba korrigálásának: ha a felelős megnevezésre kerül, és lemond." Kérdés, lenne ennek bármi jelentőssége egy héttel a történtek után? Miután nem azonnal lett megnevezve a felelős: ugye először talán Navracsicska, utána Szijjártó, aztán Selmeczi majd Németh, aztán Orbán és végül Martonyi Jancsi bácsi szólalt meg látható, hogy nem a külügy kezdte a sort. Ebből következhet, hogy azért nem mert nem ők felelősek a döntésért viszont mert az ő feladatuk nyilván nem maradhattak szótlanok. Ha nem a külügy akkor nem marad más mint Orbán árnyékkormánya, ahol a külügyet egy közismert és nemzetközi külügyes tekintélyünk Szíjjártó Péter vezet. Akik előtte Orbán csicskája volt. Ezek után érthető ha nem akaródzik megnevezni a felelőst, mert valóban az elsőtitkár és a csicskája a felelősök, a dogma szerint ők nem hibázhatnak. Érdekes viszont Navracsicska helyzete. Nem elég, hogy aláírta a baltás gyilkos tadását és már ezért életfogytot érdemelte, de immár sokadjára bukik meg látványosan a centralizált kormányzati struktúrája. Vajon ez a pancser mit fog művelni a közigazgatásban ha még egy kormányzati struktúrát sem képes megtervezni? Miért nincs még Szibériában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!