Kitettség

2012. december 28. 08:50

Ha az európai közösséggel az együttműködés reális lesz, akkor konszolidációs program indulhat, ha nem, akkor folytatódhat az unortodox gazdaságpolitika.

2012. december 28. 08:50
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

Ráadásul külpiaci kitettségünk nem csökken! Miután a belső gazdaság motorjai állnak, csak és kizárólag a feldolgozóipari exportnak köszönhetjük jövőre (is) a gazdasági teljesítmény esetleges gyarapodását – akár össze is jöhet a minimális, kormány által tervezett növekedés, ha »beindulnak« az Audi, a Mercedes és az Opel gyárai. Eközben reális azzal is számolni, hogy a 2013-as év aligha hoz majd pozitív fordulatot a világgazdaságban: az unión belül sok a megoldatlan kérdés, a tengerentúli borongás sem tűnik átmenetinek, és az elmúlt hónapokban tapasztalt globális hozamvadászat ellenére korántsem biztos, hogy likvidek lesznek a piacok.

Jelenleg pedig itt állunk IMF-hitel nélkül, jegybanki változásra készülvén, illetőleg fennáll az esélye annak is, hogy Magyarország kötelezettségszegési eljárásban marad az uniónál. A kormány azonban gyakorlottan mozog a kényszerpályán – eddig a kedvező globális klíma miatt szerencsénk volt, azonban erre alapozva nem lehet 2013-ban is tizenegyest rúgni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2012. december 28. 20:21
Ami világosan látható, hogy a mi vörősfasisztáink (fedőnevük- balliberálisok)most bontanak pezsgőt a húszmilliárd euró államadósságra- közben hangosan lármáznak- miazhogy nincs kolbászból a kerítés! Ezek a balliberálisok pontosan olyanok mindenben- mint a nácik. Csak a színük más. Náci módszerek és ideológia. A politikai eszközük a gyülöletkeltés és a kettős mérce. Szerencse, hogy európában is és magyarországon is- egyre jobban kiismerik a lényegüket. Néhány év múlva, jelentős politikai fordulatok következnek be , ahol a baliberális és vörösnáci politikai osztályokból kiábrándult népek elzavarják a "liberálisokat- szocdemeket, zöldeket" a hazug kettős mércéjük és gyülölettel teli demagóg, politikájuk miatt. Ne feledjük - a 2007 től tartó gazdasági válságot ennek a politikai rétegnek köszönhetjük! Görögországban, a görög közalkalmazottak, a nyudijas és a melósok nem tehetnek semmiről, csak az akkori "szocialista" kormányok akik a csődöt összehozták! A módszerük - megvásárlás- függövé tétel- Megszünt a mukahelyed? menjél korai nyugdijba. Élj segélyből és a fekete munkából- egy a lényeg hogy legyél hálás és szavazz a balliberális oldalra. Hogy ez húsz milliárd eurójába kerül az országnak? Kit érdekel? Közpénz? Kit érdekel? Az mind, az MSZP-politikus zsebébe való.
greg
2012. december 28. 20:14
Az ország egyetlen esélye ha az únió nem szűntek meg a túlzott deficit eljárást. Különben Orbán 2014-ben olyan osztogatást végez ami még mélyebbre nyomja az országot. Az EU követeljen valódi reformokat :ne kapjon ellátást aki soha nem fizetett tb-t, ne kapjon nyugdíjat aki soha nem dolgozott, ne emeljék a nyugdíjakat évente.
Soma
2012. december 28. 15:52
Az EU utolsó mentsvára is lehetünk. Érdekes fordulat várható.
tatka46
2012. december 28. 10:39
Szajlai hol is van a magyar tulajdonú cégek gazdasági mutatói? Ne a "hanyatló" nyugati gyárak hozott mutatóit nézze.Ha már egy jobboldali újságíró sem bízik Orbánba akkor ki? Mert az ország nagy része már rég nem bízik benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!