X-Faktor - társadalmilag hasznos?

2013. január 04. 20:51

Kaptunk figyelemelterelő kontentet és példaképet is. Ellenben a példamutató magatartás elmaradt.

2013. január 04. 20:51
Földi Bence
Campusonline

„A kultúra egyik fő feladata és szerepe társadalmi életünkben, hogy intellektuálisan kielégítő kikapcsolódást nyújtson, amelynek révén feledni lehet, hogy jövő hónapban miből fizetjük ki a rezsit, hogy a faluvégén a huligánok betölték a Mari néni ablakát, vagy azt, hogy milyen jóízűt zsidózott egy képviselő a »Tisztelt« Házban. A kultúra ehhez hozzácsap még követendő példaképeket és viselkedési formákat, ezzel is okítva a népet.

Ám a népnek – válság lévén – nincs miből kulturális szórakozásra költenie, örül, ha ruha kerül a fa alá a gyermeknek, nem hogy múzeumi belépő, vagy színházjegy. Így aztán kénytelen azt fogyasztani amit elétolnak: az ingyenesen fogható kereskedelmi televíziók műsorkínálatát. Így cserélik le a derék honpolgárok a Tartuffe-öt a Barátok köztre, a Don Giovannit pedig az X-Faktorra. Szerepük hasonló: még ha sokan utálják is ezen műsorokat, mégis beszédtémává és figyelemelterelővé válnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. január 10. 19:14
Kontentet lehet kaptatok, pedig magyar nyelvleckét kellett volna.
Fakutya tizedes
2013. január 07. 00:32
A Táncdalfesztivál is csak azért volt hasznos, mert ott lehetett befuttatni a kádergyerekeket.
Panzergeneral
2013. január 07. 00:31
Ha jól tudom, egyetlen ikszfaktoros, meg voiszos, meg babámfarkamilyen tehetségkutatós műsor nem mutatott fel soha, semmikor, semmilyen sztárt. Tessék valóban jól muzsikálni és akkor rajta!
antioligarcha
2013. január 07. 00:31
Nem Bence, az X-Faktor társadalmilag nem hasznos. Az ingyenesen fogható RTL Klubot néző emberek azt hihetik belőle, hogy így lehet bárkiből egy jól kereső énekes. De a bulvár utána arról is felvilágosítja őket, hogy a felbukkanó sztárok éheznek, rövid talmi csillogás után visszamennek pl. teremőrnek, eredeti melójukba. Egyszóval azért nem csapják be őket. Most miért sajnálsz akkor tőlük egy kis éneklést. A szegény emberek a régen sem Tartuffe-öt néztek, hanem vásári komédiát és nem Don Giovannit hallgattak, hanem magyar nótát. Ezek mindig is elit szórakozások voltak, nem várják a szegényektől Jürgen Habermas műveinek tanulmányozását sem. De becsapni nem szabad őket, egy percig se higgyék, hogy ezzel az énekelgetéssel ki lehet emelkedni a nyomorból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!