Angol helyett német

2012. november 05. 18:40

Mai adottságaink mellett teljesen irreális arra építeni egy nyelvoktatási stratégiát, hogy minél könnyebb legyen megtanulni a második és a további nyelveket.

2012. november 05. 18:40
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

„Mintha az lenne a magyar közoktatás fő gondja, hogy a fiataljaink nem jól tanulják meg a második, harmadik, negyedik idegen nyelvet, nem pedig az, hogy a legtöbben még két évtizeddel a rendszerváltoztatást követően sem képesek megszólalni a magyaron kívül más nyelven.

Ennek megfelelően mai adottságaink mellett teljesen irreális arra építeni egy nyelvoktatási stratégiát, hogy minél könnyebb legyen megtanulni a második és a további nyelveket. Már az is óriási eredmény lenne, ha tíz éven belül elérnénk, hogy aki elvégez egy gimnáziumot, az meg tud szólalni valamilyen nyelven, és ugyanez elmondható a többi középfokú oktatási intézményből kikerülő diákok többségéről is.

És ez az egy nyelv nem nagyon lehet más, mint az angol, ha már egyszer minden ebbe az irányba mutat, legyen szó tudományos életről, diplomáciáról vagy üzletről. A német kultúra és gazdaság hiába játszik nagyon fontos szerepet a régió, és különösen Magyarország életében, ha még a német hátterű szereplők is elfogadják az angolt, mint közvetítő nyelvet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valattila1
2012. november 06. 09:11
Arra miért nem gondolnak az oktatás"politikusok", hog egy nyelv megtanulásával nem csupán a nyelvet sajátítjuk el, hanem az adott nyelvet beszélő országok kultúráját is kicsit megismerjük. Régen még élt az a mondás, hogy ahány nyelven tud valaki, annyi országot ismer. NYilván ez túlzás, de mondjuk egy német vagy francia, kínai, orosz stb cégnél jól jön a plusz tudás. Ezen kívül lehet az angolt oktatni, de sztem igenis kell ázsiai nyelveket is. Az oroszt pl. én nagyon sajnálom, h teljesen elfelejtettem. Rengeteg olyan kollégám van, akikkel könnyebben megértetném magam ezen a nyelven. Egyébként sztem oredenáré dolog egy nyelvet kinyilvánítani az egyetlen üdvözítő tudást adónak.
antioxi
2012. november 06. 09:09
Hülyeség a csak német nyelv erőltetése! Több mint húsz évvel ezelőtt Portugáliából Közép Amerikába utaztam, a repülőgépen németül mondtam a magamét a stewardessnek, de ő makacsul csak angolul válaszolt-amit nem értettem. Ez volt az az időpont, amikor elkezdtem angolul tanulni. Meg is tanultam-:) ui: Europan kivül "worldwide" csak egy nyelvvel tudja megértetnie magát bármely más anya nyelvű ember: a angollal
gvarga10
2012. november 06. 08:59
Minden korszaknak vannak szisztémái az idegen nyelveket illetően.Kezdetben vala a latin és az ó-görög.Majd a kalapos király rövidre zárja a birodalmi nyelvvel a némettel! Mire a MAGYAR NEMESSÉG fellázad,mert nyelvét- a LATINT elvette tőlük II.József. A reformkorban minden magyarrá válik.Sajátos nézet kezd kialakulni,mely ma is hat:a nemzeti nyelv kötelezővé tétele.(Trianon-oda-vissza) Ismét egy birodalmi"elv"-egyetlen és kötelező az OROSZ! Igy kerültem én is 2. gimnáziumból -ahol latint és franciát tanultam-7.általánosban és CSAK az oroszt okitották,más nem volt engedélyezve. Amig nem voltak nyelvtanárok (fogságból hazajött tanitók kezdtek szükségből tanitani) Nem volt könyv sem! De minden órán beszélgettünk.Ebből az egy évből éltem egészen az államvizsgáig!Megértettem a nyelv logikáját! Nem irodalmi nyelv volt,de nagyon jól használható.Tapasztalatom szerint,a mai gyerekek két-három nyelvvizsájuk ellenére a választott nyelvet gyakorlás nélkül tökéletesen elfelejtik! Irigyeltem azokat a gyerekeket,akik több nemzetiségű közegben laktak,mert eredetileg "rájuk ragadt" egy két idegen nyelv. Sajnos a szegényebb szülők nem vehetik igénybe a régen bevált módszert-a "cseregyerek" intézményét.
huttinger
2012. november 06. 00:50
"""Ha olyan választási remndszerünk lenne, akkor 100% Fidesz-KDNP lenne a Parlamrentben. Hallottál ugye az elektori rendszerről. A győztes mindent visz...!""" Ehhez képest hogy van az hogy sosem egyszínű a kongresszus? """Ha úgy lehetne szabadon fegyvert vásárolni mint ott, akkor te már nem élnél, mert a szomszédod céltáblának nézne...."""" Ott republikánus szomszéd lövöldözz a demokrata szomszédra? Érdekes...hogy maradtál életben? """Ha a magyarországi cigányok úgy szídnák a zsidókat, mint az amerikai feketék,"""" Most a magyar példádat átültetve amerikaira ki a zsidó és ki cigány? Az amerikai a cigány és a zsidó a fekete? Vagy fordítva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!