Mandineres került a köcsöglistára

2013. július 03. 13:33

Több ismerősöm is megírta, hogy nagyon büszke rám, amiért fölkerültem a listára, fotóstul.

2013. július 03. 13:33
Hercsel Adél
Mandiner

Miután hétfő délután megjelent a Mandineren a Budapest Pride-ról szóló tudósításom, úgy gondoltam, végre megérdemlek egy kis pihenést. Ellátogattam a Hátsó kapu nevű műintézménybe, hogy megnézzem a Budapesti Anarchista Színház Többszörös orgazmus című előadását. Valamilyen különös karmavonzásnak köszönhetően pont Vig Dávid, a Pride kulturális programszervezője fogadott nagyon kedvesen a bejáratnál. Elmondta: nézzek körül, egy kulturált helyszínen teljesen hétköznapi emberek gyűltek össze; és a Budapest Pride összes rendezvényét így képzeljem el, semmi hivalkodás, semmi provokáció. Az előadástól már inkább vártam provokációt, amit meg is kaptam, de leginkább szellemi értelemben. A rendkívül szórakoztató, remek zenei betétekkel színesített darabban ugyan láthattunk erotikus jeleneteket; de a szexuálpolitikai korrektséget, a monogám kapcsolatok működőképességét, a képmutató prüdériát, a poliamória, vagyis a sokszívűség filozófiáját firtató darab némi stilizált meztelenkedés nélkül enyhén szólva nem lett volna hiteles.

Aztán kaptam egy Facebook-üzenetet a következő szöveggel: „Tudjatok róla, hogy fenn vagytok ezen az oldalon”. Nyilván kattintunk, vajon milyen listára kerültünk fel újra. Ezúttal a Budapest Pride szervezőinek és résztvevőinek listáját szedték össze – vélhetőleg szorgos széljobbosok – a Facebookról leszedett fotók és belinket Facebook-profilok segítségével abból a célból, hogy sírógörcsöt okozzanak a „deviáns fesztivál résztvevőinek”, a „a homokosoknak és barátaiknak”. Az egy dolog, hogy az alternatív coollista jogi szempontból több fronton is problémás: a HÖK-listabotrány óta mindenki tudja, hogy a személyes adatok bármilyen nemű listázása és nyilvánossá tétele személyes adattal való visszaélésnek számít. Az ún. „buzizás” adott esetben fölvethet büntetőjogi vonatkozásokat is, mert a becsületsértés és a rágalmazás kategóriájába tartozik a büntető törvénykönyv szerint. Nem is beszélve arról, hogy mi lesz a képmáshoz való jogommal/jogunkkal, hiszen a listán szereplő személyekről erősen kétlem, hogy valaha is hozzájárultak volna a Facebook-profilképük publikálásához ebben a kontextusban.

Szerencsére nekünk, ún. „liberális homároknak” sokkal jobb humorunk van, minthogy ügyvéddel és perrel fenyegetőzve, felháborodva rontsunk rá „A nagy köcsög adatbázist” összeállító szerkesztőség tagjaira; követelve, hogy azonnal szedjék le a képeket és a linkeket. A Facebookot ugyanis ma reggelre elárasztották a szimpatizáns kommentek. Több ismerősöm is megírta, hogy nagyon büszke rám, amiért fölkerültem a listára, fotóstul. A Deres TV bejegyzése óta rengetegen jelentkeztek, hogy szeretnének ők is felkerülni a listára – sőt, voltak, akik egyenesen megsértődtek, amiért ők nem részesültek efféle megtiszteltetésben.

A Deres TV munkatársai úgy tűnik, nagyon rá vannak cuppanva az általuk liberálisnak nevezett „buzik és barátaik” világára, mert ma reggel azzal kezdtek, hogy egy újabb posztban fejezték ki hálájukat az adatbázisba önként jelentkezőknek. „Az általunk létrehozott lista már egy ideje önálló utat jár, ti, akik »bátran« jelentkeztek a lajstromra, már a jelentkezésetekkel felkerültetek. Olyan ez, mint a Wikipédia, amit szintén bárki szerkeszthet. Nos a mi köcsög adatbázisunkat, éppen ti, köcsögök, illetve azoknak támogatói szerkesztitek. Ezúton is köszönjük nektek, nagy munkát vettetek le a vállainkról.... További jó munkát kíván a Deres.tv szerkesztősége a Nagy Köcsög Adatbázis szerkesztéséhez!”

Reméljük, a rendkívül bátor névtelen kiszerkesztők a jól végzett munka után végre a nemzet felvirágoztatásával, például csajozással, a nőikkel való törődéssel, vagy éppen gyereknemzéssel foglalkoznak.

Én pedig megragadnám az alkalmat, hogy segítsek minden „köcsögszimpatizáns, liberális barátomnak” abban, hogy föl tudjanak kerülni a listára. Ehhez különösebben nem kell semmit sem tenniük, csak meglátogatni legalább egy pride-os programot. Különösen izgalmasnak ígérkezik a Politikai pártok, programok című műhelybeszélgetés ma 17.30.-tól a Hátsó Kapuban, ahol a résztvevők többek között a család, az oktatás, az egészségügy és a transzneműek jogai kapcsán kérdezhetik a résztvevő politikai pártok képviselőit a pártjuk LMBT embereket érintő programjáról. Este 9-től pedig a Kolorban lesz kiállításmegnyitó, ahol budapesti és berlini LMBTQ alkotók fényképeit tekintheti meg a közönség, utána természetesen buli. A következő programokat különösen a homofób listázó barátaink figyelmébe ajánlom: július 4-én 18 órától, július 7-én 14 órától és július 7-én 17 órától rendezik meg a Pink Budapest Sétát, A Háttér Társaság és a Hosszúlépés. Járunk? formációk közös programját, ahol megismerhetjük Budapest LMBTQ múltját. Többek között ki fog derülni, hogyan zajlott a közösség élete a dualizmus alatt, a Horthy-korszakban vagy éppen az államszocializmus idején a fővárosban. Július 4-én pedig politikailag nem korrekt kérdezz-feleleket rendeznek a Pride szervezői a szexuális orientációkról és a nemi identitásokról Minden amit tudni akarsz másokról, de sohasem merted megkérdezni címmel. Aki pedig végképp szeretné kihúzni a gyufát, szombaton 15 órától gyülekezhet a Hősök terén, a kordonon belül a Budapest Pride Felvonuláson.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. július 04. 07:06
dobray a listán? sejtettük...
I.Preskin
2013. július 03. 19:38
Valami ilyesmi, merthogy legyünk má a monitoron http://25.media.tumblr.com/69b4c6a2d44089e4a3ee867360a6cd91/tumblr_mfnk6wFj4M1qf1gv8o1_500.jpg
antioxi
2013. július 03. 19:36
Zsidóknál sikk buzinak lenni? Dupla másság, pfúj!
puszika
2013. július 03. 19:01
Kár érted kislányom!! Talán húsz év mulva helyén lesz az eszed!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!