Táncolj magyar, és népesedj

2013. május 27. 09:05

Egészséges lélekkel senki nem beszél bele, hogy másvalakinek, pláne tőle teljesen független egyéneknek milyenek a párválasztási szokásaik.

2013. május 27. 09:05
Tallián Miklós
hvg.hu

„Mindenekelőtt: egészséges lélekkel senki nem beszél bele, hogy másvalakinek, pláne tőle teljesen független egyéneknek milyenek a párválasztási szokásaik. Pont. Még úgynevezett magasabb cél érdekében sem. Pont. A továbbiakban arról lesz szó, hogy ez nemcsak erkölcstelen, de totálisan értelmetlen és garantáltan működésképtelen ötlet.

A kormányzati alapvetés valahol az, hogy sok a szingli (szinglihorda, egyenesen), ha ezen változtatnak, akkor felpörög majd a házasodási kedv, és megszületnek a szép magyar gyerekek. Mondjuk ez még mindig jobb ötlet, mint amikor Matolcsy György jelenti be, hogy beindítja a népesedési programot, de ettől még rögtön az első, sokat hangoztatott alapfelvetés hamis, amely szerint a 30 év alattiak körülbelül 90%-a egyedülálló. Igen, a népszámlálási kocka szerint az, mert nem él harrachpéteri értelemben vett családban, de esetleg még tartós élettársi kapcsolatban sem, ettől függetlenül sokan vannak, akik nem egyedülállók, valamilyen partneri kapcsolatuk van. Nem szorulnak megmentésre. Aki pedig esetleg szenved az egyedülléttől, valószínűleg az sem erre a rendezvényre fog elmenni, hacsak nem kifejezetten intelligenciahányados szerint kontraszelektált társaságból akar párt választani, ami azért nem egy optimális stratégia. A kicsit is értelmesebb célközönség ezt a rendezvényt egyszerűen elkerüli, olyannyira, hogy még a Facebook-oldalt is be kellett csukni a kínos hozzászólások miatt.

De tegyük fel, hogy valami csoda folytán a rendezvény mégis népszerű lesz, és új párok tömegei alakulnak ki. Segíteni fog ez a magyar demográfiai helyzeten? Nem. Véssük ugyanis eszünkbe azt az alapigazságot, hogy a termékenységi ráta gyakorlatilag minden iparosodott, viszonylag fejlett, jómódú népcsoportban olyan alacsony, hogy a népességfogyás garantált, és sehol nem találtak ki olyan népesedéspolitikát, amelyik ezt képes lett volna megfordítani. Az okokról el lehet vitatkozni, számos társadalmi, gazdasági folyamatot lehetne felhozni magyarázatképp, ettől még a tény tény marad, és sem a családtámogatási rendszerek, sem az abortusztilalom, sem a párválasztó show, sem semmilyen ideológiai tréning nem változtat ezen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bábeli békák
2013. május 27. 13:47
Kirekesztő fasz.
sztd
2013. május 27. 12:27
A gondolataim nekem is ambivalensek. "Mindenekelőtt: egészséges lélekkel senki nem beszél bele, hogy másvalakinek, pláne tőle teljesen független egyéneknek milyenek a párválasztási szokásaik. Pont." Ez egy óriási tévedés, már az alapja is tévedés. Az alaptévedés az, hogy a párválasztási szokás, és a kapcsolat menedzselése mindenkinek a magánügye. Ez azért nem igaz, mert alapvetően meghatározza, hogy milyen lesz a későbbi élete az embernek. A másik tévedés, hogy ezt mindenki el tudja dönteni maga. Nos, a magyar társadalomban a válások magas száma, - miközben a házasságok száma is csökken - azt jelzi, hogy nem nagyon tudják a dolgot megoldani. A dolog másik oldala, hogy egyes szubkultúráknak ez megy. Míg az átlag válási arány 45-55%, addig egyes esetekben ez az 5%-ot sem éri el. Szóval a társadalomból alapvető ismeretek hiányoznak ezen a téren. Az állítás tévedése pedig az, hogy az ember segítő szándékkal nem szólhat bele a másik életébe. Persze mondhatjuk azt is valakinek, hogy felőlem leugorhatsz a sziklán nem szólok bele, de ezt nem nevezném egészséges-, pláne nem felelős hozzáállásnak. A kérdés az, hogy a problémák megoldására jó-e ez a kezdeményezés. Mivel sokan azt hiszik, hogy a mai világi fiataloknak a discon kívül nincs ismerkedési lehetőségük, ezért valamit tenni kellett. Az államnak lépni az ügyben a 21. században elég nevetséges, szóval nem biztos, hogy ez a jó megoldás. A kérdés, hogy mit lehet tenni?
puszika
2013. május 27. 11:52
Ez nagyon nyögvenyelős lett kisfiam,amin nem csodálkozom,mert a hvg.hu jó ideje már csak ilyenekre képes.Te meg a hasonló álújságírók, benyaljátok a feladatot.A megvilágosodás,végtelen távolságba van tőletek!
Vhailor
2013. május 27. 10:41
Tipikus fideszes marhaság, ami csak a torz valóságszemléletükről tanúskodik... Ilyesmivel akarják a népességfogyást megállítani? Tudjátok mivel menne? Ha mondjuk a nyugdíjakat a közvetlen utód járulékbefizetéseinek mértékéhez kötnénk. Vagy mondjuk a gyermektelenségi adó bevezetésével, közben pedig szigorúan meg kellene adóztatni azokat is, akik férjüket/feleségüket a gyerekkel otthagyják. Na de az ilyen intézkedésekhez nincs elég vér a pocájukban, sok a gyermektelen nyugdíjas, ezek nyugdíjaihoz pedig senki sem mer hozzányúlni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!