Borra sör

2012. szeptember 19. 12:55

A hagyományos, a szovjet piacra szánt tételeknél tökélyre fejlesztett szalmatörek, műtrágya, borseprő, tabletta kombináció állítólag már a múlté.

2012. szeptember 19. 12:55
Jásdi István
Jásdi István
Komment.hu

„Szárazság máskor is volt. Az 1990-es évek 120 ezer hektárnyi szőlőterülete nem a szárazság miatt feleződött meg. A téeszek rossz tulajdonosi struktúrájú, tömegtermelésre berendezkedett mezőgazdasági üzemeit leváltották a tőkeszegény, zömmel csak az ingatlanban üzletet kereső, az ésszerű üzemméretet soha el nem érő kisbirtokok. A kisbirtokokat integrálni próbáló, a szőlőből megélni akaró vállalkozók kedvét mostanra elvették a borászati nagyüzemek által diktált, a szűkített termelési költségeket sem fedező felvásárlási árak, amelyek egy-egy palack bor önköltségéből sokszor a csomagolásnál is kevesebbet képviselnek és a szűnni nem akaró állami bürokrácia.

Divat félművelt körökben az EU-ra tolni a felelősséget. Pedig soha akkora támogatások nem kerültek az ágazatba, mint éppen az elmúlt hat-hét évben. Ezekből a támogatásokból a régi EU-országok a legjobb területeken megújították a szőlőültetvényeket, versenyképesebbé tették az ágazatot. Nálunk ágazati stratégia híján a támogatások nem a szőlőből, borból megélni akaró, abban embereket foglalkoztató vállalkozásokhoz, hanem a támogatások begyűjtésére specializálódott cégekhez kerülnek. Természetesen jogszerűen.

A napokban sokadszor próbálta elérni Molnár Péter, a Vindependent elnöke az agrárminisztériumban tartott értekezleten, hogy a jövőben az uniós szerkezetátalakítási támogatásokból több juthasson az első osztályú termőhelyekre, mint a fagyzugos, kockázatos másodosztályúakra. Vessünk véget a mindannyiunk pénzéből támogatott kivágás-újratelepítés-fagykár-kivágás ciklusoknak! Ebbe az igyekezetbe már Szepsy István bicskája is beletörött. Az EU-milliárdok vonzereje hatalmas. Előbb-utóbb azonban valaminek történni kell. Vagy tényleg sör kerül az áruházak boros polcaira.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TuRuL2k2
2012. szeptember 23. 09:16
'Nálunk ágazati stratégia híján a támogatások nem a szőlőből, borból megélni akaró, abban embereket foglalkoztató vállalkozásokhoz, hanem a támogatások begyűjtésére specializálódott cégekhez kerülnek.' Az EU támogatási rendszerében sajnos nem csak a szőlők esetében jellemző ez. :/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!