A magánmeteorológia mételye

2012. október 31. 11:56

A magán-időjárásjelentés elleni harcnak egy célja, jobban mondva célpontja van: az Időkép.

2012. október 31. 11:56
Uj Péter
NOL

Tehát túl mindezen, a magán-időjárásjelentés elleni harcnak egy célja, jobban mondva célpontja van: az Időkép (Idokep.hu) nevű vállalkozás. Az Időképet már hat éve próbálják újabb és újabb eszközökkel kinyírni, ellehetetleníteni egyszerűen azért, mert az állami szférában turbuláló hatalmi érdekeket zavarja, frusztrál néhány embert. Az Időképet néhány ügyes és tehetséges fiatal programozó és meteorológus alapította nyolc éve. A jogszerűen hozzáférhető meteorológiai (az állami intézet által kikutatott) adatokból készítettek ügyes prezentációkat, mozgalmat szerveztek maguk köré, több tízezer embert mozgósítottak, saját amatőr megfigyelőhálózatot hoztak létre, ügyes weboldalt készítettek, és elkezdték kiépíteni a saját üzletüket, ami mára akár jelentősnek is mondható, tisztességes kisvállalkozás, nem keresnek milliárdokat, de megélnek, sikeresek, működnek, naponta háromszázezer ember kíváncsi az oldalukra.

Miért zavarja ez az államot? Az Országos Meteorológiai Szolgálat nevű szervezet volna hivatott arra, hogy az állami pénzből előállított időjárási adatokat eljuttassa az állampolgárokhoz. A szolgálat működését az állam finanszírozza, de költségvetésének a felét a »piacról« kellene megszereznie. Ez a szolgálat nem volt elég ügyes, tehetséges és hatékony ahhoz, hogy ekkora versenyelőnnyel (nála van minden adat, ő diktálja az árakat, hatalmas szervezet, és mindenféle erőforrás áll rendelkezésére) fölépítsen egy Időképhez hasonló szolgáltatást. (Összehasonlításképpen: az Időképnek majdnem százszor annyi látogatója van, mint az OMSZ hasonló célú weblapjának.)

Ez pedig rettenetesen frusztrálja az OMSZ mindenkori vezetőit, naponta hallják az egyre szűkösebb költségvetési kereteket osztogató felettes minisztériumtól, hogy miért ilyen bénák, miért nem képesek fölépíteni egy ilyen jó kis üzletet, mint az Időkép. Például azért, mert nem erre vannak. Újra és újra megpróbálkoznak valamilyen szabálymódosítással, hogy átnyomják a minisztériumon, és elgáncsolják vele a pofátlanul sikeres álkonkurenst. Most találtak megfelelő médiumot.

Az állam (vagy a kormány) most már elég ostoba ahhoz, hogy megpróbáljon tönkretenni néhány tehetséges fiatalt, lecsalózza, megalázza őket, és nemcsak őket, hanem a mögöttük álló több százezres közösséget, amely pontosan tudja, mi az értéke az Időkép kemény és eredményes munkájának, és mi az állami gubbasztók frusztrált dühének.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
füst
2012. október 31. 17:32
Hát igen, mindig ilyesmi a bürokraták szempontrendszere... Az OMSZ hivatalnokait kéne kivágni, akik adatmonopólium birtokában sem képesek bevételt generálni... Egyszerűen hülyék.
StG
2012. október 31. 16:54
Igazából megint kimaradt egy fontos bekezdés: "De miért gondolja most az állam (a titkára, a kormány), hogy a meteorológiának államibbnak kellene lennie minden másnál? Túl azon, hogy van egy remek összkormányzati szellem, amely imádja éreztetni az alattvalóval, hogy hiába szorgoskodik ő, ahogy bír, hiába érzi úgy, hogy saját erejéből sikeres, az állam bármikor jöhet, és jól pofán vághatja, elveheti mindenét, megalázhatja, tönkreteheti, tanulja meg az a kis féreg tisztelni a kokit és sallert sűrűn osztogató kezet. Ez egy ilyen genetikailag kódolt félázsiai reflex talán, ami időről időre előtör a hatalomból."
KannibálTatárÚr
2012. október 31. 15:25
A magánmeteorológia nem csak Mo.-on probléma. Általában ügyeskedők, akiknek semmi mérési eszközük nincs, az állami meteorológiai állomás adatait használják fel munkájukhoz. Mivel kiadásaik a megfigyelésekre nincsenek, olcsón tudnak különböző kimutatásokat végezni, időjárást előrejelezni. A megoldás talán az lehetne, hogy ők is járuljanak hozzá a megfigyelőállomások fenntartásához. Hozzájárulás nélkül nem folytathatnak meteorológiai tevékenységet.
atila68
2012. október 31. 14:55
No és ott a koponyeg.hu is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!