Bujkál a fogyasztóvédelem?

2013. július 11. 08:26

Ha a negyven százalék húst tartalmazó parasztkolbász hibás termék, akkor a devizahitelek ennél sokkal inkább hibás termékek.

2013. július 11. 08:26
Boros Imre
Magyar Hírlap

„Ha a fogyasztóvédelem a mindennapi ügyekben (élelmiszer, ruházat, közszolgáltatások) rogyadozó pálcikalábakon áll, akkor a pénzügyi termékek elleni védelemnek meg egyenesen még rogyadozó pálcikalábai sincsenek. Ezt legszemléletesebben a devizahiteleseknek állított fogyasztóellenes, nemzeti méretű siratófalról mondhatjuk el. Pénzügyi termékek esetében a fogyasztók érdekeinek törvény által kirendelt védője a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Hasonlóan más termékekhez, a devizahitelek sem kerültek górcső alá, hogy valóban olyan az a bizonyos termék, mint amilyennek hirdetik. (A negyven százalék húst tartalmazó töltött árut is parasztkolbászként árulták, amitől a parasztnak titulált gazdák a föld alá bújnának szégyenükben, mert ők a kolbászt teljes mértékben húsból készítik.) Persze ha a negyven százalék húst tartalmazó parasztkolbász hibás termék, akkor a devizahitelek ennél sokkal inkább hibás termékek, már csak azért is, mert a hitelesek devizát soha nem is láttak, csak forintot.

Mégis azt az árat kell fizetni mindkettőért, amit a neve sugall. Devizahitelek ügyében azonban már egyes esetek jogi fórumok előtt vannak. Más esetekben a valóságot felfedő jogerős döntések is megszülettek, de a devizahitel kiötlői még a nyilvánvalót is megkifogásolták, és nyertek is a Kúriánál. A Kúria azonban nem vizsgálta magát a terméket, ezért a szerződésen (utólag?) csak egy apróbb műveletet hajtatott végre. Lényegesen többre tehát a további ítéletekben sem lehet számítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gubenc
2013. július 11. 18:21
A témában egyébként ha jól tudom nem csak a fogasztóvédelem illetékes hanem a PSZÁF is. Mármost a PSZÁF-et hova olvasztották be? És ki is annak a vezetője?
gubenc
2013. július 11. 15:32
Ami itt a FIDESZ részéről devizahitel ügyben megy, az egyszerű parasztvakítás. Az első kérdés, amit tisztázni kellene, hogy jogoilag támadhatók-e az ilyen szerződések. Nem igaz, hogy az egy főre eső jogászokban leginkább bővelkedő pártban erre kb 1 hónap alatt nem tud valaki egy igent vagy egy nemet mondani, és ha igen, akkor csinálni egy próbapert. Ha jogilag nem támadhatóak a szerződések, akkor még mindíg lehetne valamilyen megállapodást tető alá hozni a bank, a fogyasztó, és az állam közös tehervállalásával. Ha jogilag nem támadhatók a szerződések, akkor csak önkéntes alapon kötött megállapodásról lehet szó. Ert meg sem próbálták a jelek szerint. Szerintem a valódi helyzet az, hogy jelenleg a bankok a hatalmas bankadó és a hitelbedölések miatt néhány kivétellel (OTP, K&H, Unicredi, kis magyar tulajdonúak) csont veszteségesek. Tavaly ha jól tudom kb 2 mrd eurót toltak be a külföldi bankok az oszágba tőkepótlásként. Ha a bankok részéről további áltozatokat kér a kormány, és lenne valami megállapodás, akkor az csak úgy lenne elképzelhető, ha a bankadót csökkentik valamennyire. Viszont a kormánynak a jelenlegi helyzet nagyon kényelmes, mert döl a nagy bankadó a költségvetésbe, és folyamatosan lehet villogni vele, hogy mi keményen megadóztatjuk a bankokat. A bankok persze háritanak amit tudnak a lakosságra, de közben a lakosság kedvére szidhatja őket (egyébként más szempotból jogosan), és ettől máris jobban érezzük magunkat. A megállapodás pedig ezt a jó kis helyzetet rugná fel, és a kieső költségvetési bevétel pótálására még valami új különadót is ki kellene találni. Ebből adódóan a devizahitelesek sok jóra ne számítsanak.
Csigorin
2013. július 11. 13:07
Mar megint ez a baromsag, hogy a devizahiteles nem latott devizat csak forintot. Akkor kezdjuk ovodas szinten: devizat nem is lehet latni, ugyanis amit latni lehet az mar nem deviza, hanem valuta. Es igen, ennyire nincsenek tisztaban alapfogalmakkal azok akik szarra adositottak magukat. Ugyanis nem devizahitel volt, hanem deviza ALAPU hitel. Lehetett volna aluminiumalapu, vagy eppen aranyalapu hitel is, miert ne? Annakidejen peldaul mielott a telefont feltalaltak, szart se ert a rez. Mikor nekialltak epiteni a telefonvonalakat, es rezbol voltak a drotok, akkor ami addig par centet se ert rezbanyareszveny, az hirtelen dollarokat kezdett erni. A devizahitelesek nincsenek "becsapva", vagy "megkarositva", egyszeruen megszivtak a faszt, kockaztattak es nem jott be nekik, ennyi. Lehetett valasztani: A - ennyibe kerul, ennyi kockazattal B - olcsobb, joval nagyobb kockazattal Penztartol valo tavozas utan nincs reklamacio.
pedroamigo
2013. július 11. 10:37
Add alájuk a lovat ügynök, remélem legközelebb a te házad elé mennek. Majd te is az asszonyt küldöd ki, mint a fülkeforradalmár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!