Új rádiós térkép?

2013. január 09. 13:23

A pályázatok egyharmadában a korábbi jogosult kapott újra lehetőséget a rádiózásra, mégis összességében számos döntésből a korábbi piaci struktúra átalakításának szándéka körvonalazódik.

2013. január 09. 13:23
Nagy Krisztina
Mérték blog

„A budapesti rádiós piac
részbeni átrendeződéséről egy korábbi
blogbejegyzésben már írtunk. A budapesti rádiós körkép meglehetősen torz képet mutat, a fővárosban jellemzően nem kereskedelemi rádiók működnek, hanem közösségi szolgáltatók. A pályázatok eredményeként ez a karakter tovább erősödött. A jelenleg működő rádiók háromnegyede elvileg közösségi célokat szolgál, és nem fizet médiaszolgáltatási díjat. Közösségire váltott az Inforádió, és megőrizte korábbi frekvenciáját az ugyancsak közösségi Civil Rádió is. Nem kapott viszont frekvenciát a korábban országos hálózat kiépítését célzó Rádió 1, és a Juventus Rádió sem maradhatott az eddig használt legértékesebb budapesti frekvencián, helyette egy rosszabb minőségű frekvencián folytathatja a működést. Új piacra lépőként a Médiatanács két pályázónak adott lehetőséget, de ebből az egyik nyertes (95,8 Mhz, Click Rádió) a jogvesztő határidőn belül nem jelentkezett szerződéskötésre. A kilenc meghirdetett frekvencia közül három eljárást eredménytelennek minősített a hatóság. A budapesti médiapiac átalakítása mára az országos piacon egyedül maradt Class FM piaci pozícióit erősíti. A jelentős kereskedelmi erővel bíró Rádió 1 kiszorulása, a korábban harmadik »országos« rádióként jellemzett Juventus korábbi nagy vételkörzetű frekvenciájának elvesztése, illetve egy lényegesen kisebb vételkörzetű frekvencia elnyerése azt a képet erősíti, hogy a Médiatanács szerint nincs szükség a Class FM-en kívül budapesti központú jelentős kereskedelmi rádióra.

A pályázatok értékelése során külön kiemelendő a Klubrádió szereplése. A vizsgált időszakokban 15 pályázatot adott be a rádió, a korábbi piaci pozícióinak megtartására, illetve további terjeszkedésre. Egy pályázaton sem nyert, a második időszakban minden olyan pályázat ahol szerepelt, eredménytelen lett. A rádió központi frekvenciájának számító budapesti 95,3 MHz frekvencia pályáztatása során hozott médiahatósági döntésekkel kapcsolatban három jogerős bírósági ítélet is született. A bíróság minden esetben – jogszabálysértésre hivatkozva – hatályon kívül helyezte a Médiatanács Klubrádióra vonatkozó döntését. Az utolsó jogerős döntést követően a hatóság az ügyészséghez fordult, mondván a közigazgatási jog keretein belül más módon nem tudja végrehajtani a bírósági ítéletet. A Médiatanács az ügyészség állásfoglalása után a jogosultsággal kapcsolatos eredeti határozatát teljes egészében visszavonta. Az eljárás még nem zárult le.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!