Baloldal, gazdasági kitörés, 2014

2012. október 21. 14:47

Szándékaink komolyak. Készek vagyunk az együttműködésre minden társadalmi, gazdasági szereplővel. Közös gondolkodásra, majd aztán közös cselekvésre hívunk mindenkit. Kiutat kell találnunk abból az ingoványból, ahova az Orbán-kormány vezette az országot.

2012. október 21. 14:47
Mesterházy Attila
Mesterházy Attila
Mesterhazyattila.hu

„Első lépésben a hitelesség gyors javítására lesz szükség. Újra kell éleszteni a jogbiztonságot. Ennek híján a közelünkbe se jönnek a befektetők. Helyre kell állítani azt Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács jogköreit. A legfontosabb döntések során a partnerség elvét fogjuk érvényesíteni, bevonva a döntések előkészítésébe az érdekelt gazdasági szereplőket, legyenek azok bankok vagy hazai kisvállalatok. A hitelesség javítása érdekében világos terveket kell kidolgozni. Már a következő ciklus elején meg kell rajzolni a 2018-ig tartó gazdasági pályát. Javasoljuk, hogy Magyarország mielőbb lépjen be az euró előszobáját jelentő ERM-2 rendszerbe. Hiszen az eurózónába történö belépésre való felkészülés megkezdése önmagában is javítja a hazánkról kialakult véleményeket és erősíti a bizalmat.

Ezt követően azonnal át kell alakítani a közteherviselés rendszerét. Újra progresszív személyi jövedelemadót vezetnénk be, 14-16, 24-26 és 29-32 százalékos kulcsokkal. Terveink szerint az alacsony keresetűek lényegesen jobban járnának, de a magas keresetűek helyzete még így is jobb lenne, mint a 2010-es kormányváltás előtt. A többkulcsos adózást pedig a tőkejövedelmekre is kiterjesztenénk.

Levegőhöz juttatnánk a hazai kis- és közepes vállalatokat. Csökkentenénk az EVA mértékét, segítenénk e cégek megerősödését, hogy alkalmasak legyenek a multikkal való együttműködésre, az új piacolra való belépésre. Jelentősen csökkentenénk az adminisztrációs terheket. Közben a különadókat és bankrendszert szorító prést is mérsékelnénk, hogy meginduljon a beruházás és a hitelezés, hogy a kkv-k végre pénzhez, továbblépési lehetőséghez jussanak. Megalapozottan remélhetjük ettől a növekedés beindulását. Ide tartozik, hogy ameddig csak lehet, vagyis 2015-ig minél nagyobb mértékben hívnánk le és minél hasznosabban használnánk fel a jelenlegi európai költségvetési ciklusra rendelt kohéziós pénzeket. Akár "pénztározókba" is terelnénk ezt a forrást, majd innen komplex fejlesztési programokba irányítanánk át.

Döntő fontosságú a foglalkoztatás támogatása, vele párhuzamosan a regionális különbségek csökkentése. A munkaerő-piaccal össze kell kapcsolni az oktatási, a szociális és a lakásrendszert is, hogy minél könnyebb legyen a belépés a foglalkoztatásba. A felnőttképzés erőteljes fejlesztésével fokoznánk a foglalkoztatásban maradás esélyét. Az idősgondozás és a nappali gyermekfelügyelet eddiginél jobb módszerei önmagukban is munkahelyet teremtenek, ugyanakkor a terhek átvállalása szintén megkönnyíti a belépést munkapiacra az eddig otthon maradó családtagok, elsősorban a nők számára. Új foglalkoztatási szektort nyitnánk a zöldgazdaságban az alacsony képzettségűek számára is. Ez egyúttal a hátrányos helyzetű térségek számára is új távlatokat nyit. E térségeket ezen felül adókedvezményekkel és tág értelemben vett infrastruktúra-fejlesztéssel támogatnánk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2012. október 22. 12:42
Kedves Attis elvtárs nefelejtsétek a pénztározó falát vasbetonnal megerősíteni nehogy áttörje a pénz a falat mint a vörös iszap, csak most a nácik pénzben úsznának nyakig, nem az adósságban! Hümm!
Obulus
2012. október 22. 11:00
Egyetlen szót sem hallok a példátlanul magas ÁFA csökkentéséről. Pedig az igazán hátrányos sorsú, szegények tömegeinek az alapvető élelmiszerek ÁFA tartalmának csökkentése jelentené a túlélés lehetőségét.
states
2012. október 22. 09:57
Bárkivel bármire készek vagyunk csak mégegyszer a húsosfazék közelébe ülhessünk, a merőkanálhoz ragaszkodunk, a kiskanál megosztásáról esetleg tárgyalhatunk. Szoci program 2014-re.
Feltuki és Gogylász
2012. október 22. 09:32
Hogy midet törd ki azt nem írom le... Baloldal ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!