Azé a földtörvény, aki megműveli

2012. október 30. 18:52

Zavarja el a „spekulánsokat”, befektetőket, bankokat a magyar vidékről az, aki inkább a népgazdasági terv szerint vetne, aratna, s a begyűjtési miniszter rendelete szerint szolgáltatná be, amit termel.

2012. október 30. 18:52
Iványi György
hvg.hu

„A »mezőgazdasági népesség« vagy kétharmadának nem a mezőgazdaságból, hanem valami másból kell élnie: szolgáltatásokból, iparból. Amely szolgáltatások és ipar egy része, persze, a mezőgazdasági termelők kiszolgálása és az alapanyagok közelségére, logisztikai előnyökre támaszkodó élelmiszer-feldolgozás. Amihez megint csak tőke, tőke, tőke kell. Magas kockázatot vállaló közvetlen befektetések és alacsony kockázatot vállaló bankhitel. Utóbbihoz viszont jelzálog-fedezet, vagy (ha a hitelezők nem szerezhetnek földtulajdont) az összes adófizetőt terhelő állami garanciák.

Olyan gazdával, aki nem a vetőmag, üzemanyag, mindenféle költség és a várható eladási árral számolva döntené el, mit termeljen, s aki nem a legjobb időpontban, a legjobb áron igyekezne eladni terményeit, én még nem találkoztam. Bocsássa meg nékik a magyarok istene, spekulálnak. Olyannal, aki nem értéke emelkedésére és hozamára spekulálva vásárolt volna földet, hanem a tulajdonlás büszkesége végett, elvétve igen. Utóbbiak viszont – hacsak nem másutt szerzett, ott magasabb adózásnak, vagy a hatóságok különös figyelmének kitett jövedelmüket terelik át a birtokba – azóta leginkább tönkrementek.

Zavarja hát el a »spekulánsokat«, befektetőket, bankokat a magyar vidékről az, aki inkább a népgazdasági terv szerint vetne, aratna, s a begyűjtési miniszter rendelete szerint szolgáltatná be, amit termel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2012. október 31. 09:57
A jelen törvénynek egy célja van: szavazatot szerezni olyan városi emberektől, akiknek jól hangzik az ősi kommunista "azé a föld, aki megműveli elv". Ebből viszont az következik, hogy az állam megakadályozza a rentábilis földméretek és gazdálkodó egységek létrejöttét, ezen keresztül a működő és versenyképes magyar mezőgazdaság kialakulását. Persze a másik lehetőség az, hogy a Fidesz eleve a magyar mezőgazdaság versenyképtelenségében érdekelt és ennek csak hozadéka a szavazatszerzés. Ezt én eldönteni nem tudom. Az biztos, hogy a versenyképes mezőgazdasági termeléshez tőkeerős nagybirtokok kellenek. Abban viszont szinte konszenzus van az országban, hogy nekünk nem kell versenyképes mezőgazdaság, hanem csak sok magyar földtulajdonos.
marko11
2012. október 31. 09:21
hát, igen. Előbb tönkre teszik a - kiváló adottságú - magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. Aztán azt hazudják, hogy a magyar ember teszkó mentalitású.
marko11
2012. október 31. 08:51
Raskónak felülmúlhatatlan "érdemei" vannak a magyar agrárium szétverésében. No meg az eredeti MDF szétverésében. Lehet, hogy ezeket a módszereket D-Amerikában tanulta?
Next adósság
2012. október 31. 06:01
Gyurika 1949-ben még más szlógenetek volt Azé a föld aki elveszi! Hümm!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!