Nem mind arany, ami…?

2012. szeptember 30. 10:17

Itt rinyálunk, hogy tőlünk elvándorolnak az ambiciózus, tehetséges emberek, erre valaki hozzánk jön – és utólag kiderül, hogy az sincs rendben.

2012. szeptember 30. 10:17
Mátyás Győző
168 Óra

„Ki a ráknak azt a zsinórmentés ollóját árulta volna el ez a kivételes képességű kajakos azzal, hogy ahányszor korábban a tiszteletére a himnuszt játszották számtalan, a magyarságát hivatásszerűen űző illető verhette a mellét, hogy nincs nálunk különb a földkerekén? Ja, hogy most már majd ez nem így lesz, akkor az visszamenőleg is nemlétezővé teszi az önfeledt győzelmi mámort, azt, hogy végre a nemzeti büszkeségtől lehetett megrészegülni? (Amúgy anno éppen a turbomagyarok Lacizták bőszen a Vasile Miriuta nevű honosított román focistát – addig, amíg ment neki. Aztán csak szőröstalpú lett szegény, megint.)

Volt, aki legalább némi cinizmussal azt hajtogatta, hogy nem kell ebből nagy ügyet csinálni, mert Janics nem az országnak, hanem magának nyerte az aranyakat. Nyilván a megátalkodott individualizmusa miatt. Hát pontosan: páratlan tehetsége révén, s az embertelen mennyiségű munka eredményeként elsősorban a maga dicsőségére lett sokszoros aranyérmes. Csak mindez egyszerűen elválaszthatatlan attól a szereptől, amelyet a világ civilizációjában a sportversenyek – és legkivált az olimpiák – betöltenek. Az azért elég közhely, hogy a nagy világversenyek nemzetek közötti vetélkedők, bizonyos értelemben a háborúk szimbolikus »pótlékai«, s a győzelemnek olykor már-már mitikus jelentősége van. Az olimpián még a legegyénibb sportág győztese is egyben egy nemzetnek arat diadalt. Különben nem létezne hivatalos éremtáblázat, pontverseny és megannyi nem hivatalos rangsor, amelyet ki-ki addig manipulál, amíg kimutathatja, hogy országa maga mögé utasította a világot (mondjuk, az adott országban élő eszperente nyelvet visszafelé beszélő, vadászkürtön játszó albínókra eső aranyérmek számában).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2012. október 01. 07:47
Janics Magyarul mondta a Himnusz után,hogy "nincs nálam boldogabb ember",amit hallani nem lehetett és egy szájról olvasó ember "fordított" le.Biztos vagyok benne,hogy Magyarul is érezte,mert mondhatta volna az anyanyelvén is.Az,hogy a családjával tart természetes dolog.A férje Bolgár és szerintem nincs kizárva hogy egyszer ott fognak élni.Az érmeket Magyar színekben szerezte és joggal lehetünk büszkék rá!Részemről sok sikert és boldog életet kívánok neki.Köszönjük Natasa!
Semaszop seszadi
2012. szeptember 30. 20:57
Milyen laza ez a csávó.
Port Kennedy(Ausztralia)
2012. szeptember 30. 16:01
sora=sorsa(jav)
Port Kennedy(Ausztralia)
2012. szeptember 30. 15:27
"Mit szóltak volna Kubalához, aki csehszlovák, magyar és spanyol válogatott is volt, nem is mostanában." Kubalát mindhárom országban egyformán szerették,tisztelték.Natasát szintén tisztelet, megbecsülés illet.A sportága egy kivételes tehetségű álló csillaga.Köszönet minden szép sportsikerért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!